• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
radinna - напреднал
Здравейте, един малък навес е в проект, но преди за извикам майстор искам да съм наясно дали е технически възможно както си го представям.
http://radinna.snimka.bg/architecture/d ... 7.37348238 На снимката се вижда мястото, където трябва да бъде. Дължината е около 2.60 м., а напред ще отиде около 1.60-1.170 м. Опитах да начертая как си го представям. Покритието ще бъде от ламперия и битумни керемиди. Основното е, че не искам отпред да има вертикални греди, които да подпират, защото ще пречат на движението.
Моля Ви да прегледата идеята ми и да я обсъдите. Приемам всякакви предложения, които да доведат до желания резултат.
torbalan - Дървен философ
Знаеш ли как е завършена стената най-отгоре над улука?

Дали има пояс циментов или са само тухли?
Чираче - майстор
Лесно е за изпълнение, но носещите профили трябва да са метални. И основата, за която се захващат с анкери, трябва да много здрава.
radinna - напреднал
Над плочата има само няколко реда тухли единички. Мислех носещата греда да се захване в плочата.
Няма ли да стане с дървени греди - примерно 8на8 см?
BLUEPUPIL - майстор
radinna написа:
Основното е, че не искам отпред да има вертикални греди, които да подпират, защото ще пречат на движението.
Моля Ви да прегледата идеята ми и да я обсъдите. Приемам всякакви предложения, които да доведат до желания резултат.
Ако въобще няма да се подпира отпред, това си е конзола и носещата греда ще трябва да е стоманена при дължина от 160-170см., както е посочено и обща дължина на гредата от около 3м.
radinna написа:
Мислех носещата греда да се захване в плочата.
Да, там където е водосточната тръба. Ако не може да влезе(няма достъп) навътре 130-140см над плочата и да се захване с шпилки през цялата плоча (анкери няма да свършат работа защото не работят добре на опън),то ще трябва да се захване отвън (да тангентира на гредата на плочата) и отново да се захване с шпилки през цялата ст. бет. греда. Може и с анкери, защото вече ще работят на срязване, ама да са такива, на които да имате пълно доверие
radinna написа:
Ако вече сте купили такива греди то и те ще станат.
radinna - напреднал
BLUEPUPIL написа:
radinna написа:
Основното е, че не искам отпред да има вертикални греди, които да подпират, защото ще пречат на движението.
Ако въобще няма да се подпира отпред, това си е конзола и носещата греда ще трябва да е стоманена при дължина от 160-170см., както е посочено и обща дължина на гредата от около 3м.
radinna написа:
Мислех носещата греда да се захване в плочата.
Да, там където е водосточната тръба. Ако не може да влезе(няма достъп) навътре 130-140см над плочата и да се захване с шпилки през цялата плоча (анкери няма да свършат работа защото не работят добре на опън),то ще трябва да се захване отвън (да тангентира на гредата на плочата) и отново да се захване с шпилки през цялата ст. бет. греда. Може и с анкери, защото вече ще работят на срязване, ама да са такива, на които да имате пълно доверие
radinna написа:
Ако вече сте купили такива греди то и те ще станат.
Това второто не го разбрах 8-[
Аз си представям от едната страна носещата греда да стъпи върху вертикална такава, захваната в колоната, вляво до улука, или в дясто от него - в тухлената стена, а от другата, където е чупката да се хване с някаква планка за перпендикулярната плоча. Реброто, което ще е най-близо до чупката също може да се хване в плочата. Понеже на стената с прозореца има 5 см изолация - да се ползват някакви доста дълги анкери или други крепежи, евентуални с втулки през изолацията.
Не сме купили материали все още, та могат да бъдат всякакви, просто с дърво ми е най-красиво, но ако конструкцията го изисква може да взема и метал.
Та изобщо има ли нещо вярно в моите разсъждения?
BLUEPUPIL - майстор
radinna написа:
Аз си представям от едната страна носещата греда да стъпи върху вертикална такава, захваната в колоната...
Разбира се, че може и така (защото строителната свобода е почти тотална). Предложите от мен два варианта, просто икономисваха колоната. Та, това което си представяте е напълно осъществимо. Има само едно неудобство: колоната и гредата образуват буквата "Г". И за да може да се носи товара от навеса/козирката, ще трябва да се пусне диагонал на 45 градуса от далечния край на гредата до колоната(ще направя едно чертежче) и въпроса е дали разстоянието от земята до въпросната конструкция позволява това или ще причинява удари в главите на преминаващите
radinna написа:
Понеже на стената с прозореца има 5 см изолация - да се ползват някакви доста дълги анкери или други крепежи, евентуални с втулки през изолацията.
Да на втулките и на анкерите за долната част на колоната, не на анкери за горната част, там ще работят на опън и ще трябват шпилки през цялата стена/колона
radinna написа:
Не сме купили материали все още, та могат да бъдат всякакви, просто с дърво ми е най-красиво, но ако конструкцията го изисква може да взема и метал.
Всичко останало може да е от дърво с изключение на въпросното "Г", пък и него може да го облечете с дърво.
radinna написа:
Ако, авторката на темата няма техническо образование/опит и мъжът до нея (при наличие на такъв) не и подсказва, то получава моите адмирации за нейното конструктивно мислене.
radinna - напреднал
BLUEPUPIL написа:
radinna написа:
Аз си представям от едната страна носещата греда да стъпи върху вертикална такава, захваната в колоната...
Разбира се, че може и така (защото строителната свобода е почти тотална). Предложите от мен два варианта, просто икономисваха колоната. Та, това което си представяте е напълно осъществимо. Има само едно неудобство: колоната и гредата образуват буквата "Г". И за да може да се носи товара от навеса/козирката, ще трябва да се пусне диагонал на 45 градуса от далечния край на гредата до колоната(ще направя едно чертежче) и въпроса е дали разстоянието от земята до въпросната конструкция позволява това или ще причинява удари в главите на преминаващите
radinna написа:
Понеже на стената с прозореца има 5 см изолация - да се ползват някакви доста дълги анкери или други крепежи, евентуални с втулки през изолацията.
Да на втулките и на анкерите за долната част на колоната, не на анкери за горната част, там ще работят на опън и ще трябват шпилки през цялата стена/колона
radinna написа:
Всичко останало може да е от дърво с изключение на въпросното "Г", пък и него може да го облечете с дърво.
radinna написа:
Ако, авторката на темата няма техническо образование/опит и мъжът до нея (при наличие на такъв) не и подсказва, то получава моите адмирации за нейното конструктивно мислене.
Благодаря за комплимента! Имам техническо образование, но беше преди мноооооого години и не съм практикувала и ден.
Остава да си изясня на хоризонталната греда какви крепежи да сложим при условие, че влиза в плочата и няма как да са шпилки?
Вертикалната колона от коя страна на улука да бъде, тъй като няма как да е върху него?
А диагонала може ли да не бъде чак до края на реброто, а някъде до средата примерно?
За чертежа ще бъда безкрайно благодарна!
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
0.jpg
0.jpg (78.18 KиБ) Видяна 3124 пъти
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
BLUEPUPIL - майстор
Ако не искате да пробивате (цапате), вече съществуващите, колона, греда, плоча и пр. има решение, при което се изгражда нова ст. бет. колонка, между ъгъла и водосточната тръба и за нея се закача ст. конзола.
  • 1
  • 2

Тема "Женски въпроси за навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: