• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравей приятелю! Поздравления за подробния и много полезен материял. Имам и един въпрос и молба за мнението ти. Бойлера ми е електрически,
80л. неръждаем, със стандартните си защити. Ако монтирам такава серпентина и соларен колектор и на неги, Ще отслабя ли с понякъкъв начин нивото на безопасност? Този вид серпентина сигурна ли е както другите (медни или неръждаеми гладко тръбни) фланец-серпентини? И правилно ли съм разбрал че гофрети може да се завари към щуцерите (срязания на две нипел)? Тоест ако се заварява или запоява, не трябва инструмент за запресовка на накрайници.
шоп - майстор
Серпентината от неръждаемо гофре е 100% сигурна. Гофрето е тествано от производителя до 16 бара.

При заварка/запояване/ на гофрето не ти трябва преса. В този случай уплътнителната гарнитура ляга челно по нипела.

Бойлерите при мен са със загряване само от слънце /котел/ с монтирани предпазни клапани

Ако има ел.част тя по никакъв начин не трябва да се преработва, за да си стоят всички заводски защити.

Успехи!
Благодаря Ти за одговора приятелю! Изчетох за бюджетната соларна система с вак. тръби, както и за въздушното слънчево отопление с вак. тръби които си направил и съм очарован и запленен и аз да започна с нещо (в по-скромен вариант разбира се). Правил ли си панелен колектор с черно боядисано гофре загрявано от слънцето през стъкло? Как е в сравнение с гофре във вакумна тръба? Гофре ли използваш за връзката между колекторите и бойлерите ти? И разбира се въпроса който виждам че интересува и други и е важен за експериментирането, от къде мога да си купя гофрето и вакум. тръби за които говориш? Уверявам те че е само за лично ползване. Мога да участвам и ако купуваш по-голямо количество. Може да пишеш и на лични съобщения. Поздравления за всичко което правиш!
шоп - майстор
Отговорих ти на лично съобщение.
Поздрави!
zaza73 - специалист
шоп написа:
Серпентината от неръждаемо гофре е 100% сигурна. Гофрето е тествано от производителя до 16 бара.

При заварка/запояване/ на гофрето не ти трябва преса. В този случай уплътнителната гарнитура ляга челно по нипела.

Бойлерите при мен са със загряване само от слънце /котел/ с монтирани предпазни клапани

Ако има ел.част тя по никакъв начин не трябва да се преработва, за да си стоят всички заводски защити.

Успехи!
Здравейте ...Прочетох темата , и имам въпрос...Бях решил да заваря нипел с резби от двете страни и да затегна гофрето от вътрешната страна на фланеца с гайки(тези които се кримват към гофрето).Реших така , зада може да навия гофрето в бойлера (без да го свалям от стената).Но питам - Мога ли да разчитам на гайките.....За мен не е проблем да заваря гофрето за нипела , но после сте ми е трудно да го навия по начин , който аз искам.
Не ми се сваля бойлера от стената....а и не искам да качвам аргона на етажа и да правя заварки в банята.
шоп - майстор
Труден въпрос. Доста съм мислил по него. И за мен това е по-лесният вариант. Не го направих защото искам холендровите гайки да са външни и видими. Не се притеснявам от наличие на сълзене или от теч. Веднъж попаднах на едни предполагам турски холендрови гайки, които външно изглеждаха перфектни. Даваха ги месингови с хромово покритие. 2-3 месеца след монтажа им по местата където бях стягал с ключа и покритието бе леко наранено изби ръжда!!!. Не искам ръжди в бойлерите си. И колко време това съединение ще е херметично.

Горното ме накара да преосмисля всичко и да заложа на сигурното. Ако намерите неръждаеми холедрови гайки сигурно няма да има проблем. Такива аз не съм виждал, но съм си мислил дали да не си поръчам да ми изработят на струг.

Успехи!
filmatoplo - майстор
Морето вика Дряновския манастир ,моля обадете се , :-D започнах фланеца не съм видял снимките .
zaza73 - специалист
шоп написа:
Труден въпрос. Доста съм мислил по него. И за мен това е по-лесният вариант. Не го направих защото искам холендровите гайки да са външни и видими. Не се притеснявам от наличие на сълзене или от теч. Веднъж попаднах на едни предполагам турски холендрови гайки, които външно изглеждаха перфектни. Даваха ги месингови с хромово покритие. 2-3 месеца след монтажа им по местата където бях стягал с ключа и покритието бе леко наранено изби ръжда!!!. Не искам ръжди в бойлерите си. И колко време това съединение ще е херметично.

Горното ме накара да преосмисля всичко и да заложа на сигурното. Ако намерите неръждаеми холедрови гайки сигурно няма да има проблем. Такива аз не съм виждал, но съм си мислил дали да не си поръчам да ми изработят на струг.

Успехи!
Реших , колкото и да е трудно да сваля бойлера и да заваря изходите на серпентината на тялото на бойлера.Долу и горе там където ми е удобно , но как ще нахлузя после изолацията като ще стърчат изходите....не знам.Дайте идеи..
как ще нахлузя после изолацията като ще стърчат изходите.
Моя бойлер го изолирах с "Armaflex". Залепва се плътно по водосъдержателя /да няма въздушни джобове/ с Хелмевекс или друго подобно лепило.
zaza73 - специалист
Ето , какво стана:

Прикачен файл

20160910_001402.jpg

Прикачен файл

20160910_001355.jpg

Прикачен файл

20160910_001349.jpg

Прикачен файл

20160910_001343.jpg
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Нагледно, монтаж на неръждаема серпентина в бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: