Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kolev_k - специалист
Здравейте,искам да си направя калъп/и за тротоарни плочки от тия дето са на квадратчета.Идеята ми е разглобяемо сандъче в което ще легне калъпа от силикон.Само че не знам с какво да намажа матрицата за да не залепне и впоследствие с какво да мажа калъпа за да се отделя лесно.А и какъв силикон да ползвам.Ако дадете идеи,много ще съм благодарен.
kozl - майстор
Устайчивите тротоарни плочи и бордюри се произвеждат по метода на пресоване. Изливаните елементи не се получават достатъчно мразоустойчиви.
mir4oto - специалист
Знам, че се използва грес но за стоманени форми, а има и едни силиконови смазки във вид на спрей точно за подобна работа, но надали ще е изгодно, а и самият силикон по принцип не залепва.
Чираче - майстор
Правил съм плочки в пластмасови калъпи. Прави се по-силен бетон с пресят и промит пясък и речен филц фракция 5-10 мм. След запълване на калъпа се поставя на вибромаса. Вибрира се до тогава, докато излезе всичкия въздух и вода. Може при домашни условия да се постави и арматура. Оставят се на равно място поне за седмица/в зависимост от метеорологичните условия/ и се изваждат, след което набират якост още поне 3 седмици. Стават много здрави и нечупливи.

Който казва, че не става по тоя начин, значи, че не е пробвал. Казвам го от личен опит.
Junak - майстор
+1 за вибромаса. Не става с пресоване. правил съм на два пласта. Първият - 2 см мозайка. Втори пласт 4 см бетон.
kozl - майстор
Повечето производители произвеждат пресовани елементи, включително и бордюри.
Кино Арена запад беше с настилка от изливани бетонни павета. За 10 г. бяха станали на филц и пясък. А почнаха да се ронат още на втората година.
Вибрирането е нещо като пресаване под собствената тежест, но за мразоустойчивостта е важно сместта да е земновлажна. Пресоването хем уплътнява сместа, хем намества сместта по формата.
Чираче - майстор
kozl написа:
Повечето производители произвеждат пресовани елементи, включително и бордюри.
Пресоването хем уплътнява сместа, хем намества сместта по формата.
Правят ги по метода на пресоването, защото е по-лесно. Но не виждам как с пресоването ще се подобри здравината? За якостта на бетон е важно да се спазва технологията на отливането и пропорциите на съставките.
kolev_k - специалист
Чираче написа:
За якостта на бетон е важно да се спазва технологията на отливането и пропорциите на съставките.
Мисля да ползвам ситен промит пясък 3 части и 1 част цимент.Може да вложа арматурна мрежа.За здравината не се притеснявам-хора ще стъпват,не танкове.Мисълта ми беше какъв силикон да ползвам,и какво мазно нещо да ползвам да не залепват нещата.Ако няма идеи-нищо.Опита ще покаже.
DundyTheCroc - майстор
Жената бачка понякога в едно ателие, където ползват много силиконови калъпи и изливат гипсови орнаменти, доколкото знам вземат материала от тук:
http://www.chimatech.bg/products/bg/127 ... ast-d2-po/
Обмазват предварително с нещо, но какво точно ще питам утре.

Тема "Калъп за плочки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: