Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DundyTheCroc - майстор
Евтино решение, което съм приложил у нас има ефект, е да намериш отнякъде бракувани захранвания за комп. В по-читавите модели на входа има варистор, а след това LC филтри. Изрязваш само необходимата ти част от платката и слагаш преди дроселите. Гаранция няма, но не пробва да се тества. Така изглежда горе-долу каквото ти трябва:
Изображение
Ето и на отделна платка със схема:
Изображение
jordanvass - майстор
Този жълтият дросел, дето е с няколко навивки на пръстен от алсифер, едва ли ти върши някаква работа. Той е по-скоро да спре високочестотната съставка от импулсното захранване обратно към мрежата. За филтриране на мрежовата честота се използват други, много по-обемисти и тежки дросели, навити на метална ламелна сърцевина, които ги има само в по-скъпите маркови захранвания.
Гого, 4 ома при ток 0,45А ще погасят няма и 2 волта. Тоест вместо на 230, лампите ще светят на 228V. Няма да има никакъв осезателен ефект. Вярно, че при първоначално включване ще облекчи малко ударния ток през студената жичка, но само толкова.
DundyTheCroc - майстор
Прав си, че няма да спре кой знае какво, но може да се опита. Иначе имаш предвид ей такива дросели, свалял съм го някакво захранване Делл:

Прикачен файл

IMG_20160904_171346.jpg
gogo7777 - майстор
Гого, 4 ома при ток 0,45А ще погасят няма и 2 волта. Тоест вместо на 230, лампите ще светят на 228V. Няма да има никакъв осезателен ефект. Вярно, че при първоначално включване ще облекчи малко ударния ток през студената жичка, но само толкова.
Е аз кво съм смятал...сигурно греша /моите сметки са кратни на 10 според твоите :? / :-D .....тука съм слаб. Но все пак мисля, че това е елементарен, бърз начин да защитиш ЛНЖ....за другите ламби нямам идея....не е мойта сила :wink:
jordanvass - майстор
Не знам какво си смятал, но за да облекчиш 230V, 100W лампа с 20-30 волта, трябва да сложиш резистор с 10 пъти по-голямо съпротивление, тоест 40 ома. Разбира се, тука смятам съвсем грубо, ориентировъчно. Съответно и мощността му ще трябва да е 10 пъти по-голяма, тоест 15-20 вата. Такъв резистор няма как да се вгради в плафона до всяка лампа. Ще трябва в етажното таблото да се слага, на кръга на осветлението. Но там пък всички лампи ще са в паралел и ще трябва пак наново да смятаме. Всъщност няма и как да се сметне, щото никой не може да каже в даден момент колко от всички лампи ще са светнати. При различен брой светещи лампи ще имаме различни стойности на нужното гасящо съпротивление. Значи вариантът с гасящ резистор окончателно отпада.
ktamen - специалист
Автотрансформатор?
jordanvass - майстор
Вижте сега, схемотехнически решения сигурно има много - дросели, филтри, автотрансформатори и т.н., но на мен хич не ми се иска да променям каквото и да е по съществуващата инсталация поради гаранционни причини. Питането търси по-скоро отговори в посока "махни крушките Филипс и сложи Милипс - те са по-здрави и не горят толкова често". Да е нещо, което може да замени 1:1 съществуващите лампи или елементи от тях и да не иска много-много пипане по табла и кутии. Щото изпълнителите много обичат някой да наруши гаранционните условия и да се отърват от гаранцията.
Засега приложими ми се виждат само идеите да заменя електронните баласти с класически дросели, а за ЛНЖ да потърся за по-високо от 230V напрежение.
hidrazin - майстор
Разбира се че схемни решения дал оня горе. Даже имаше едни защити за ЛНЖ и ги продаваха тук ама гледам че в момента няма.
http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=10704
Не пречи обаче да звъннеш и да питаш. Хората там са много любезни.
А това с гаранциите съм го играл и още го играя та ми е доста познато.
Само дето при мен и телата са обект на гаранция - без ламбите и стартерите, които са консумативи.
Все си мисля че електронните баласти не са консуматив.
Все едно да си купя LED прожектор и като гръмне да ми кажат - ами смени си драйвера и ще тръгне.
Та не е лошо да провериш и при теб как стоят нещата, щото иначе уж не са гаранционни ама не искаш да правиш там промени.
Просто си уточнете гаранциите.
simplex написа:
И колко време ще работи този варистор?
simplex написа:
Аз не мога да разбера - кое е това предприятие, което не са го накарали да си компенсира реактивната енергия.
Ти много неща не можеш да разбереш и вероятно винаги ще е така.
Ся не ми е ясно що не отидеш да излъскаш ауспуха на пасатко и да го изведеш на паша, ами се занимаваш с несвойствени неща?
Я виж, зима иде. Време е да отвориш в оная тема питане каква течност за чистачки да му налееш. :razz:
:partyman:
moimoimoi - майстор
на "Светлина"-Сливен пише на опаковките им "made in china"

Тема "Лампите ми горят много често" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: