Напишете въпрос свързан със санирането.
pipbel - майстор
Хайде да престанем да сравняваме ЕПС и ХПС-те и да разгледаме двойката ЕПС или каменна вата за предимства и недостатъци за външна изолация
Ето например 2 оферти от нета :

KNAUF-ROCK KR-Z 150 кг/м3 600х1000 мм - 309.81 лв/м3
Fasrock 135 кг/м3 600x1000 и 500x1000мм - 323.88 лв/м3

Цената е двойно по скъпа от тази за ЕПС 20кг/м3 например и с 40-50% по-скъпо идва и от ХПС.

Но все пак предимставата (трайност, надеждност дишане, пожароустойчивости др.) не си ли заслужават да се спра на хубава фасадна вата ?
Освен вентиларана фасада с вата (не искам), какво друго изпълнение бихте препоръчали и с какви материали за замазване ?

Ако си сложи човек ватата САМ (нали това е форума) като цена ще дойде колкото и с ЕПС но с майстори. А предимствата са много.....

Ето и някои линкове:
http://www.rockwool.bg/graphics/RW-BG/doc/pros15.pdf
http://www.rockwool.bg/graphics/RW-BG/doc/pros1.pdf

И забележете че едната вата само се лепи, няма нужда от дюбели.
Това е голямо облекчение за "направи сам" ентусиасти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И забележете че едната вата само се лепи, няма нужда от дюбели.
Не видях какво имаш предвид, но знай, че не е желателно без дюбели.
Много зависи от тежестта на крайното покритие.
$64EN - специалист
не съм го казвал ,но ще повторя :-D
каменната вата е най-добрият изолационен материал !
доста е тегав за работа , но си заслужава усилията . и аз искам тази година да си направя изолация и от известно време почнах да се замислям сериозно за каменна ватичка.
п.п. относно дюбелите => забрави да не се слагат . дори се слагат по специален начин => 5 броя на лист на буквата "W" .сега ти ако искаш може и да не си слагаш , но си помисли преди това
pipbel - майстор
доста е тегав за работа
Наистина проблемно може да се окаже изпълнението тъй като масово се слага стиропор и фибран и майсторите не са много запознати.
А и шпакловането може да се окаже проблемс ватата.

При всички случаи ще искат повече пари за полагане, а пък и като чуят за нестандартната дебелина дето искам ( 8см) съм сигурен че няма да намеря оферта под 20-25 лв/м2 за труд.
Да не говорим че само цената на материалите се заформя към 45-50 лв/м2 и най-накрая май ще ми излезе златно. Пък и става дума за 200м2. Като едно нищо ще идат 15 хилки....
Освен да си взема 1 пакет само и да пробвам в единия край на къщата дали няма да мога да се справя сам.
И ако не се отчая - да викам брата и шурето и да я мятаме.

В интерес на истината аз не съм съвсем с ръце в г..за , тоест имам си и малко опит. По скоро времето ми е проблем.
Например на къщата си съм направил сам ( заедно с жена си) изцяло обръщането на прозорците с фибран и от вътре и от вън.
И смея да кажа стана доста добре, доволен съм от резултата.
Само не съм доволен че жена ми най накрая се научи да шпаклова по-бързо и по-гладко от мене :evil: (аз щото губя време да пуша...
Ама за това пък може да я номинирам тя да е четвъртия член на домашната бригада , няма да се скатава я.... :-D
$64EN - специалист
pipbel написа:
доста е тегав за работа
Наистина проблемно може да се окаже изпълнението тъй като масово се слага стиропор и фибран и майсторите не са много запознати.
А и шпакловането може да се окаже проблемс ватата.

При всички случаи ще искат повече пари за полагане, а пък и като чуят за нестандартната дебелина дето искам ( 8см) съм сигурен че няма да намеря оферта под 20-25 лв/м2 за труд.
Да не говорим че само цената на материалите се заформя към 45-50 лв/м2 и най-накрая май ще ми излезе златно. Пък и става дума за 200м2. Като едно нищо ще идат 15 хилки....
Освен да си взема 1 пакет само и да пробвам в единия край на къщата дали няма да мога да се справя сам.
И ако не се отчая - да викам брата и шурето и да я мятаме.

В интерес на истината аз не съм съвсем с ръце в г..за , тоест имам си и малко опит. По скоро времето ми е проблем.
Например на къщата си съм направил сам ( заедно с жена си) изцяло обръщането на прозорците с фибран и от вътре и от вън.
И смея да кажа стана доста добре, доволен съм от резултата.
Само не съм доволен че жена ми най накрая се научи да шпаклова по-бързо и по-гладко от мене :evil: (аз щото губя време да пуша...
Ама за това пък може да я номинирам тя да е четвъртия член на домашната бригада , няма да се скатава я.... :-D
чесно да си призная найстина си е доста трудоемко да се слага вата , отива доста повече време да се налепи - почти двойно ,защото всеки лист преди да се залепи се шпаклова предварително от страната от която ще се лепи -прави му се рамка открая и в средата на 2-3 места се шпаклова пак както пише по книгите и се чака да изсъхне ( стили тва познато ли ти е :-D ) . след като изсъхне може вече да се лепи . шпаклованата рамка се маже и се слагат кюфтенца на шпаклованото посредата . лепи се , на др. ден се дюбелира по опоменатият начин . зануляват се дюбелите след тва и самите платна . следтва се шпаклова само ватата БЕЗ МРЕЖАТА . като изсъхне се шпаклова с мрежата ( мин 160 гр.) . като изсъхне водокапи и ръбохранители , после още поправки за изпъване където е необходимо , ако се наложи на места се слага още веднъж мрежа - ако е необходимо , защото понякога като се натисне малко по-силно при шпакловане и хлетва ватичката на вътре . сепак е по-мека от стиропора и тн. след тва си се грундира , изсъхваси колкото е необходимо и се полага мазилката силиконова естествено :)
тва е в общи линии . не звучи никак сложно нали :)
всеки логически мислещ човек може да се справи и сам , не е кой знае каква философия , но просто си е голяма врътня . по едно време спираш да броиш колко ръце си шпакловал , докато стане равно . а материяла си върви ли върви . лепилото е и шпакловката . един е материяла за всичко и преди 3 години струваше към 40 лв. - 25 кг. чувалче и на ден си отиваха по мнооого чувалчета . правихме и ние един голям обект жилищна кооперация на 5-6 етажа изцяло само с вата . прасчо я знае . водих го да я види как стана накрая .
но всичко става доста бавно , защото си е необходимо да се изчаква и технологичното време , необходимо за да изсъхне всеки слои шпакловка , а те са наистина доста . резането на ватата също е малко специфично . хвърчат на всякъде съпер финни влакна от тая вата , набиват ти се по всички дрехи и всичко те сърби постоянно навсякъде . много повече от стъклената вата (за кашона примерно )
като ти се напоят дрехите стабилно направо ги хвърляш . колкото и да ги переш власинките от ватата си остават в плата - няма махане . :irre2: :ahhh: :igitt: :bдh:

относно цена за труд . незнам за материал , който излиза 50-60 лв. на квадрат ,според мен труда може да струва ориентировъчно колкото материала , сепак се работи с много скъпи материали и всичко е много отговорно и не върви за 50 кинта материал д асе дават 30 лв. примерно и после да се търси качество и здравина .
също тъка забравих да спомена и интересният момент . какво правиме ако сме налепили ватата , дюбелирали сме я примерно , но не сме я шпакловали и завали и всичко се напой с водичка :? :?
pipbel - майстор
Направо ме плашиш... :sad:
Сигурен ли си че това е правилната технология за поставяне на фасадна вата ?
Щото в линковете на rockwool изглежда по просто, както при поставяне на стиропор

В такъв случай не е ли по-добре да се направи някаква рамка (дървена, метална), да се закрепи (накове) там някак си ватата без шпакловки като предварително се "облече" с паро/водоотблъскваща мембрана и вече финиша може да е ОСБ-3/ГФазер наковано за конструкцията + силиконова боя. :?
Тани - модератор
Фазера не е най добрата идея за външна облицовка! Единствения начин по който съм поставял каменна вата е под сайдинг. Става лесно и техническите показатели са много добри стига да ти допада визуално!
$64EN - специалист
pipbel написа:
Направо ме плашиш... :sad:
Сигурен ли си че това е правилната технология за поставяне на фасадна вата ?
Щото в линковете на rockwool изглежда по просто, както при поставяне на стиропор

В такъв случай не е ли по-добре да се направи някаква рамка (дървена, метална), да се закрепи (накове) там някак си ватата без шпакловки като предварително се "облече" с паро/водоотблъскваща мембрана и вече финиша може да е ОСБ-3/ГФазер наковано за конструкцията + силиконова боя. :?
за технологията тъка ни изискваха да я правиме на обекта с ватата . специално дойдоха хора от вебер да ни казват кое как да правиме

а за памката имаш впердвид нещо като окачена фасада ли или както казва тани сайдинг :? . незнам дали ще е толкова добро честно казано по начина , който си намислил .иначе няма кво толкова да и се плашиш на ватичката . прави се всичко просто малко по-бавничко става .
pipbel - майстор
Единствения начин по който съм поставял каменна вата е под сайдинг. Става лесно и техническите показатели са много добри стига да ти допада визуално!
Там е работата че никак не ми харесва сайдинга визуално. Ама никак.
Може би Аквапанел-а ще ми е избора ако се спра на окачена фасада.
Гледам около 25лв/м2 е за 12мм дебелина.

Другото което ме притеснява е рамката !
Дават я да се направи с дърво или обикновени профили за гипскартон по разните проспекти, което не ми вдъхва много доверие за отвън....
Тани - модератор
Ако се направи качествено няма да имаш никакви проблеми! Особено щом си решил да инвестираш в Аквапанел!

Тема "EPS или каменна вата за фасада ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: