Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
DundyTheCroc написа:
3х4mm2 имаш предвид фаза, нула и земя, а не трифазен ток, нали?
Объркал съм се. Някъде в бързината съм прочел 400V и съм помислил, че ще се свързва трифазно. Затова писах 4 жила. Ако е еднофазно 3 жила стигат.
За ДТЗ всеки сам си решава. Аз лично никога не бих сложил такова нещо в моята къща. Със качеството на сегашните нагреватели може само проблеми да се очакват.
leo^^ - специалист
Мислех да пусна отделен кабел за микровълнова и съдомиялна, но освен да пусна един 3Х6мм2 и да захраня всичко - печка, плот двоен, абсорбатор, микровълнова, съдомиялна и 1 свободен контакт за нещо като миксер/пасатор. Едновременно най-много предполагам ще работят фурна, плот абсорбатор.
Antonii - майстор
Най сигурно е с 3х10mm2 тогава нема да имате никакви проблеми и проточен бойлер да сложите :wink:
За какво ще слагате 6mm2 при положение, че до самото табло е такъв кабела, но вие си знаете.
Мощността на консуматорите ви е ограничена от предпазителя който едва ли ще е по-вече от 40А, а за него 4mm2 са предостатъчни.
DundyTheCroc - майстор
С микровълнова и съдомиялна става към 10 киловата. Един въпрос, правилно ли съм разбрал, че иде реч за кухня/бокс, който в момента е без ток? Той в апартамента/къщата ли е или отделна сграда/пристройка?
hidrazin - майстор
DundyTheCroc написа:
С микровълнова и съдомиялна става към 10 киловата. Един въпрос, правилно ли съм разбрал, че иде реч за кухня/бокс, който в момента е без ток? Той в апартамента/къщата ли е или отделна сграда/пристройка?
Въпроса беше изчерпателен и спрямо него са отговорите:
leo^^ написа:
Здравейте, необходима ми е малко помощ от по-компетентни от мен хора. Налага ми се да пусна кабел СВТ в гофриран маркуч на дължина 23м от таблото, ще захранва двоен керамичен плот 3kW + пeчка 3.5kW + абсорбатор 400W. Въпроса е дали 3Х4мм/2 ще свърши работа или ще е проблем заради дължината? Таблото се захранва с 6мм2.
После се появиха микровълнова, съдомиялна ,миксер/пасатор...
Сега очаквам да се появят климатик, някой тъп ковектор Адакс, проточен бойлер 25kW, сушилня за плодове, зарядно за електромобили, гатер, фреза, струг, галванична вана, електрожен Кракра, преса за ламарина ...
Ми да си пуска отделна партида - 50, 100 киловата... Колкото там му трябва.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Хидра, просто колегата не е дал достатъчно инфо за обекта, ша са изяснят нещата, споко :partyman:
leo^^ - специалист
Обекта е пристройка към къща, става въпрос за 2-я етаж, всеки етаж е с отделен електромер и табло. Въпросът е да се захрани кухненски бокс. Мислех микровълновата и съдомиялната да са захранени с отделна линия, която ще захранва телевизор и други слаби консуматори в трапезарията. Но ако пускам 6мм2 затова може всичко в кухненския бокс да захраня от него. То таблото е зхранено с 6мм2, но нали това е въпроса, заради дължината 23м (понеже кабела ще минава през тавана, етажът е след ремонт и не мога да копая, а и разликата в дължинта ще е 5-6м)сечението да е 4мм2 или 6мм2. Но както виждам има различни мнения.
Климатикът е захранен с отделна линия.
DundyTheCroc - майстор
В такъв случай 3х4мм2 за плот и фурна и 3х2,5мм2 за останалите неща.
sts - специалист
Какви различни мнения при така посочените консуматори - кабел 3х6.0 мм2 и табло в бокса.От там колкото искате линии и линийки си изтеглете до консуматорите.
На тавана изтегляне на кабела в твърда PVC тръба не в гофра.
leo^^ - специалист
Кабелът ще е в самогаснещо гофре което ще е в канал в надзида и ще е измазано.

Тема "Сечение на кабел 20м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: