• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m0m43 - специалист
Здравейте,

Мерси за отговорите! Явно ще се наложи да преправя инсталацията на затворен тип - доколкото е възможно без сменяне/къртене на тръби.
Като цяло идеята ми е да остане същата инсталация, но да се сложи помпа на топлата вода след котлето, старият разширителен съд да се преправи на затворен (ако не може да се премахме), тръбите на тавана да се изолират и да се сложи допълнителен разширителен съд преди котлето (там ще имам възможност) от този тип -Цък. + изпускателен клапан за налягането.

Обаче ми изникна един въпорс. Понеже тръбите са доста големи, каква помпа ще ми е нужна?
И като цяло така както си представям нещата добре ли са, или трябва да се смени/добави нещо?
andy_forresite - майстор
Твоят разширителният съд не може да се преправи за затворена система. Трябва да си купиш разширителен съд за затворена система. Изчисли колко литра ти е системата, напиши резултата и може някой да ти сметне колко голям като литраж мембранен разширителен съд трябва да си купиш.
Попитай в специализиран магазин дали да вземеш Грундфос UPS2 25-40/60 180, която е с присъединителен размер 1 цол, или по-мощната Alpha2 32-40 180, или Alpha2 32-60 180. Една от трите грундфос, ама коя точно, нямам идея.
jabata - специалист
При така направента система, ако искаш да я направиш на затворена, трябва да вземеш разширителен съд според обема на водата, като знай че той ще е голям. Иначе помпата, една елементарна UPS2 25-40/6 ще ти свърши работа. Няма смисъл да минаваш на по-голяма, заради по-големия цолаж на тръбите. Все пак има и преходници. Но имай на предвид че трябва да изолираш и тръбите, и тавана, за да няма после ама тавана ми е топъл...и топля гълъбите.
vrangelov - специалист
m0m43 написа:
...И като цяло така както си представям нещата добре ли са, или трябва да се смени/добави нещо?
Здравей,

Като цяло добре си ги представяш нещата, но преди да започнеш, драсни една рисунка с всичко което се сетиш по инсталацията. Помпата я сложи на връщащата вода, а преди нея трипътен смесителен вентил. Неговата температура трябва да е съобразена с изискванията на производителя на котела. Може да потрябва и байпас. Разширителният съд го сложи в помещението на котела, за да не замръзва и не допускай да има кранове между него и котела. Разгледай малко схеми >>>Цък<<<
Седни и почети малко, така освен, че по лесно ще си направиш инсталацията, ще си избереш и по-подходящ котел. Може да се окаже, че 20kW котел ще ти е достатъчен. При котлите е така, че колкото по-малко запас е оставен, толкова по-икономично горят.
Още нещо, което се сещам да кажа, защото много хора твърдят точно обратното, а аз съм против. Това, че имаш тръби с по-голямо въртешно сечение може да ти е само предимство. Такива тръби изискват по-малка помпа, а системата реагира по-плавно на подаването на мощност. Намалява броя на паленията на горелката, а това пести гориво.

Поздрави!
шоп - майстор
vrangelov написа:
Още нещо, което се сещам да кажа, защото много хора твърдят точно обратното, а аз съм против. Това, че имаш тръби с по-голямо въртешно сечение може да ти е само предимство. Такива тръби изискват по-малка помпа, а системата реагира по-плавно на подаването на мощност. Намалява броя на паленията на горелката, а това пести гориво.
+ 1
обема вода е от голям плюс за инертната и плавна работа на системата. За едно жилище в което се живее постоянно това е преимущество. Много хора намалиха диаметрите на тръбите, докараха водата до 40-50 литра в системата и се чудят защо не могат да настроят системите. Принудени са да слагат буфери и т.н.

Вкъщи водата в отоплителната система без да има буфер е 600 литра:-)
andy_forresite - майстор
За постоянно отопление според мен големият литраж е добро решение. За такива като мен, които ще го спират, не е добре. Денем ще ми грее две стаи и бойлер. Ако вместо 80-90 литра са 300, бая гранулки ще си дадат живота докато се усети топлината. Де и мен да не ме интересуваше колко ще отделям за перо отопление и никакво гасене... Ама не е така.
m0m43 - специалист
Здравейте,

В крайна сметка решихме тази година да не преправяме системата, но да се поохарчим за по качествена горелка, а именно Greyko RB 30. Някой може ли да ме посъветва какъв котел да избера за тази горелка, който да не се нуждае от много преработване?
За сега съм се спрял пак към Greyko - Expert 30
kalin72 - майстор
За 200 м2 Грейко 30 мисля, че е голяма. Модела 20 и същия котел, така ще работи близо до максимума си, когато е много студено, и близо до минимума си, когато е по-топло. Тоест, оптимално, а не с тръгни-спри, пак тръгни.
m0m43 - специалист
Здравейте,
Малко инфо да добавя тук :) От 1 седмица съм горд собсвеник на пелетен котел Greyko + горелка Greyko RB30 :)
Сега вече идват и въпросите отностно настройката на горелката, но това ще е във темата на горелката :)
Благодаря на всички помогнали
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси относно инсталация + пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: