Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
h_e - специалист
Здравейте,

Преди няколко седмици спретнах дървен навес.
Като пълен новобранец, какъвто всъщност съм, реших да направя фундамента с бетонови стъпки, които са директно вкопани в земята върху 5-10см пясъчна посипка.
https://drive.google.com/file/d/10PaGx ... p=sharing

Това което ме притеснява е, че има вероятност земята да поддаде под тежестта на снега и една или няколко колони да поддадат. Въпроса е какви варианти имам да заздравя основата. Мисля върху варианта да свържа бетоновите стъпки по тройки, така че да се образуват 3 редици. Всяка редица ще се състой от 3 стъпки свързани помежду си с квадратен метален профил 120х120х5. Металните греди ще са заварени за поцинкованите елеменити в стъпките.

Предварително благодаря за идеите.

П.С. Най-вероятно ще е нужна и консултация с конструктор, така че ако можете да препоръчате такъв - супер :)
Последна промяна от h_e на ср сеп 14, 2016 12:13 am, променено общо 2 пъти.
gnt69 - майстор
Според мен ти трябва да се разшири основата. Например с перфоратор да вкараш малко железа №10 или 12 и да ушириш стъпките. Ако стъпи по на широко ще е по здраво. И окопай едно окопче да не влиза вода в стъпките да ги овлажнява. :partyman:
hidrazin - майстор
h_e написа:
помощ!
Ти какво, давиш ли се? Кое му е толкова за рев помоооооощ?
h_e написа:
Всяка редица ще се състой
Това от нашата граматика ли е? Да не споменавам другите фрапиращи правописни грешки.
Искаш някой да ти помогне. Ами тогава си направи труда да попиташ грамотно!
:partyman:
maleeeestrax - специалист
Копаеш от стъпка до стъпка и отливаш бетонен пояс като арматурата я забиваш в стъпките дето си сложил. :rock:
шоп - майстор
maleeeestrax написа:
Копаеш от стъпка до стъпка и отливаш бетонен пояс като арматурата я забиваш в стъпките дето си сложил. :rock:
Точно така, това се нарича рамбалка.

Другият вариант е под всяка и около всяка стъпка да копаеш и да ушириш стабилно и да бетонираш вече новата стъпка. В тпзи случай докато копаеш укрепвай временно около колоната.
Чираче - майстор
Можеш да махнеш караваната от там, да изкопаеш между стъпките за ивични основи, и да отлееш една цяла плоча. След това можеш да оформиш и помещения под навеса. Караваната само заема излишно място.
h_e - специалист
Пооправих правописа, извинения за което. Като обобщение, предложението е да се направят ивичести основи, като съществуващите стъпки бъдат залети и арматурата се допира до металните елементи.

Всъщност идеята ми с металните профили се опитва да реализира ивичести основи, като реализацията е по бърза. Не може ли вместо да изливам бетон, да подложа бордюри които са стъпили на подложка от чакъл и пясък (20см чакъл + 10см пясък + 40см бордюр) ?
Последна промяна от h_e на вт сеп 13, 2016 10:08 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Ако подаде/ в което се съмнявам/, тогава да се укрепва.
h_e - специалист
VLADO66 написа:
Ако подаде/ в което се съмнявам/, тогава да се укрепва.
:) Вече ме е страх от изчаквателната тактика. Ако тръгне да поддава, няма как бързо да отреагирам. А ако съм хванал стъпките помежду им с металния профил, ще имам начин, лесно (с крикове да речем) да надигна и подпъхна нещо, така че да увелича площта.

Тема "помощ! консултация относно основите на дървен навес." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: