Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Майстори, всички сте прави :) . Схемата не е с детайли, а само за да покаже каква ми е идеята. Инсталацията ще се прави от фирма и те ще изчисляват дебелината и наклоните на тръбите, ще добавят предпазни клапани, филтри и кранчета, и колко СК ще се необходими за топлата вода. Пък и да объркат малко винаги може да се добави още един СК към системата... В къщата обикновено ще живеят 2 души и няма да си взимаме вана рано сутрин :) Мястото на къщата е с около 300 слънчеви дни в годината и слънцето е силно и през зимата защото е на около 1000 м надморска височина. Грехота е да не се опита човек да използва тая енергия.

За стайния термостат и термоглавата също е вярно - най-вероятно ще останат само термоглавите на радиаторите. И за топлозагубите е вярно - доста е презапасено - особено за преходните сезони когато температурите са над 0 гр., но все пак има нужда от отопление. Но пък тогава с помощта на акумулиращия буфер ще може да се пали котела по-рядко и пак да е топло - това имах предвид говорейки за комфорт на отоплението.

Мнението на Вичи ще трябва да го проуча по-подробно - разбирам какво казва, но ще се посъветвам и със фирмата. Ако и тяхната идея е да се включи отделен класически бойлер тогава така и ще стане.

Знам, че има хора във форума, които са направили подобна проточна система за БГВ и ще ми е интересно да чуя и тяхното мнение.
cholev - майстор
Пичове термина е акумулатор на топлина- какви са тези буфери.
ivanovbg - майстор
mgs1 написа:
...е с около 300 слънчеви дни в годината и слънцето е силно и през зимата защото е на около 1000 м надморска височина. Грехота е да не се опита човек да използва тая енергия.
Аз пък съм на 900метра. От една страна си прав, но от друга трябва да направиш сметка на каква цена. Зимното слънце и един плосък панел от 2 квадрата би ти осигурил около 3-4киловарчаса дневна енергия. Като се замислиш същата енергия се добива от килограм дървесина или една цепеница. Е това ще икономисаш за цял ден ползване на слънчев панел със всичките му електроники и управления, ако успееш да я оползотвориш де. Заслужава ли си галимацията?
В момента отоплението ми е на камина с водна риза на самотек и с помпа. За преходните сезони сега монтирам експериментално подобие на термопомпа въздух вода. Имам един стар и здрав климатик 12 и монтирам един топлообменник фреон вода. До две седмици ще е в обръщение и ще видя какъв ще е ефекта. По сметки ще излиза по евтино отколкото вечер да паля камината, а да не говорим по труда за запалването. Нали се сещаш че на нашата надморска височина сега нощем е около 10 градуса въпреки 28-30градусовите дневни жеги. Ако даде очаквания ефект ще си купя външно тяло от 24-ка или 30-ка и ще го подменя за да имам и топла вода. Като стане по студено ще си ползвам камината.

Проточния бойлер също не харесвам. Правих и ползвах такъв и се отказах. Голямата му кубатура се оказа проблем. Помпата на солара не можеше да джурка вътре водата добре, а и тя не работи постоянно и като се къпеш бързо пада температурата на водата. Спираш изчакваш малко и пак е гореща. Другия вариант е да пускаш по слабо водата за да може естествената циркулация да смени изстиналата вече вода около серпентината, което не ме устройваше като човек свикнал на ТЕЦ. Наложи се да му сложа отделна помпа да върти водата в самия него за да обтича серпентината. Писна ми преди всяко къпане да пускам и спирам помпата и цялата система замина за вторичните. В момента съм с 4-500литров ръчна изработка без серпентини дето се топли от 2 турски панела и лятото вдига до 65градуса, а сега е около 45. Долната част не е изолирана, та когато ходя на почивка да няма опасност от прегряване. През нощта изстива и има достатъчно за дневното доподгряване. Е зимата го източвам и не го ползвам.
:partyman:
Вичи - специалист
mgs1,

Може да да те разочаровам, но аз не съм майстор - не умея да заварявам, запоявам, да кроя тръби и да завивам фитинги. Моля за извинение за това, което ще ти напиша надолу, защото със сигурност няма да ти хареса. Отделил си известно време, прочел си доста работи в интернет и механично си ги събрал в една схема с неща, които мислиш, че ще са ти полезни. Проблема е, че сами по себе си това са хубави неща и решения, но не могат да работят в тази комбинация. Не може хем гравитационна система, хем помпи, буфер, трипътни вентили и ладомат. Хем отворен РС, хем предпазен вентил. От една схема си взел стаен термостат, от друга термоглави. Буфера може да се подгрява в определени случаи от СК, както и да бъде с проточна серпентина в други, но не и едновременно. Изобщо нещата са или - или, а не колкото повече - толкова повече. Добре е да знаеш, че с четене в нета не можеш да проектираш отоплителна инсталация, както и да се научиш как се прави бъбречна трансплантация или ОПР и годишен баланс на предприятие.За това се учи пет години и се прочитат 40 - 50 учебника. Губя твоето и моето време да ти ги пиша тия работи за твое добро, рискуваш не само да се окажеш с неефективна или неработеща инсталация, а и да чуеш някое буум.

Като за последно ще ти дам няколко съвета:
1. Избери някоя готова работеща схема по твой вкус, напр. в сайта на Атмос има 52. Ако няма такава иди при някой правоспосбен ОВ проектант, обясни какво искаш и той ще ти каже възможно ли е и как да стане. Освен това ще ти каже какви радиатори, котел ,помпи, арматура са ти необходими, ще ти изчисли правилните сечения на тръбите, щев ти направи количествено - стойностна сметка и прочие полезни неща. За около 200 лв. Който и вариант да избереш, контролирай лично майстора или фирмата за спазването на всеки детайл. Не допускай интерпретации и свободни съчинения!
2. Забрави за подпомагане на отоплението със СК, където и да е къщата в България това е невъзможно. Максималното възможно е да помогнеш частично на БГВ през зимата.
3. Направи го като в 21-ви век. Това значи: електронни помпи, управление, трипътни вентили, UPS, пелети...
4. Какъвто и котел да сложиш, в никакъв случай не се отказвай от буфера.

Повече няма да пиша, за да не излезе като заяждане. а и нямам какво да добавя. Ако попиташ нещо и знам отговора ще ти отговоря, ако не ще ти кажа не знам, което не е срамно.
Пожелавам ти хубава, ефективна и най вече безопасна инсталация.
Поздрави!
Вичи,

Няма нужда от извинения - аз нали затова започнах тоя разговор за да чуя мнения на хора, които имат опит в отоплението, а не неща които да ми харесват.
andy_forresite - майстор
Според мен това е прекалено сложна схема за подвързване на котел на твърдо гориво за 90 кв.м. - ладомат, помпи, буфер ... добре де, акумулатор на топлина ... 1000 литра че и нагревател на ток, който да топли толкова вода и тази вода да грее радиаторите. Ако бях на твое място, щях да предвидя по една печка тип духалка за стаите със зиморничави хора. Има такива по 800 вата, ако не, тогава по 1000 вата са масовите модели и има евтини. Оставяш я цяла нощ на нощна тарифа да се връцка и няма да е студено. Много по-малко ток и по-топло (с по-голямо КПД) ще е в сравнение с нагревателя за един тон вода.

Трябва ти една помпа с резервно захранване като спре тока (UPS) и без огромни тръби за самотек. Взимаш един тягов акумулатор 100 ач и една помпа алфа 2L 25/60 180 дето ти е 10-20 вата и си ти.
Съдът не е ли по-добре да е 500 литра :? Противник съм на тези акумулатори на топлина, но понякога няма друг начин, както е твоя случай.
Имам познати с котли на тв. гориво и казват, че не гасят цяла зима. С едно зареждане карат и по 8 часа, т.е. цяла нощ. На сутринта допълват гориво и така. С големи къщи са и затова нямат акум. на топлина, като единият е с чугунени радиатори и седи на 28-30 градуса :shock:
За сравнение, купих една найлонова чантичка части за присъединяване на котел на пелети 20 киловата за същата квадратура като теб. Аз съм на принципа "Защо трябва да е сложно след като може да е просто". Това е котел. Никой няма да го кара да готви, чисти, да разработва проекти по разни програми, да провежда научни изследвания и да пише докторска дисертация ... Трябва да може само едно - да топли. Колкото по-безпроблемно го прави, с по-евтино гориво и с по-голям КПД, толкова по-добре. Така ще ти трябва техник да изпълни схемата и след това да я поддържа при авария или като протече отнякъде.
Взех някои от мненията предвид и ето я новата схема.

Няколко допълнителни обяснения - държа системата да е на твърдо гориво, да бъде от отворен тип и да има буфер.

Помпи и отворена система могат да се комбинират, но е вярно. че помпите трябва да са съобразени с по-големия диаметър на тръбите в отворената система. Пример за такива помпи са циркулационни помпи Bell & Gossett's Series 100. Въпросът ми е какви подобни помпи могат да се намерят в България и къде.

Буферът би могъл да е по-малък, но размерът му в голяма степен се определя от мощността на котела, а преобладаващите котли на твърдо гориво са 20 кВ и нагоре. Освен това по форума мнението за буфера е "колкото повече толкова повече"...

В новата схема буферът (акумулатор на топлина) е без серпентини. БГВ е от отделен бойлер с 2 серпентини - едната е за котела, а долната е за бъдеща соларна система.

Добавени са елементи за охладителен кръг на котела. Това е в случай на прегряване на котела поради каквато и да е причина, независимо, че системата е отворена.

Благороден съм за всички коментари по новата схема и ако някой знае за циркулационни помпи подходящи за отворена система.

Прикачен файл

Схема на парното 2.jpg
Схема на парното 2.jpg (110.06 KиБ) Видяна 2641 пъти
шоп - майстор
Разбира се че ЕЦ и помпа са съвместими. Системата си работи и без помпа, а помпата е допълнение и можем да я включим ако и когато пожелаем.

Вкъщи съм така. Помпата почти не я включвам.

Вариантите за свързването и са два:
1 чрез байпас ( с кранове или обратен клапан)
2 директно на захранващият или връщащ щранг

При първият вариант може да се мине с всяка евтина и малка помпа с присъединителни холендри да кажем 1 цол.

Във вторият вариант е хубаво помпата да пъде с по-големи присъединителни размери. Например до миналата зима вкъщи бях с помпа Вило стар 32. Резбите на помпата са 2 цола, а присъединителните размери на холендрите 1 1/4. Монтирана бе дирекно на изходящият щранг на котела и не е правила хидравлично съпротивление. А котела е 45 киловата :-D

Такива помпи като Вило стар, RS и т.н. не са и скъпи, даже напоследък цените се сринаха, защото излезаха на мода енергоспестяващите.

Разбира се може да се купи и енергоспестяваща с размер 32, 40, 50 и т.н. Това за кръга буфер-радиатори. За кръга котел-буфер ти препоръчвам ландомата до 60 киловата ( по- скъп е със 100 ина лв от по-малкият модел , но е с присъединителен размер 1 1/4 и при липса на ток не пречи на ЕЦ).

П.П. Защо ти е да качваш топлата вода до РС??? Нали той е вързан към долната част на буфера. Такова качване на топла вода горе се правеше едно време при ЕЦ, горно разпределение, без буфери и два кръга.

Успехи! За мен правилно си се насочил, климатици, духалки и т.н. за селска къща, която може да стои зимно време седмица без ток е меко казано неумесно.
andy_forresite - майстор
"Духалките" споменах за през нощта в наистина студено време. По-малко ток и по-топло ще бъде отколкото с електрическия нагревател за 1000 литра вода, която ще обикаля радиаторите. Когато няма ток няма да има и ел. нагревател.
Затова без да давам оценки на идеята ще кажа само, че това с ел. нагревателя в нас не бих го направил. За пробата съм пускал 1 kw нагревател от бойлер в специално направен съд през един радиатор 400/1200 (чугунен) и през водната риза на печката, плюс помпата, че иначе ще изгори нагревателя. Е нищо не стана. За час и половина температурата се уравновеси на 38,7 градуса. От 15 градуса я вдигаше относително бързо и се забавяше все повече. В последните 10 минути температурата не помръдна. А ако като пуснах реотанката на 1 квч в стаята за 1,5 часа, в стаята от 15 стана 18 градуса.
шоп - майстор
Нагревател с мощност 1 kw топли еднакво и харчи еднакво ел. енергия без значение дали е монтиран в духалка, конвектор, печка лъч, нагревател за бойлер или ако щете печка "мечата" с отворена вратичка на фурната.

Ако имаме двутарифно ел. отчитане е доста по-изгодно загряването на ношна тарифа на буфера при инцидентно изгаснал котел.

Тема "Схема за отопление на малка селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: