От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Здравейте, от известно време се опитвам да проектирам УКВ предавател, като използвам за шаблон схемата ,,Veronica FM Transmitter'', която се води като доста добра. Направих няколко модификации по оригинала (ще постна и оригинала и модифицираната схема), като най главните промени които направих е да отделя изцяло НЧ част от ВЧ част с едно буферно стъпало, няколко промени в трептящия кръг и най съществената промяна е че разделих крайното стъпало от генератора/модулатора с по едно драйверно стъпало. Направих и още една промяна точно за която ми трябва помощ. На изхода сложих двоен П - филтър, като е съгласуван с импеданса на антената която ще ползвам, но не знам дали, как и важно ли съгласуването с изходният импеданс на крайното стъпало. За първи път в Интернет не намерих абсолютно нищо и много ще се радвам ако няхвърляте няколко идеи. Как да съгласувам фидера и антената с изходният импеданс на крайното стъпало, по възможно най математичен начин, защото нямам почти никакви инструменти с които да измервам практически нещата.

Прикачен файл

FM Transmitter.png Това е модифицираната версия

Прикачен файл

veronica-transmitter.jpg
Това е оригинала
veronica-transmitter.jpg (34.62 KиБ) Видяна 917 пъти
torbalan - Дървен философ
Антенка с резонансен кръг на честотата, на която използваш и чуствителен волтметър няма ли да свършат работа за експериментално напасване?
thebugger - специалист
Не аз антената ще я съгласувам няй вече теоритично, смис ще я наглася предварително и ще я пусна. На схемата има светодиоден индикатор, който показва грубо изходната мощност. Идеята е друга, да речеме че антената и чебишевския филтър са съгласувани, друго съгласуване трябва ли да се прави? Нещо към самият усилвател а/у?

Тема "Изчисляване изходния импеданс на усилвател на мощност в клас С" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: