Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rainheart - напреднал
Здравейте! Това ми е първият пост и направо давам по същество :-D :cool:

Живея в къща и тепърва предстоят генерални ремонти и съм решил да се откажа от твърдото гориво и да се насоча към слънчевите колектори. Колекторите ще се ползват целогодишно за отопление и топла вода. За отоплението са необходими 25500 вата (радиаторите са с такава мощност) и отделно 2 бани и 2 кухни трябва да се захранват с топла вода. Изчетох доволо много материали по въпроса, кои тип колектори са по-добри за зимните месеци и срещнах противоречиви мнения, както и голяма вариация в цените между отделните видове колектори, както и в цените на отделните фирми :roll:

Идеята на този пост е да ме насочите към конкретна система и конкретна фирма (ако правилата го забраняват на ЛС) с цел целогодишна максимална ефективност и минимални разходи. Предвиден е и резервен вариант с климатици, ако през зимата има повече облачни дни :wink:
rainheart - напреднал
76 преглеждания на темата и никой нищо ли не може да предложи :roll: :?
Тани - модератор
Никой нищо не предлага защото няма такава система , а и не е рентабилно да има! Радиаторите изискват по-висока температура на входящата вода , отколкото могат да ти предложат слънчевите колектори. За тях е по-подходящо да речем водното подово отопление или вентилаторни конвектори. И аз смятам макар и в по далечно бъдеще да си изградя подобна система , но за резервно отопление мисля да разчитам на термопомпа , която загрява направо водата в системата , а не отделни климатици за всяко помещение. При инсталиране на слънчеви колектори с площ достатъчна за отопление през зимата , е необходимо да се помисли и за оползотворяване на всичката тази енергия и през лятото. А тогава тя е с пъти повече отколкото през зимата , а няма какво да се отоплява , освен водата за битови нужди. Евентуално решение е затопляне на басейн .
LazarGanev - "Велик майстор"
Да ме извинявате, ама за мен това си е луда работа. За да получиш 30кВт през зимата от слънчеви колектори трябва да опашеш двора с панели (покрива няма да стигне). През лятото както каза Тани трябва да топлиш басейн или близката рекичка, а за изплащане на системата не ми се говори. Ако имаш бол пари - сложи си едно ел.котле да подпомага котела и това е. Ако има газова алтернатива пък изобщо не се замисляй. Може да помислиш за преобразуване на котелното с цел удобство. Помисли какво става с панелите при градушка. Но в крайна сметка всеки е господар на парите си :? .
Master_Kenobi - V.I.P.
Мдаа... Тази идея ми звучи малко като жълтата хроника, която прочетох вчера: Не-знам-си-кой холивудски актьор дава 500000 долара за слънчева инсталация в новото си имение, което струва 3 млн.

Откажи се с време, колега. За зимата ти трябват толкова много колектори, че ще се чудиш какво да ги правиш през лятото. (Освен, ако нямаш идеята и за малка пароцентрела наблизо :lol: ). Отделно, че колкото и колектори да сложиш, нощем няма слънце и ще трябва да акумулираш топлата вода, която зимата едва ли ще привишава 40 градуса. Колко ли акумулиращи бойлера ще ти трябват?! Да не говорим, че тая ниска температура, ще трябва да я компенсираш с около един път и половина повече глидери на радиаторите.
За изплащане на инвестицията изобщо не говоря. Ще бъде толкова дълъг срок, че ресурса на повечето съоръжения ще е се изчерпал преди да се изплатят и трябва да ги сменяш.

Ако си фен на екологичните системи за отопление, насочи се към термопомпите или котлите на биомаса. Има и евтини варианти.
Попрочети повечко това-онова (ако не си го направил вече) и пак пусни тема. Ще обсъждаме... :)
rainheart - напреднал
Радвам се, че темата се раздвижи :) :cool:

Първоначалната ми идея беше само климатици, но не искам почти новото парно да свалям и продавам, затова искам да се възползвам поне минимално от слънчевата енергия. Радиаторите са били изчислявани за дървена дограма, но сега съм на пвц и това ще компенсира разликата във входящата температура

За парите... ако имах бол, нямаше да пиша във форума за съвети, а щях да отида до някоя фирма да им кажа, какво искам и да го изпъляват. Не съм преценявал точен бюджет за проекта, но примерно 5000 лева (ако трябва и малко повече) мога да дам с идея за възвращаемост 10 години да кажем :? :roll:

Между другото имам малко шадраванче на двора :) около 10 кубика, което не се отоплява, а разчита на слънцето, така че мерси за съвета :wink: :thumbs:

Все ще има по-рентабилни варианти от 120 лева ток през лятото за бойлери и 200 през зимата за бойлери + печки, отделно 12 кубика дърва, който всяка година поскъпват и последните бяха по 70 лева кубика
Последна промяна от rainheart на пон юли 28, 2008 7:50 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
rainheart написа:
...затова искам да се възползвам поне минимално от слънчевата енергия.
Нали концепцията беше ИЗЦЯЛО на слънчева енергия...

Ти си знаеш, щом не приемаш съвети - действай. Ако фирмите-доставчици не те откажат, ела да кажеш тук какви са резултатите. :-D

П.П.
rainheart написа:
Не съм преценявал точен бюджет за проекта, но примерно 5к (ако трябва и малко повече) мога да дам с идея за възвращаемост 10 години да кажем :? :roll:
Това 5000 лв. ли е?
rainheart - напреднал
Master_Kenobi написа:
rainheart написа:
...затова искам да се възползвам поне минимално от слънчевата енергия.
Нали концепцията беше ИЗЦЯЛО на слънчева енергия...

Ти си знаеш, щом не приемаш съвети - действай. Ако фирмите-доставчици не те откажат, ела да кажеш тук какви са резултатите. :-D

П.П.
rainheart написа:
Не съм преценявал точен бюджет за проекта, но примерно 5к (ако трябва и малко повече) мога да дам с идея за възвращаемост 10 години да кажем :? :roll:
Това 5000 лв. ли е?
Първоначалната концепция беше с климатиците, но в последствие реших те да са резерва и да се опитам изцяло да се възползвам от слънцето. Под минимално имах предвид температурата на водата, ама не се изказах правилно :? минимално делта Т, което да ми върши работа ;)
5к са 5000 лева. Сори, ако е неразбираемо, сега ще едит-на ...
Master_Kenobi - V.I.P.
Пич, не се занимавай с глупости. Пък и нас... Няколко човека вече ти казаха, че слънчева енергия за отопление на къща през зимата е НЕОПРАВДАНА инвестиция. Става само за топла вода и то пак спомагателно. Къщата ти не е хотел с басейни, нали? :?
Като не вярваш на нас, не стой само зад компа, а се разходи до някои фирми, които предлагат оборудването и те ще ти кажат същото, пък и консултациите съм им безплатни.

Като те откажат от идеята ти, погледни пак първия ми пост в темата и виж алтернативите, които ти предложих. Тогава ще говорим за тях конкретно.
Успех! :)

П.П. Ако искаш да продължа да те разубеждавам тук, може и със сметки да го правим, ама няма смисъл - явно си си втълпил идеята и ще тябват повече хора и от други "инстанции" за да ти я избият от главата... Сори! :(
Тани - модератор
Не отчайвайте човека!
При една много добра изолация на къщата и използване на подходящо отопление и директно слънчево греене в помещенията мисля , че 10 киловата ще са достатъчни! Какви са тези 30 киловата! За 5000 лева могат да се вземат доста панели ! Вместо отделни климатици може да се ползва термопомпа от този вид
http://www.otoplenie.eu/php/product_profiles.php?id=643

така ще се топли водата в студените дни . Разбира се необходим е и доста голям бойлер за да се акумулира всичката тази топлина!

Тема "Изчисления на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: