Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zdravcho - специалист
Нормално ли е да има пад на напрежението в елекрическата мрежа у дома, или по-скоро колко е нормално да е този пад при включени едновременно към 5-6kW? Това което измерих е: 233V без включени големи консуматори. 229V с включен бойлер - 3kW, 226V включваме и фурната - още 3kW(според етикета), 224V с включени два котлона на плота - да кажем плюс още поне 2kW. Измерването на напрежението го правя в контакт в кръг различен от тези на бойлера и фурната с котлоните(мисля че в този кръг само компютъра беше включен). Жилището е захранено с 2х6кв.мм
Duke_BG - специалист
щом не си паднал под 220 волта свиркай си
infomar
Кое е минимално допустимото безопасно напрежение в електрическата мрежа, за да работят безопасно хладилници, перални и др. уреди :?
До сега съм мислил, че 10% отклонение е безопасно, или греша?

http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp09/3.1/3.1-3.pdf

:? :?

Изображение
fikata - майстор
Кое е минимално допустимото безопасно напрежение в електрическата мрежа, за да работят безопасно хладилници, перални и др. уреди
безопасна работа и работа в номинален режим при допустими отклонения от номиналните стойности на напрежението са различни понятия.
infomar
fikata написа:
Кое е минимално допустимото безопасно напрежение в електрическата мрежа, за да работят безопасно хладилници, перални и др. уреди
безопасна работа и работа в номинален режим при допустими отклонения от номиналните стойности на напрежението са различни понятия.
Прав си, не съм се изразил литературно точно.
Какви са допустими отклонения от нормалните стойности на напрежението, които могат да предизвикат повреди по електрическата част на механизми задвижващи се от ел...... и т.н.т.
Junak - майстор
simplex написа:
... Всички уреди с импулсни захранвания като компютри, адаптери на лаптопи, съвременни телевизори им е безразлично на какво напрежение работят. На колекторните двигатели като прахосмукачки им дреме на шнорхела за напрежението. Кретат си там някак и хич не им дреме.
...
Безразлично откъм напрежение ще рече такова напрежение, което не превишава максимално допустимите стойности откъм захранващо, за които са конструирани...
Значи, викаш, долна граница на напрежението няма. :? Да не се тревожи човека... =D>
zz_stefanov - майстор
А ко ще кажеш за хладилника примерно, който на 90V ще спре да върти и ще почне да грее докато изгори. Е има термични защити, ама има и изгорели :)
Duke_BG - специалист
Simplex, що не спреш да ръсиш глупости ????

P=U.I - това известно ли ти е ?

от там I=P/U и ... ???
zdravcho - специалист
Ами случи се май веднъж да измеря и 240V. Да близо съм до два трафопоста даже. Питането не е за това дали в случая ЕВН доставят ел енергия в норми. По този въпрос не веднъж съм се карал с техни служители и им обяснявам, че е тяхно задължение да ми доставят ел енергия с определени параметри - 230V/50Hz в случая, а мое задължение да си плащам за това. Както те начисляват лихви, допълнителни такси и прекъсват захранването когато аз не изпълнявам моите задължения, така и те съответно трябва да бъдат санкционирани когато не спазват тяхната страна на договора... Амаааа в България живеем.
Колкото до по ниското нопрежение, ако греша моля да ме поправите, но и някои импулсни също могат да пострадат, ако не са разчетени за това(на много захранвания за компютър примерно съм виждал превключвател 230-120V) Ниското захранващо напрежение означава и понижено изправено напрежение в импулсното, което ще промени параметрите му на работа - импулси с по-голяма широчина на запълване, което от своя страна ще доведе до загряване на някои компоненти и в последствие евентуалното им дефектиране.
Питането касае домашната инсталация. При напрежение от страна на ЕВН в норми, какви падове на напрежение в домашната инсталация си приемат за нормални при съответното натоварване - т.е. дали има причини за притеснение за лоши връзки. Повода - смяна на захранващите кабели от електромерното табло до апартаментното. Вътре в апартамента ги сменях преди десетина години. Сградата е по-дърта от мен - строена е след средата на 60-те. Въпроса е че не се сетих преди подмяната да проверя тези падове и да имам данни за сравнение.

Тема "Пад на напрежение в електрическата мрежа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: