Най - вълнуващия въпрос зимно време.
allen - напреднал
gnt69 написа:
Отоплявам с 20 киловатовите.
Вчера в един магазин за котли ми обясняваха, че за 200 кв. ми трябва котел с мощност 36 кВ, а аз до сега си отоплявах с един Atmos combi 20 КВ. Мога ли на него да сложа само горелка Грейко или по добре и направо комплект с котел да купя.
gnt69 - майстор
Офф не знам. До миналата година и аз бях с Атмос пиролизен 25 киловата. Казаха че можело да стане но нямало да ми хареса разхода и на следващата година ще го сменя ама вече осакатен с пробита врата и предпочетох да го продам и да си купя за пелети. Филма ги тунингова успешно питай него. Моето мнение е ако имаш възможност продай и си купи каквото трябва. А за 36 те киловата да си гледат работата. Горелката типично работи на минимална мощност защото напоследък няма зими. Грейкото е 5-20 кв. тоя 36 киловатовия колко му е минималната мощност.
allen - напреднал
gnt69 написа:
Офф не знам. До миналата година и аз бях с Атмос пиролизен 25 киловата. Казаха че можело да стане но нямало да ми хареса разхода и на следващата година ще го сменя ама вече осакатен с пробита врата и предпочетох да го продам и да си купя за пелети. Филма ги тунингова успешно питай него. Моето мнение е ако имаш възможност продай и си купи каквото трябва. А за 36 те киловата да си гледат работата. Горелката типично работи на минимална мощност защото напоследък няма зими. Грейкото е 5-20 кв. тоя 36 киловатовия колко му е минималната мощност.
Да, най вероятно ще купя направо комплект. Не съм гледал 36 киловатов просто продавачката изчисли, че ми трябвали минимум 36 киловата.
200 лв. е по евтина 20 ката на Грейко от 30 ката. Кое е по удачна да взема за 200 квадрата с изолация?
VLADO66 - майстор
20kW С 36 е все едно да тръгнеш на море с ТИР.
gnt69 - майстор
Нали ти казах по добре 20, защото минималната мощност на 20 е 5 кв. което значи около 1 кг пелети на час. на 30 ката е повече защото е 7кв. минималната мощност. От къде си, свържи се с дистрибутор на Грейко и питай. Аз съм само един потребител. Много зависи каква температура поддържаш в къщата, заморничави ли сте . Старците като дойдат на гости викат как живеете тука голям студ а е 22 гр. Но те се топлят на дърва и живеят на 30 градуса. Аз съм със стаен термостат и съм задал 22 гр. Типично горелката работи на минимум но много пъти и идва много. Попрочети темата за грейко и ще ти се изясни. За другите котли не мога да кажа нищо. Аз съм само един доволен потребител на Грейко. :partyman:
andy_forresite - майстор
Мммда, от свикналите с излъчваната горещина от печка "чудо" или каквато и да е печка без водна риза топлолюбиви натури може да се очаква констатацията "на мене тука ми е много студено, аз вкъщи правя 30-40 градуса, вие седите на студено бе хора", ха-ха. Трудно се постига жегата с радиатори и то захранвани с пелети вместо с дърва. Особено добити от гората без пари. Добре де, скъпо се постига, не трудно, макар че една печка като хвърли 7-8 киловата и кюнеца и гьозовете почервенеят, в стая 15-20 квадрата, какъв радиатор може да догони това нещо... На критичните и супер спестовниците няма да им дойде друго на ума, освен да пуснат някоя от поредните си задължителни критики - хем по-скъпо, хем по-студено, пък той си е супер с печката с дървата (евтинко и жегица).

Значи горелката 20 kw да е. Грубо, щом си с изолация, при 10°С външна температура и 25 градуса вътре в стаите, 5 киловата, или 6, ще ти стигнат при 24 часово отопляване на 200 кв. м. Това ти е минимумът, не твърдя че точно толкова ще е.
шоп - майстор
Мъка, мъка... типично за Бг форум. Един нов потребител с въпрос към нов и иновативен продукт и в рамките на 24 часа се получават мнителни мнения и реклами на изобщо не сходни продукти. Изобщо пълен спам и реклама. Все си мисля, че ако не можеш да напишеш нещо точно по темата-по-добре да не пишеш.

За мен този котел не си заслужава парите, защото:
-не е удобен за работа. Липсва предна вратичка за почистване на пепелта.
-въпреки, че е рекламиран като неръждаем котел в него има доста елементи от черна ламарина.
-3/4 цола вход и изход на котела ( смешно е, поне цол или цол и четвърт трябва да са) редукцията в по малък диаметър е лесна, а в обратна посока е невъзможна.

Плюсове:
-топлообменника е неръждаем.
-ниска темп. на димните газове ( 60-70 градуса) демек това е предпоставка за отлично КПД
-може да гори както и мокри дърва така и пелети.
-наличие на всмукателен вентилатор на димогазовете.
- наличие на шамот в горивната камера.
- по-евтин е. За около 3200 имате пиролизен комбиниран котел и на пелети и на дърва.

Препоръки към производителят ако чете: Лично аз бих платил 1000-2000 дори 3000 лв. в повече за да е всичко от неръждаема ламарина, което е в контакт с кондензните димни газове. Не искам декоративни ламарини на котела от неръждавейка, а топлообменник, кондензна тава, димовентилатор и фукс от неръждавейка.

Все пак ако трябва да избирам между този котел и "прехваленият пелетен ще избера Титала, защото в него са вложени по-скъпите неръждаеми топлообменници и димовентилатор. Една хубава прахусмокачка за пепел би решила 100% от неудобството при почистване на пепелтта. Ако всичко ВЪТРЕ в котела е 100% неръждаемо бих си го купил и за себе си:-))))
kalin72 - майстор
Шопе, не си прав. Продуктите не са сходни, ама целта им е една - да топлят радиаторите, за да ти е топло на гъзъ :-D
Пример - човека пита-абе тоя Москвич става ли да ме откара от А до Б? Става, ама за малко повече пари си вземи дизелов Гоуф, да ти е мирна душата - малък разход, нормално обслужване, не си му роб.
И тук се явяваш ти и говориш за ламарината на Мускаля, дет била от на немците от Втората световна война каските :)
Ми удобството от експлоатацията? Ми икономичността?
Така мисля аз :)
allen - напреднал
Добре, тогава ще задам такъв въпрос:
До около 4000 лв. кой е оптималният вариант за котел на пелети?
шоп - майстор
kalin72, именно
този котел е кондензен с температура на димните газове 60-70 градуси...демек доста по добро от грейкото

написах и недостатъците, а именно липсата на предна врата. Запознат съм с този котел. Старая се да съм безпристрастен. Затова написах и + и -.
Нито продавам едните-нито другите. Нито пък си ги бих купил.

Като цени са горе долу на едно ниво. Титала е 2800-2900 + 300 лв приставката за пелети. Грейкото май е около 3800.

Тема "Пелетен котел Tital Type B 250+P Daily" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: