• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 - специалист
andy_forresite написа:
Преди няколко дни ми доставиха оборудването и лека-полека започнах да сглобявам фитинги, тръби, разни кабелчета за помпата, термостата, щепселче за управлението... Всичко дойде добре опаковано и без прашинка. Беше и все още е толкова чисто че като пипаш го цапаш. Има някои подобрения по Торч 2. Едното е че горелката не се сваля за почистване. Залагаш я, затягаш на ръка двете гайки и това е. Чисти се топлообменника и пепелника се изхвърля от време на време. Второто касае управлението и по-точно в:
- задаването на времето за самопочистване (периодичното обдухване); има настройка само за интвервала от време - през колко минути да се самопочиства. Продължителността на самопочистването е определена софтуерно според мощността, на която гори, т.е. различно е за различните мощности.
- механичното бутало за избутване на твърди остатъци има чавка за вкл/изкл. и то си "знае" кога да се задейства
Работата с управлението е много интуитивна. Всеки може да направи каквото поиска без изобщо да е поглеждал към ръководството. Датата и часът идват настроени, така че няма много за човъркане.

Предстои да сложа още два радиатора и да досвържа входа и изхода. Не можах да си намеря втория тръбен ключ и гаечен 36, но ако се задържи така топличко навън, ще има време за помотване. Надявам се до края на този месец майсторът да шпаклова едната стая, да изчакам технологичното време за съхнене, да грундирам и боядисам, че да пристъпя към монтажа на радиатора там. Дано няма много течове ...
Хайде честито ти придобивка. Надявам се всичко да ти е безпроблемно при пробите и да върви по план. Пускай по някой пост та да знаем как напредваш.
andy_forresite - майстор
Снощи реших да довърша тръбите в мазето. Котелът е присъединен. Отне ми доста време докато измисля коя сглобка след коя да се направи. Днес ще разместя мебелите за прокарване на тръби към един радиатор. Ще трябва да изнеса някак един чугунен 100-килограмов радиатор и да внеса 56-килограмов панелен.
Стигнах до заключението, че най-лесно се работи с железата :) . Тръбичка, нипелче, коленце, тръба, муфа, холендър ... пей сърце. Става право и е разглобяемо. Полипропиленът обаче иска по-прецизна работа. Лошо е като няма кой да ти задържи. В крайна сметка много високо го навирих заради височината на отиващите към радиаторите две тръби, а и исках тръбите около котела да са високо, за да мога да си наредя пелетки близо до бункера. Можеше ... и то още може де ... да ги пусна зад бункера по-ниско и с колена да вдигна нагоре към двойката тръби (двутръбна схема - без колектори) :? . Другата причина да са високо е един палав растящ любопитен малчуган, от който очаквам изненади в бъдеще. Ще пипне пластмасата, ще дръпне, ще стъпи върху тръбите и ще направи беля. От тази гл. т. разположението нависоко е добре.
Схемата на свързване е по дадената от производителя примерна такава, само че разположението е различно и на пръв поглед няма много общо. По-елементарно не можах да го измисля.
От котела съм "излязъл" с коляно от метал (месинг) водоравно, тръба от метал, коляно, пак тръба, пак коляно но вече вертикално и нагоре метална тръба към холендъра на помпата. Холендрите взех с вграден сферичен кран за да мога да сменя помпата когато се наложи без точа водата. На практика повечето компоненти като помпа, обезвъздушител, манометър, разширителен съд, могат да бъдат сменени без да се наруши целостта на ППР-сглобките.
Снощи премерих капацитета на шнека. На първото пускане не изкара нито един пелет. Изтекоха 360-те секунди и двигателчето на шнека спря. Като свърши обратното броене се спира задвижването на шнека, т.е. не трябва хронометър и да го спреш ръчно, а самО си спипра. Пуснах го пак и след 20-тина секунди почнаха да тропат пелетки в съда. След това "източих" с две поредни замервания на капацитета в две найлонови торбички по 1485 и 1500 g пелети - заводската стойност 1500 g остава. Съвпадък. Засега намалих калоричността от 4400 на 4300 поради намерението ми да горя слънчоглед отначало и това е то по настройките на контролера. Един приятел каза на една от жените вкъщи, че няма да може да се оправи с това отопление без мен. Чух го, отидох при тях и му казах - Добре, кое му е сложното, кажи ми една марка на отоплително съоръжение с пелети с по-елементарна работа и настройки от тази. Мълчание :) Не се пуска от едно копче буквално. Натиска се два пъти една от стрелките (нагоре или надолу), активира се иконката за вкл./изкл. и натискаш set. Ако това е критерият за сложната експлоатация, то тогава съм съгласен - другите дето се палят с един бутон са по-оправни. Жените са на средно ниво уиндоуски цъкачи, така че ще си го включат и спрат докато преглеждат публикациите във фейсбук без никакви затруднения.
stoy@n - специалист
andy_forresite написа:
.....След това "източих" с две поредни замервания на капацитета в две найлонови торбички по 1485 и 1500 g пелети - заводската стойност 1500 g остава. Съвпадък. Засега намалих калоричността от 4400 на 4300 поради намерението ми да горя слънчоглед отначало и това е то по настройките на контролера....
Само едно уточнение да вмъкна. Измерването и претеглянето трябва да се извършва всеки път при смяна на пелетите.

:partyman:
filmatoplo - майстор
Същото се прави и при горелка GP 4 въвеждаш тези данни .И също тръгва с натискане на едно копче ,Абе почти всички са по този начин.
hr.hristov57 - специалист
Здравей Анди и честито!
За мен като дългогодишен ползвател на системата Торч, подхода ти е малко странен, но.. това е твое решение.
В управлението има подменю "корекция на въздуха",което се използва обикновено за донастройка/корекция на въздуха спрямо тягата /дължината на кумина след монтажа и първоначално пускане. Заводската настройка е "0" но със стрелките от управлението може да увеличиш/намалиш количеството въздух (на степени) в рамките на около +/- 10-15% така,че да съответства на тягата на твоя кумин. След като натиснеш "сет"контролера запомня тази корекция и ще изчислява количеството въздух за различнине режими отчитайки извършената корекция. Критерия за корекция е цвета на пепела- черна пепел- недостиг на въздух, бяла пепел- голямо количество въздух. Нормолно цвена на пепела трябва да е сив. При мен -кумина е около 11м и корекцията е - 4,-5.
Препоръчвам ти да заредиш дървесни пелети и да направиш съответната корекция т. е. да адаптираш котела към твоята инсталация/кумин, а след това да правиш експерименти за горене на пелети от слънчоглед. Имай в предвид,че пелети от слънчогледова люспа изискват доста повече въздух спрямо дървесните и ако си забелязъл от публикуваните във форума снимки, когато горят пелени от слънчогледова люспа котлите са с "побелели " стени и пепелта е почти бяла. Това овтоматично води до намаляване на Т изх газове с около 15*С исъздава илюзия да добра работа на котела.
Staio1 - специалист
Запалихте ли кюмбетата вече? :lol: Температурките започнаха да падат и май, май ще почваме отоплителния сезон.
andy_forresite - майстор
Благодаря, hr. hristov57! Моят комин е 7-8 метра и мисля че е 130 мм до горе. Къщата ми е малка, с три стаи и от всяка са изведени розетки с отделни коминчета 130 мм, които над билото излизат един до друг в един широк правоъгълен комин, в който видях трите отвора. Не бях се качвал там досега. Много високо и стръмно, за малко да се пребия при слизането след като уж чистих единия комин, в който съм присъединил котела. Тягата е доста слаба. Тази вечер при запалването пропуши леко. Бутнах ръчката напред докато подгрее комина и си я дръпнах. Към 4 минути беше бутната навътре. Светлосивият цвят е търсеният. Да, направил съм смес от дървесни и слънчогледови в съотношение приблизително 2-2,3 кг дърво към 1 кг слънчоглед. Засега гори. Пише че е изгорил 5 кг за 2 часа и 15 минути. В момента е на 10 кв, като беше слязъл на 4,5. В кухнята трапезария съм сложил термоглавата на 24°, в съседна стая 22° и в къщата съм пуснал два от трите радиатора. Там са ми 600/1800, 600/1400 и 600/1000. Този най-малкият сега е спрян. Утре ще дойде бебока на гости :) и съм оставил 25 за спалнята, където ще ни погостува и 23 в съседната стая.
Вече е на 8,5 и пада поради леко преминаване на зададената темп. 55 градуса и връщаща 49-50. Разликата подаваща-връщаща седи около 9-11 градуса. 56,2 на 45,4 е сега. На мен ми е жега в момента и ще го спирам че няма да мога да спя.
Грамажа на шнека няма как да ми е точен, защото смесването на пелетите го правя на око. Сложил съм го на 1450 и пелетите на 5.1 кв. Миналия път ми загасна на 3 кв и бях направил шнека на 1500 g, та затова го свалих на 1450. Не е слизал до там. 55,3 към 45,1 - 6.0 кв докато пиша.
andy_forresite - майстор
Преди час го спрях. С цвета съм готов - светлосив с керемидени отенъци. Вятърът ми е +4.
Температурата на ауспуха на 40-50 см от фукса при 10 кв е около 96-97 градуса. Пелетите са от Копривщица керкеле с лоши слънчогледови 2,5:1. Яд ме е че не купих помпа алфа2, ми взех алфа2L. Не знам колко вода притичва по тръбите. На трета степен държи м/у 9 и 11 градуса разлика. На зададени 55 не можа да се върне вода 45. Е средно ще да е там някъде, но очаквам да ме критикуват. Ще видим зимата дали ще съм на топло :)
filmatoplo - майстор
С радиатори ,подово или вентилконвектори си че търсиш разлика вход изход 5-10 градуса , с радиатори даже е 20 гр.
stoy@n - специалист
filmatoplo написа:
..... с радиатори даже е 20 гр.
Аз съм с радиатори, и когато системата се стабилизира (около час-час и половина) разликата не надвишава 3-4 градуса....за кратко става 5-5,5 граадуса и после пак пада до 3-4 градуса. Даже и при стартиране не съм отчитал разлика от 20 градуса :?

Прикачен файл

Capture.PNG
Това е разликата сега
Capture.PNG (11.41 KиБ) Видяна 1300 пъти
Последна промяна от stoy@n на ср окт 05, 2016 7:17 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: