• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Поръчах си трифазен електромотор (втора употреба, 50лв). Казаха ми, че имал и кондензатор за ползване на 220V. Искам да го използвам за механична преса за опаковане, защото в момента въртя дръжката на ръка.

Проблема е, че в нормални условия, мотора прави 940 оборота в минута, а на мен ми трябва да е между 60 и 100.

Преди години си бях взел китайска машинка за татуировки и дойде с регулатор на мощността (може би на волтажа, не съм запознат) и изглеждаше ето така:
Изображение

Интересува ме - има ли такива регулатори и за трифазни машини (или за 220V) и как точно се наричат?
Хубаво ще е да мога да регулирам мощността на моторчето :rock:

Благодаря!
Поздрави, Христо.
moimoimoi - майстор
наричат се честотни инвертори
колко киловата е двигателя ти?

трябва ти инвертор с монофазен вход/захранване/ и с трифазен изход/за мотора/
Последна промяна от moimoimoi на ср сеп 21, 2016 7:11 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Честотни инвертори. Но с оглед на цената на която си придобил мотора, едва ли ще ти хареса цената на инвертора. Дай малко данни за този мотор.
moimoimoi - майстор
0,75киловата инвертор на шнайдер е около 300лева

работата е там че за тези обороти дето ги искаш 60-100 и с инвертор трудно ще ги постигнеш защото това значи да караш мотора да работи на 3,3-5,3 херца, което е много ниска честота и няма да може да се охлажда

за тези обороти ти трябва редуктор, с него просто намаляш оборотите с определена степен,примерно редуктор 1:12 ще ти намали оборотите 12 пъти,и вече ако искаш да ги регулираш около тази стойност слагаш инвертор с който може да регулираш да кажем от +70% до -70%
О да, пропуснал съм да спомена - 750 ватов е мотора, 940 оборота:
Изображение
Изображение

Има и още нещо, което не съм уточнил - силата, с която завъртам дръжката в момента си е доста. Така, че предполагам, мотора ще се затрудни поне на половина (че ако не и повече), тъй като човека ми каза, че го ползвали за вентилатори (до колкото разбрах).
Avas_co - майстор
Като вземете да ги препоръчвате тия честотни регулатори и ...
Бе тая работа да не е като да вържеш жиците и юруш на маруся.
Някой от вас ли ще ходи да му го настроива тоя регулатор, че то ако му беше ясна работата на човека, нямаше да се занимава да пита тук.
Аз така или иначе ще го закарам на електротехник, просто искам да си направя ориентировъчна сметка какво ще ми трябва, и колко ще ми излезе.

Другия вариант е да го пусна така, с надеждата, че няма да прецака пресата... Може и пък да й дойде перфектна мощността.
Последна промяна от htorbov на ср сеп 21, 2016 7:32 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Човека пита как се казват, ние отговаряме. Не препоръчваме нищо. В OLX е пълно с инвертори втора ръка за по 200лв за тая мощност, а някои от продавачите ги предлагат и предварително настроени.
Момчета, извинявам се, че ви занимах, сега видях в сайта на производителя на пресата, че оригинално може да се поръча с 750 ватов мотор, така че май се оказа, че съм уцелил точния.

Все пак, ако е висока мощността, ще се възползвам от съветите.

Благодаря!
Поздрави, Христо.
Кики - специалист
Тая дето я препоръчват с мотор най-вероятно има някакъв вид редуктор, ако си намериш или направиш такъв и твоята ще стане с този мотор.
  • 1
  • 2

Тема "Токов регулатор за електромотор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: