• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Sk4 - специалист
http://meik98wines.com/producten.php?r=95&p=2224
това е шишето пълно е с рекийка... искам да му сложа малко кафенце каже колко зрънца ще е редно да му пъхна...

може и да предложите други неща/хитринки свързани с оцветяването и качеството... имам време и мерак за експерименти
tysonlkr - специалист
Баща ми прави такива експерименти :) Слага и дудова пръчка (т.нар. черница :lol: ) По една пръчица в бутилка :cool: Това е което мога да ти предложа, не съм аз специалиста :roll:
Успех :!: :wink:
krasiorocknroll - специалист
Съхранявай я в дъбово буре или ако нямаш сложи дъбов чипс. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
А целта на упражнението каква е? Само за цвят ли? Читава ли е ракията, или дъхне на нещо?
Natalka - специалист
Това с пръчката от черница и ние го правим. Само че, след определоно време изваждаме пръчките, защото започват да придават особен аромат на ракията.. Другото, което съм пробвала е с 6-7 зрънца кафе + 1 ванилийка. :-D
Sk4 - специалист
това с черницата(дуда) съм го пробвал... също така слагал съм и синя слива & смрадлика-ако се не лъжа...
hygro - майстор
Natalka написа:
Това с пръчката от черница и ние го правим. Само че, след определоно време изваждаме пръчките, защото започват да придават особен аромат на ракията.
Неприятният привкус идва от прясното дърво. Използвай само отлежало и много добре изсушено дърво. Преди да го сложиш в ракията, го препечи леко във фурната. Топлинната обработка е необходима, за да се разградят веществата, които влошават вкуса.

Ако слагаш ракия за отлежаване, препечи я до висок градус, например 70% - така дестилатът успява да разтвори необходимите вещества от дървесината. Настройва се на градус с дестилирана вода след отлежаването.

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=626#626
Последна промяна от hygro на ср юли 30, 2008 5:59 pm, променено общо 1 път.
hristo_gerenski - напреднал
Sk4 написа:
http://meik98wines.com/producten.php?r=95&p=2224
това е шишето пълно е с рекийка... искам да му сложа малко кафенце каже колко зрънца ще е редно да му пъхна...

може и да предложите други неща/хитринки свързани с оцветяването и качеството... имам време и мерак за експерименти
в това е истинаната,и става уиски.Иначе ти препоръчвам дъбови трезки,задължително бял дъб.

Прикачен файл

S1055759.JPG
S1055759.JPG (54.26 KиБ) Видяна 15730 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
Няколкочасова обработка на ракията с ултразвук има ефекта на 1-2 години отлежаване. Ултразвука си го набавяте от т. нар. пералня "Вулкан", която видях, че я спрягат в друга тема на форума, по друг повод. (Как и къде да я намерите обаче не знам.) Тя е по-малка от цигарена кутия. потапяте я в съда с ракията, включвате и държите така няколко часа. Така може няколко дни да правите, няма проблем. :)

Ракията става по-мека и блага, ако добавите 2 мл глицерин (от аптеката) и 2 гр. захар на литър ракия. Но глицерина може убие плодовия аромат и за това го прилагайте само при някоя каменярка или пшеничен "самогон".

А за оцветяването само дървесни материали - черница, дъб... Кафето и чая в тоя случай за мен са гавра с материала. :(

А, наздраве! :-D
detelin - специалист
аз от няколко години за оцветяване слагам гъба дарвесна кадето расте на черницата дуда както му казваме по нашия краи нарязваш я на филики сушиш и слагаш ама внимаваи наи много един ден да седи в рекията ина4е става много тъмна на цвят колко по стои толко по се оцветява но това е по собствен избор и не променя вкусовите качества жа наздраве и от мен
  • 1
  • 2

Тема "кафе в ракията ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: