koveslav написа:iivanov написа:Но пък прави едни големи модели, които имат нужда от почивка, като малките си събратя....Това не съм го чувал от ползващи Щил. Другото предимство на Щил е почти винаги по-големия ресурс при съпоставими модели и често по-добрата ремонтопригодност.
За бичене на колегата не бих му препоръчал полупрофи серии.Трябва си стабилна професионална машина с изцяло метален картер.И термодинамиката и механиката на машината са много по-добри при класическите картери.391 с рязане на дърва не може да я претовари,но за бичене си трябва по-висок клас,според мен.
С това че Щила е с по голям ресурс при еднакви модели и че е по ремонтопригоден от Хуска не съм съвсем съгласен. Поне при по малките кубици и при по старите машини беше така.
Щила е по скъп от Хуска за еднакви като параметри машини. Даже Хуска е по мощен и як при малките модели. Изключвам най слабата им нова машина 236 с 36 кубиков мотор която е евтина и слаба. Но и Шведите я направиха да конкурират Китайските машини, въпреки че цената и е доста висока спрямо тях.
А и при ремонтите карбуратора на Хуска- Волброто е с повече реглажи и почти винаги се ремонтира успешно. Щилският карб може и да не стане след ремонт изобщо. А и другите чарколяци по машините като чели при Шведката са по достъпни.
Е разбирасе не говоря за електронните карбове и мощните машини които са доста по усложнени.