Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
andy_forresite написа:
Моята горелка не е грейко РБ. Взех едни насипни слънчогледови в чували по около 35 кг. Наложи се да пресявам смесената с тях пепел. След пресяването на един такъв чувал събрах една 15-литрова кофа пепел. Самите пелети изглеждат малко рехави, нестабилни като форма, без гланц и светлокафяви. 6 мм са, с различна дължина - от някакви мънички зрънца до 45 мм дължина. Тия дългите където ги видях ги счупих на две. Само ги стискам през средата и гранулата вече е на две. С настройките за дървесни сипах слънчогледови. Последва яко пушек и натрупване на пепел пред пламъка. При обдухването фотосензорът показваше по-високи стойности отколкото при дозирането, т.е. при самото горене. След като минаха около 3 кг пелети събрах пепелта в пепелника и горелката. Като обем пепелта беше горе-долу наполовината на "суровите" гранули. 70% от остатъците представляваха дребни пелетчета пепел около 3 мм дължина.
Също трудно се запалват тези пелети при мен. На първото стартиране с тях запали от шестия опит, а при второто стартиране - от 10-тия.
После се правИх на шнек :) Извадих тръбата към горелката и гледах колко пелетчета пуска шнека. Съответно горе-долу толкова пусках аз направо в горелката, като взимах дървесни и слънчогледови в пропорция 1:1. Не си играх дълго така, но минаваха и явно съм се попрестарал, защото фотосензорът седеше между 176 и 200, а като подадох щафетата на баш-шнека само на слънчоглед, смъкна на под 90, 60 ... и по едно време взе да гасне.
Със Зеленият е така. Ама собствениците му ълчат за олЮту.
andy_forresite - майстор
Доколко тоталната липса тяга на комина може да попречи на горенето :?
Сефтето беше с олЮ. Имам ветропоказател и барометър в едно - комина на маслената отсреща :-D Пушекът от маслената фабрика се движеше хоризонтално, а димът от цигарата ми не се смукваше нагоре, а сякаш някой духаше към мазето. На следващия ден беше обратно - цигареният дим се засмукваше през комина, а димът от маслената беше 20 м нагоре (и на север :) ~ Бях извадил олюто доколкото успях и към горелката тръгна смес бук и слънчоглед. Всичко беше точно. Успях да измеря темп. на димните газове. На 15 кв беше 111-115; на 5,5 - 76-80°.
Аз предполагам че имаш право. Не би го казал просто така. Честно казано и аз не мислех че ще стане, но пък може би ще успея да ги изгоря чрез смесване с другите.
n.ganev - майстор
Ще ги изгориш някак. Пиши всичко това в темата за твоя котел и горелка че хората се интересуват а инфо няма.
andy_forresite - майстор
Позволих си тук да попитам за характерните проблеми около гореното на олЮ, тъй като със зелената отопл. инсталация сме хора колкото за един белот. Само аз проявявам ексцентричност спрямо горивото и няма с кой да обменям опит. Ще взема едно чувалче от тях и ще ги изгорим на RB. Също мисля да взема няколко кг други по-добри поне като външен вид и да пробвам с тях самостоятелно. Чак тогава ще имам резултати за споделяне.
Нали знаеш, че времето и силата на обдухване е различно за отделните степени, а то е настроено за гранулирана дървесина. Нямам достъп до настройките за сила на вентилатора и продължителност. Поне да се направи опит да се поиздуха част от тази пепел.
50% пепелен остатък ... може и да е нормален за сл. пелети.
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Позволих си тук да попитам за характерните проблеми около гореното на олЮ, тъй като със зелената отопл. инсталация сме хора колкото за един белот. Само аз проявявам ексцентричност спрямо горивото и няма с кой да обменям опит. Ще взема едно чувалче от тях и ще ги изгорим на RB. Също мисля да взема няколко кг други по-добри поне като външен вид и да пробвам с тях самостоятелно. Чак тогава ще имам резултати за споделяне.
Нали знаеш, че времето и силата на обдухване е различно за отделните степени, а то е настроено за гранулирана дървесина. Нямам достъп до настройките за сила на вентилатора и продължителност. Поне да се направи опит да се поиздуха част от тази пепел.
50% пепелен остатък ... може и да е нормален за сл. пелети.
Обади се на производителя да бутне въздуха. Те нали го бутат през интернет.
andy_forresite - майстор
Въздухът може да се регулира в границите -20 +20. Времето за работа на турбината и оборотите й са вкарани в алгоритъм за всяка мощност. Тях не мога да променям. Целта ми е светло-сив цвят на топлообменника. След олюто стана черен.
Октомври го дават по-топъл от обичайното :) .
gnt69 - майстор
Началото го дават хладно бая. После може и да се стопли. И аз днеска поръчах тръба за пелети че правих нов бункер и старата малко къса. Не съм палил още, два три дни пусках климатик ама трябва да паля. :partyman:
filmatoplo - майстор
Стига бе ,днес имаше хора на плажа ,е аз бях в едно котелно - кой за каквото учил . :)
alex_serviz - специалист
filmatoplo написа:
Стига бе ,днес имаше хора на плажа ,е аз бях в едно котелно - кой за каквото учил . :)
Вчера и аз бях в котелното, от понеделник отново. Ама поне нямаме сериозен плаж, та да ме дразни.
plastkomfort - специалист
МИРАЖ написа:
В котелното , сега трябва да го понастройвам :roll: , получи се доста добре .
Как мислиш да направиш настройката кое ще ти бъде ориентир кога да отвори клапата?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: