Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Shift - специалист
Здравейте!
Имам автоматична ролетна гаражна врата тип щора с ламели с дистанционно. Реших да сложа вътре прожектор с датчик движение с идеята като вратата започне да се отваря да светва и прожектора. Обаче греда - на 3 метра централно вътре в гаража насочен срещу вратата и sens на макс не иска да светне. Ако нещо друго мръдне се задейства веднага, но ако е само движението на вратата нагоре/надолу - не. Къде бъркам?
shotik - майстор
Подобно е при мен лампа на тавана и когато съм със сиви и тревистозелени дрехи се задейства с голямо закъснение спрямо други тъмни цветове дрехи.

Начертай някаква тъмна черта на ролетката или залепи някаква тъмна лепенка и ако ефекта е добър , то това е причината да не свети , не разпознава движение.
iliya_i - майстор
Не разпознава движение, понеже ролетката нито се приближава, нито се отдалечава от датчика.
VLADO66 - майстор
Инфрачервените датчици анализират промяната на температурата в зоната на обсег.Демек вратата въпреки че се движи, не е с по-висока температура от околната среда.Сложи си един палец на ролетката, който за бута един краен изключвател.
Junak - майстор
VLADO66 написа:
Инфрачервените датчици анализират промяната на температурата в зоната на обсег.Демек вратата въпреки че се движи, не е с по-висока температура от околната среда.Сложи си един палец на ролетката, който за бута един краен изключвател.
+1
Най вероятно говорите за PIR. И никакво движение не се регистрира от тях.
Shift - специалист
Изображение

Това е прожектора... Съжалявам,малко съм зле откъм ел.познания. Какъв "палец" да сложа? :?
shadow__01 - майстор
Датчикът засича инфрачервените лъчи които отделят топлите "неща". Това са хората, животните и машините, които отделят топлина. Гаражната врата си е студена и колкото и да се движи няма да светне прожектора ако не влезе в гаража човек или животно.
Нали знаеш как на хладилника като отвориш вратата светва лампата. Направи същото само, че с вратата на гаража.
Трябва ти краен изключвател с нормално затворен контакт, твоят прожектор(с откачен сензор) и тънък кабел с подходяща дължина. Схемата от нета. https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... wB7ZLrM%3A
Shift - специалист
Горе долу ми стана ясно. Трябва ми "изключвател", който да прекъсва фазата, когато вратата се движи. Но няма ли тогава прожекторът да свети само докато стигне крайно положение долу/горе? Другият вариант е да мисля да го вържа на кутията за управлението на вратата и да му пуска ток само когато се там се получи сигнал като ползва настройката за време от датчика,за да свети и известно време след това.
moimoimoi - майстор
Shift написа:
Горе долу ми стана ясно. Трябва ми "изключвател", ....
идеята е като се отвори вратата да натисне палеца и да ти светне лампата,като почне да се затваря вратата да се изгаси
kozl - майстор
И за какво ти е прожектора да се управлява от вратата. Той ще се задейства от движение на хора, животни и МПС. За какво ти е да го управлява вратата. Аз пред гаража имам и се пали от движението на колата. След това го гаси таймера при липса на движение.
Ако искаш лампата да се управлява от вратата, първо не ти трябва ПИР датчика под прожектора. Второ възможно е осветлението да се управлява от управлението на вратата. Старите управления бяха с крайни изключватели, новите имат позициониращо у-во и запомнят позиция, при тях не знам от къде да се изведе сигнал за отворено/затворено. Но е възможно, защото е правено.
За теб обаче ще е по лесно да е с краен изключвател и реле за време.
По принцип скоро монтираха врата на Хьорман. При отваряне на вратата светва лампа вградена в отварящия механизъм и след това таймер я гаси независимо, че вътре се движи човек. Т.е. липсва функцията на ПИР датчика.
Ползвай напрежението на ел мотора като пусков сигнал за таймер на лампата и при движение на вратата ще светва лампата за определено време.

Тема "Ролетна гаражна врата-не я лови датчик движение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: