Най - вълнуващия въпрос зимно време.
antmadara - специалист
Мисля че ще е абсолютно достатъчно, при че Атмос има и вентилатор за създаване на принудителна тяга.
Puf-Paf - специалист
Благодаря!
А трябва ли да измазвам с нещо специално отвъртре целия комин за да няма нагар и катран?
2v6 - майстор
Puf-Paf написа:
Благодаря!
А трябва ли да измазвам с нещо специално отвъртре целия комин за да няма нагар и катран?
Налепите се получават при ниска температура на дима. За осигуряването на висока температура на димните газове има термостат, който спира циркулационната помпа при изстиване на котела. Другия вариант е с термостатичен смесителен вентил на изхода или входа на котела.

Хубавото измазване на комина може да спре катрана да попива през коминните тела и да мирише в стаите, ако комина е вътрешен. Ако е външен е добре да има изолация. Това осигурява поддържане на високата температура на дима докато излезе.
Puf-Paf - специалист
Комина го изграждам в момента и е външен, в смисъл правя цяба пристройка за котела и ще върви по външна стена на къщата. Проблемите са два- първо каква изолация да използвам- нали се нагрява все пак самия комин. На стария ми се е случвало да горят вътре сажди- става мазало и изби катран. На второ място се оказа, че стандартните бетонни коминни тела- единични, са с вътрешен размер 15х20см- дали не е много малко?
Puf-Paf - специалист
Налепите се получават при ниска температура на дима. За осигуряването на висока температура на димните газове има термостат, който спира циркулационната помпа при изстиване на котела. Другия вариант е с термостатичен смесителен вентил на изхода или входа на котела.

2V6- поръчал съм вентил, който мисля да поръчам да ми монтират на изходящата вода на котела...

Колеги, от дистрибутора на котела ми заявиха, че Атмос работи най- добре на кафяви въглища, а аз разполагам с 4 тона донбаски въглища- проблем ли е това да бъде горивото за този сезон?
antmadara - специалист
Не се харчи за такъв вентил - излишно е, ще ти коства стотина лева, а термостат на помпата за 25 лева върши същото!
Puf-Paf - специалист
Малко е кофти при мен, но помпата е на основния щранг на байпас. Лошото е, че всичко това е направено от черни тръби... със заварки. Къде да го плясна тоя термостат на Грундфоса?! :?
2v6 - майстор
Puf-Paf написа:

2V6- поръчал съм вентил, който мисля да поръчам да ми монтират на изходящата вода на котела...

Колеги, от дистрибутора на котела ми заявиха, че Атмос работи най- добре на кафяви въглища, а аз разполагам с 4 тона донбаски въглища- проблем ли е това да бъде горивото за този сезон?
:lol: :lol: :lol:
С донбаски въглища всеки котел работи най-добре! Няма как с кафяви да работи по-добре, ама ти ще разбереш...
2v6 - майстор
Puf-Paf написа:
Малко е кофти при мен, но помпата е на основния щранг на байпас. Лошото е, че всичко това е направено от черни тръби... със заварки. Къде да го плясна тоя термостат на Грундфоса?! :?
Електрически термостат за управление на помпата се монтира за около 5-10 минути. Не се режат тръби, не се източва системата, просто се закрепва върху изходящата тръба на котела.
Lestat - напреднал
Колега 2v6 недей да говориш така за въглищата, за мене Домбаските са по-големия боклук !!! Котел още нямам, сега правя в момента но съм горил такива въглища в камина и турска печка " Чудо" !!! Зареждам кофата на чудото с хубави кафяви въглища ( беше много качествен ) и паля , кюнците ставаха червени и печката с едно зареждане изкарваше 6-7 часа ( до напълно затихнала ), Донбаските са фукнали за наполовина по-малко време !!! В камината същата работа ( въпреки, че аз съм върл противник в камина да се слага кюмур ), но както и да е , за опити съм слагал : Слагам две три лопатки кафяви въглища и тези въглища горът хубаво и държът много по- дълго жар ! Сложа домбаски, разгорът се ( издават много мазен и гаден пламък), пълнут яко кюнците и издават яко сажди, бързо префарят и спадат в коритото за пепел !!! Така, че аз не бих си купил пак Домбаски да се грея, за мене по - добри са кафявите !! ( за черни и антрацитни не мога нищо да кажа ), но предполагам са добри, но и по скъпи !! Пък и тези, които аз горих след време се раздробяваха, като изгоряха и става почти на пепел и спадаха ( за котела трябва да са такива, щото ако остават буци може да бера ядове) !! Но, като време и топлина на горене за мене кафявите разбиват Домбаса !!! Това е моето мнение на ангажирам никого

Тема "Атмос Комби на въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: