• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dark_8877 - напреднал
Сложиха ми дограма на две от стаите и сега трябва да се обърнат прозорците. Четох за различни начини, но при мен ми е малко странно как ще стане. Моля за съвет от по знаещите да предложат някоя идея.

Прикачен файл

IMG_20161005_161350.jpg

Прикачен файл

IMG_20161005_161337.jpg

Прикачен файл

IMG_20161005_161317.jpg

Прикачен файл

IMG_20161005_161241.jpg

Прикачен файл

IMG_20161005_161126.jpg
genkogenev - специалист
Рамката на дограмата на равно ли е монтирана със стената ? Поне така се вижда от снимките .
8180 - майстор
Аз го правя с Фибран и пяна. Обикновено отивам до ъглите за вътрешна ТИ.
Взимам няколко дебелини плочи, според случая и където се налага лепя няколко слоя. Накрая (в началото според случая) две цели ленти за правия ъгъл. На несгодните места попълвам с пяна евентуално останали фуги. Неточности поправям с ренденце за шкурка.
Застъпвам в касата доколкото да не пречи на шпакловане и боядисване.
Защитната лепенка обрязвам където ще лепя, останалата след боядисването.
Шпакловката с фибри за ТИ. Мрежа от по-скъпата, да е сравнително правилна "решетката" и да не се рошат краищата. На ъглите предварително диагонално парче мрежа (прибл. 30х10см). По ръбовете лайсна с мрежа.
Според останалите стени, накрая фина гипсова шпакловка - има разни готови, ако не е спец. мазилка.

Отвън обикновено е малко - пяна, шпакловка, боя/мазилка.
lyubohar - майстор
Може и с изрезки от гипсокартон и гипс.
Лепенките да се махнат навреме,че после да няма "как се махат стари лепенки".
шоп - майстор
+1 към последните две мнения

и аз обръщам с фибран и пяна или с гипскартонови ивици и гипсово лепило, но наистина от снимките май няма какво да се обръща в случая. Касата на прозореца ми се вижда в една равнина с мазилката.

Ако е така може да минеш и само с декоративни ПВЦ или МДФ первази. ПВЦ первазите ги препоръчвам, защото ако има конденз МДФ то ще е за боклука.
dark_8877 - напреднал
Благодаря за съветите! С лепенките на дограмата не бързам че са на няколко дни. По другата част профила не е наравно със стената, наистина на снимките изглежда така и ако беше щеше да ми е най-лесно да шпакловам с гипс. Всъщност профила е 1см по-навътре , както беше и дървената дограма. Мислех за рамка с гипскартон, но е много тясно между стената и профила няма разстояние. Мислех да ги обурна като на дървената както бяха леко под ъгъл към профила, но горната част на прозорците ще е трудна задача.
lyubohar - майстор
Залепваш ивица от 20мм.гипсокартон с канта към дограмата.
10 мм. трудно ще изрежеш.Освен на ситен циркуляр.
След това със широк трион подравняваш със стената.
После шпакловаш и готово.Даше мисля,че при теб ще е по лесно,отколкото ако рамката е много навън.
Другият вариант е мастар на рамката на прозореца и направо с гипс.
Може да сложиш и предпазващ профил.
maleeeestrax - специалист
Тая гръцка дограма сглобена в България няма смисъл да я обръщаш .Като я смениш пролетта тогава обръщай. :rock:
infomar
lyubohar написа:
Залепваш ивица от 20мм.гипсокартон с канта към дограмата.
10 мм. трудно ще изрежеш.Освен на ситен циркуляр.
След това със широк трион подравняваш със стената.
После шпакловаш и готово.Даше мисля,че при теб ще е по лесно,отколкото ако рамката е много навън.
Другият вариант е мастар на рамката на прозореца и направо с гипс.
Може да сложиш и предпазващ профил.
Ако можеш да замениш гипсокартона с фибран, мисля, че ще е по-добре.
dark_8877 - напреднал
maleeeestrax написа:
Тая гръцка дограма сглобена в България няма смисъл да я обръщаш .Като я смениш пролетта тогава обръщай. :rock:
какво имате предвид, че дограмата не става , ако е така пишете конкретно защо или имате ли наблюдения, защото по принцип не мисля да я сменям скоро дай боже.
Благодаря на всички за отговорите!
  • 1
  • 2

Тема "Обръщане на дограма - Как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: