• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
И двата вида разлики са почти еднакви - 9-10 градуса:
1. Разликата между температурата на подадената към радиаторите вода и връщащата се вода от радиаторите, която постъпва в котела, е 10 градуса.
Пример:
Изходяща 55.8°
Входяща 45,9°

2. При трипътния пак е толкова - 9-10° . Главата е на 50°, но работи на средна 46 градуса (45,6 до 47,8 на практика). Водата в котела съм настроил на 55.
Не се притеснявам от тази разлика и мисля че е напълно наред при това положение :) Защо питам ли :? Вече забравих :)

Сега, последно задаване на този въпрос - температурата на радиатора трябва ли постоянно да е 50 (зададени 55 на котела)? Термоглава хъниуел тера 4
Изображение
, механична, поставена на 24° и термометърът в стаята сочи точно 24. Водата в горната част на радиатора беше 36,5°С. В долната част бе студен. Това е след дълги часове постоянна работа. Така ли трябва да е или не :? Ще разбера, ама чак на следващото палене :)
gnt69 - майстор
Точно така трябва да е. Когато помещението се отопли главата затваря и пуска съвсем малко топла вода. Пак не разбрах за 50 те градуса на термоглавите. Тя и 90 градуса вода да и пуснеш ако има нужда помещението от стопляне ще стои отворена и ще пусне вода на 90 и съответно радиатора ще е загрял 90.
andy_forresite - майстор
БЛАГОДАРЯ за отговора за термостатичните тикви на радиаторите, gnt69!

По разискванията с вездесъщата разлика имам предвид тази разлика:
Изображение
Снимката е от профила на Стоян. Просто при мен не е 2 градуса, а 10. Тук нямам въпрос и го приемам че така е редно при мен.
filmatoplo - майстор
На пръв поглед всичко ти е наред .
andy_forresite - майстор
С моите слънчогледови гранули пали като икарус на милион и половина километра. Не може да загрее водата в себе си, камо ли да пусне нещо към радиаторите. Нагласени 54, постигнати 46,7 най-много. Ще да са мнооого добри тези пелети. Според мен с тези смесвания само бъркам работата. Следващия път ще опитам само с дървени.
filmatoplo - майстор
А стига бе ,брата гори едни слънчогледови по добри от дървестни .
шоп - майстор
От слънчогледов пелет до слънчогледов пелет има разлика, колкото е разстоянието от Земята до Луната.

Има слънчогледови пелети от люспа, от люспа+кюспе(шрот), има и от слънчогледови пити и от слънчогледови стебла :-D

Ако към последните прибавим и малко пясък, каменно или мраморно брашно за консистенция, тегло и полиране на матрицата, цирка е налице. :? :shock: :x

Разбира се горното е възможно и при пелети от дървесина.
andy_forresite - майстор
Сериозно, не може да сгрее водата в казана. Помагах и на газовете да излизат с по-малко съпротивление чрез ръчката отзад на котела и пуши здраво. От време на време бутах трупащият се пепеляк пред пламъка. Исках да видя какво може да се постигне с тях в тази горелка...
Филмче, що не драснеш едно лично с адреса на продавача на тези пелети да си взема малко за пробата :) Брат ти дали ще иска да се раздели с 15-20 кг? Едва ли продавача ще се занимава с мен :?
Според теб дали има смисъл да опитвам с царевични зърна? Запалвам, изчаквам да се разгори и пробвам. Или ще стане, или няма.
Ако някой се чуди защо си правя експерименти ми не слагам дървесни, да кажа, че в града ми пелети под 380 лева няма. Още на първи юли ходих и 380 с транспорта до нас... 2 километра. Те ако бяха на 300 ... еха-а! Ноември месец стават 420.
шоп - майстор
andy_forresite, искрено ти съчуствам. Интересно ми стана в кой град няма пелети под 380 лв :? Имам познати бизнесмени с транспортни фирми и гондоли.... ще запълним вакуума. :-D

В този ред на мисли аз винаги съм смятал, че най-изгодното отопление е с гориво от локален източник. От както се помня у нас това беше отоплението с лигнитни въглища от мина Чугурово (Габра) От известно време тя е затворена и съответно минах на лигнитни въглища от мина Бели брег (бивша Болшевик)

От 2 години опитах и преминах на пелети от въглища произведени от мина Перник. Опитах и дървесен чипс.

В момента горя дървесен чипс и донбаска фракция 5-15мм с калоричност 7200 к.калории и цена 275лв/тон с доставка от Лом до София в чували по 25кг.

Работя на смени и когато съм си вкъщи горя бездимно всякакви отпадъци в ошамотена камера с обем почти 1000 литра. Когато не съм вкъщи универсална горелка на въглища се включва сама и поддурва зададената температура.

За мен най-важното е свободата и универсалността. Да можеш да избираш. Затова в момента в къщи имам 4 (четри) горивни камери в които мога да изгарям гориво което в този момент ми предоставя най-ниската цена на топлинен киловат енергия.
andy_forresite - майстор
Доволен съм от покупката, да не ме разбере погрешно някой :)
В моя град (КнежЪ) няма дърводобив, няма фабрики, няма топлофикация, въглища се докарват предимно от пристанище Лом и декември като взимах мин.г. взех на 375 лева/т. Хората трудно си намират дърва. Поне така разправят. Тук-там гледам са си докарали в момента и режат. Опитах да се включа в голяма група за доставка на пелети. Нищо не стана. Един замина за чужбина, втори вика има време, трети си взел от не знам си къде, четвърти си купил от града, пети нямало да взима, шести се напил, седми си недоспал ... нищо и половина. Една колежка също опитала в същата група и сега си уреждат с мъжа й от някъде. Аз през сезона случайно споменах че ще взимам нещо на пелети пред един бивш съученик и той ми предложи да ми докара колкото може да качи в буса. Така взех 1,7 т и сега докупих още малко от града. Та така. Дано стават от слънчоглед защото очакваме производство в града от следващия сезон. Скептичен съм като гледам какво се случва.
Ако бях останал на дърва трябваше да взема поне 12 куб и сам да ги прибирам.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: