• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Боже такива пелети карам пък в моя град има лиглювци които се надигат ,е днес търсих кой да купи 5 тона че другите да ги взема аз ,камиона щото 10 тонен пък не става да се плаща превоз от 90 км само за 5 тона .цена 360 лв спуснати с кран пред вас.
andy_forresite - майстор
Е, колко са ти 400 км :) Зимата има моменти, в които става "напечено".
2005-та година почти един месец ни държа с максимална -6-7 през деня и през нощта -20 и кусур.
2000-ната пък над месец не бяхме виждали слънце - мъгла по цял ден и скреж, ама много скреж, пак доста под нулата.
2013-та имаше 3 седмици целодневно под 0. В събота, неделя и по празниците дървата летяха ли летяха :? Така ще стане и с пелетите, но за момента ти благодаря за офертата.
2015 и 2016 за които казвахте, че няма сняг и няма зима, съм изринал тонове сняг в нас. Замръзвали са ми миглите докато ида пеш на работа... Номерът е само да падне 4-5 см сняг и да се изясни през нощта. Но засега имам гориво и се надявам да изкарам.
filmatoplo - майстор
Вярно че в Кнежа най ниска температура .
andy_forresite - майстор
Има ли някаква "хватка" за настройка на въздуха спрямо пламъка от горелката? Да гледам пламъка и да ръчкам въздуха докато се получи ... какво? Или само да гоня светло сив цвят на топлообменника :?
Пламъкът е оранжев като от нормален получен от дърва огън. На пелетна камина съм виждал светло-жълт пламък до почти бяло. Там принципът може да е друг. Явно работят на по-голяма температура в горивната камера. Тук да е 300-320 градуса като гледам по цвета. Там може би е двойно повече. Повече от 8 киловата не вдигам засега. На 12 пак си е оранжев само дето е по-голям.
vrangelov - специалист
Има "хватка". Количеството въздух се настройва най-добре с газ анализатор. Може и да може на око, но окото лъже.
Виждал съм на слънчогледови пелети да им дават 4.2 kWh на килограм и на такива на които им дават 5.7kWh на килограм. Не знам кое е вярното, но като чета какво пишеш съм склонен да вярвам на по-малката калоричност и си мисля, че точно там ти е проблемът.
За сравнение един килограм дървесни пелети е с калоричност около 4.6-4.8kWh на килограм.

Поздрави
andy_forresite - майстор
Скоро ще пробвам как горят на грейко рб. Сигурен съм в резултата, но вече се уговорих с човека и ще си спазя думата.
andy_forresite - майстор
Да напишем нещо в темата. Понеже няма кой друг, ще се жертвам аз.
Пробвах два вида дървесни пелети и намирам разлика. Действително тези с по-добри показатели върху опаковката са по-добри. Аз засега си карам с по-малко качествените дървесни в смес със слънчоглед 2:1. Запалих горелката от центъра докато бях по плащане на сметки :rolleyes: :rolleyes: в 17:30 часа и я спрях в 23:00 часа. Отново с два радиатора ... рекордьор в това отношение. В две стаи 18 градуса и по някое време дръпнах шалтера на бойлера че там термоглавата е на 55, пък на ток е ... не знам, май е 60-62. Равносметката е 1,27 кг. среден разход или 7 килограма за 5 часа и 30 минути. Този път ограничих максималната на 10 kw.
Настройките са ми 1650 грама шнек, 4300 kcal и +8 въздух. Топлообменникът е светло сив с керемидени отенъци тук-там :partyman:

Така, сега малко за проблемите :? . Първият е шнекът. В стремежа си да се връцне за 0,67 секунди през 20-22 секунди пропуска да капне пелети в гофрето и горелката почва да губи пламъка. Когато отидох за компот от дюли :lol: станаха две неща. Първо шнекът не пусна три пъти поред доза за не знам колко киловата и горелката изгасна. Запали веднага с две пускания на запалката и почна пак от 3.0 kw. А тъкмо беше почнал да топли жадните за топлина радиатори в нас и загуби няколко ценни градуса на водата.
Второто нещо е че управлението заби 8-[ Горелката беше набрала инерция и гледам 0.0 kw на управлението и осветеност на камерата 200 :anmachen: Пламъкът беше около една педя, жълт, много готин. Температурата на 54 и качва 56-57, пелети не пуска. Без да правя нещо, тъкмо да изгасне и подаде газ от там където беше стигнала 8-9 кв, не помня точно. Продължи по-малко от минута.
Третото нещо, което предполагам е нормално, когато се ползва за няколко часа в късния следобяд до времето за отиване по леглата (за няколко часа), се получава висок разход. На ползваната мощност от мен като максимум водата в инсталацията се стабилизира 55/46 за над 2 часа. Проверих температурата на входа и след това на изхода на радиатор - 50/29. Когато се темперира започва да работи доста по-икономично.
шоп - майстор
andy_forresite написа:
В стремежа си да се връцне за 0,67 секунди през 20-22 секунди пропуска да капне пелети в гофрето и горелката почва да губи пламъка. Когато отидох за компот от дюли :lol: станаха две неща. Първо шнекът не пусна три пъти поред доза за не знам колко киловата и горелката изгасна. Запали веднага с две пускания на запалката и почна пак от 3.0 kw. А тъкмо беше почнал да топли жадните за топлина радиатори в нас и загуби няколко ценни градуса на водата.

Когато се темперира започва да работи доста по-икономично.

Анди, разбирам те, че още ти е нов котела и мерака ти е огромен. С времето това ще отшуми и сам практически ще уцелиш верните настройки.

Какво виждам аз от поста ти. В стремежа ти да минимизираш разходи и киловати пестиш от триците и харчиш брашното:-) Каква ти е ползвата от настройките след като 3 пъти двигателят на шнека се стартира, а пелети не падат? Накрая всичко гасне и запалва наново. Амортизираш двигател, шнек и запалка. Имаш разход на ток. Някой ще каже това е нищо. Да, ама не. Сметнете го при 180 дни отоплителен сезон и 24 часа работа на ден.

Не е ли по-добре да се увеличи времето на подаване на шнека за да е ефективна системата? Разбира се това означава, че ще се променят настройките и на въздуха и на времето между стартовете на шнека.

А това последното, което съм оцветил с червено е разковничето. Като карането на автомобил е. За да имаме икономия трябва да се стремим към равномерна скорост ( температура )

Ще ми е интерсно да споделиш температурата на димните газове, когато горелката набира мощност и когато вече е достиганала зададената работна температура.

Успехи.
andy_forresite - майстор
Здравей, Шоп! Понеже една фирма е направила горелката и управлението (то е на Термосиликат, не е Натурела) имам достъп само до фундаменталните настройки - капацитет на шнека, калоричност пелети, въздух и можем да лимитираме максималната мощност, но не и минималната. Не може да се настройват: първоначално зареждане, колко време да гори тази доза, време за работа на шнека, пауза, проценти вентилатор и т.н., всичко това го няма. Някой си го купува, въвежда 5 кв и 1500 g шнек, натиска за старт и това почва. А, трябва да сипе гориво :roll:
След премерване на шнека въведох 1650 грама, а паднаха 1700 грама пелети. Измерих и със слънчогледови колко пуска - 1500 грама. Смесвам ги 2:1 горе-долу на око как ми дойде като греба с паницата. Дървесните пелети имат надпис 5 кв и съм въвел 4300 килокалории в контролера, което е 5 кв. Тоест взимам и слънчогледовите на 5 кв.
Проблемът е че самият шнек не винаги при програмираното си въртене (което аз не мога да пипна) пуска пелети. Някой път се връцва, но нищо не пада. Е затова се получава губенето на пламъка. На ниска степен ми се случи два пъти да изгасне, а на висока шнекът подава по-често и като пусне, все идват пелети в горелката и няма проблем.
Защо не съм въвел по-малък капацитет на шнека (при все че съм взел)- защото с времето струпва пепел и недобре изгорели пелети пред пламъка, тази пепел пропада в отворите за обдухване и процесът по натрупване на пепел расте. Другата причина е да отчита по-точно изразходените пелети в килограми на дисплея. В момента съм на 54 кила. 18 часа ми е рекордът без да бутна пепелта и като гледам не пречи. Бутам я с четката за чистене за няколко секунди и не ми е проблем като ида за нещо в мазето да вдигна капака и да ръчна няколко пъти.
Въздухът беше на 0 и го направих на +8. Температурата на ДГ я мерих:
- 5 кв - 65-69°
- 8 кв - 76-79°
- 10 кв - 95-99°
- 12 кв - 105-110°. Повече не съм я оставял да се разгаря.
Горелката набира от 3.0 кв, след това слага по 500 вата през ... :? да кажем 90-120 секунди. Може да вдигне до 20 кв (4 кг/час е при мен) и ги вдига. Когато достигне зададената температура на водата, започва пък наобратно да сваля с 0,5 кв. Винаги пропуска момента кога да спре да сваля, в резултат на което пак подава газ за да догони. 6osi6 или не помня вече кой беше казал "забавени реакции", което е точно така. Правилно е забелязал.
Така изглежда прозореца за наблюдение от таблета, смарт ТВ, лаптоп:
http://prikachi.com/images.php?images/327/8931327K.jpg
шоп - майстор
Анди, знам, че управлението е на Термосиликат. В интерес на истината аз не харесвам управлението и на Натурела. Според моите разбираня може да има 1000 вида системи и 1000 вида калибрирано гориво и комбинацията помежду им е все едно да уцелиш шестица от тотото. Затова харесвам полските управления. Може да настройваш всичко, а ако се объркаш и не става нищо с едно копче натиснато за 6 секунди връщаш заводските настройки и започваш отначало:-))))

За пример ти давам при мен как стоят нещата. За 10 секунди мога да премина от горене на донбаски въглища с калоричност 7200 к/калории/кг към дървесни стърготини с влаждонст над 50% и топлинна мощност макс. 2000 к/калории/кг. Това е с полска универсална горелка Екоенергия 35 киловата с най-евтиното и просто управление Титаник.

Логичното при твоето управление е да го "излъжеш" каква е калоричността на пелетите :wink:

От температурата на димните газове сам виждаш при коя мощност си с най-високо КПД.

На твое място, за 1-2 седмици бих опитал 24 часово отопление на помещенията. Ако опиташ това ще имаш база за сравнение към сегашният ти разход и съответно некомфортно отопление. Имай впредвид, че тепърва ще идват студове и тогава горелката ще работи с часове на макс и темп. на димните газове ще е висока.

Помисли над думите ми!
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: