Всичко за дърводелството
borkata3000 - специалист
Набрах от гората габър и малко бук. Обелих му кората.
Дърводелец ми каза, за да не се пука много дървото, да го лакирам с дишащ лак след 2 седмици. Намира ли се такъв лак? Препоръчайте решение против прекаленото разпукване на дървото. А то е, както казах, Габър и Бук, набрани вчера и вече със свалена кора, Ф80-150 мм, ще ги ползвам за направата на градинска маса и пейки. Много се надявам да ме посъветвате, незнам какво всъщност ми трябва, само знам, че много харесвам истинското дърво и искам да го запазя такова, каквото е в момента. :)

Приятна вечер!

Пейката ще е такъв тип:
Изображение
шоп - майстор
Не мога да те посъветвам с какво можеш да обработиш мокро и току що отсечено дърво:-(

Мога да ти дам съвет, дървесината да не я излагаш на слънце до другото лято, да просъхне на проветриво място.
За пукнатини се приготви, че ще има, неизбежни са щом дървесината е със сърцевина.
griffin - майстор
Колега напои стабилно дървото с масла за обработка на дърво или ако бюджета ти е по тънък с ленен безир(задължително ленен) и не излагай на силно слънце. Маслото ще замести водата в материала. Най-добре е да загрееш маслото преди да полагаш маслото или безира, изчакай да изсъхне добре и мажи пак, 3 или 5 стабилни ръце би трябвало да успеят да запазят материала. Преди няколко години така си обработих филии от дънер на ела и нямаше нито една пукнатина :-). Успех, и кофтито на безира е че понамирисва :-), ако си намериш масла ще е по добре но в бг мисля че малко хора ползват точно това за импрегнация.
borkata3000 - специалист
Griffin,
не разбрах какво значи "напи дървото". Да го намажа отвън с четка докато "поеме" или да го "изкъпя" в безир? Дървото сега е мокро, на 5 дни е, сега ли е момента да го обработя с безира? Този безир нека си мирише, пейката ще е дворна, но притеснението ми е да не му промени цвета, защото такова жълтеникаво много ми харесва. Ако го обработя по начина, който предлагаш, кога ще мога да сглобя пейката? Пак ли трябва да го чакам една година да съхне?
griffin - майстор
Момента за обработката с масло е докато е мокто, идеята е да се изтласка водата от дървесината, т.к при съхненето тя се изпарява много по бързо и дървото се натрясква, а с маслото не става така. Цвета няма как да не се промени дори и не с безир да го намажеш а с масло за обработка цвета ще мръдне, ако искаш тествай на пробно парче и виж дали ще те устройва като цвят. Маже се с четка безира но обилно, особенно като е топличък той попива навътре, ще забележиш че първата ръка е попила почти веднага в дървото с следващите ръце ще почне по бавно и по бавно да попива.
Ако имаш условия и пари да купиш количества и безир или масла може и ваничка да направиш за материала, аз нямах така че сам мацал с четка.
Ако безира дръпне за една седмица последната ръка предполагам че след това може да сглобиш пейката, при мен детайлите престояха година защото просто нямах инструмент да ги дообработя до крайния им вариант.
Ако можеш погледни и различни масла за обработка на дървесина-ако намериш някъде в българия де, предполагам има масла които много слабо променят цвета на материала, но просто аз не съм пипал такова чудо.
Иначе ленения безир и тия масла разликата е че ленения безир доколото знам има добавени разни доп съставки за по бързо съхнене в него.
А и ако ползваш масло трябва да знаеш че детайла трябва да се обработва на 1-2 години отново за да го напиеш пак с масълце :-).
borkata3000 - специалист
Още утре отивам да търся ленен безир. Предполагам в големите вериги се намират.
Какво количество предполагаш, че ще ми е необходимо от безира, за да "напия" ей тези дървета:
Изображение
Изображение
Изображение

Много исках да запазя жълтеникавия цвят на дръвцата.
Изображение
griffin - майстор
Честно да ти кажа нямам идея, това ми изглежда доста солидно количество дърво, при мен за 3 филийки от бора в двора (около 30-на см. в диаметър) отидоха около 100-200 мл може би, не съм засичал. При теб като гледам е почнало да се пропуква вече от края дървото така че там понаблегни с безира и обезателно гледай да е топъл за да пропие възможно най-навътре в материала.
шоп - майстор
borkata3000, не слушаш:-)
казах ти на проветриво и сянка а ти си ги облещил и даже разстлал под слънцето:-))
largo - напреднал
След мазане с ленен безир, дървото ще може може ли да се лакира с лак на водна основа?
mavryt4o - майстор
На пряка слънчева светина и сухото дърво се пука.Виждал съм не съм пробвал но набиват едни нагънати ламарини в краищата да не се пука и мажат с боя.За градинска пейка много капризен материал си бука.Ползвах за детска люлка сух пропарен с няколко ръце безир и ако го видиш ще се оплашиш .Габър имам мако бял като сняг е и мисля че се държи по-добре но доста твърдичък ми се видя.Ако си набавиш акация и дъб ще е доста по-устойчива дървесината.Забравих да кажа че след като намазах с домашна восъчна паста всякакво напукване спря .

Тема "Дишащ лак за сурово дърво? Измислица ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: