Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Каква температура има зададена на горелката. колко гоним. Със стрелки надолу и нагоре контролираме на коя степен да гори. Например ако си задал 70 гр а дт на различните степени ти е 0/5/10 , слагаш на 65 градуса и тя ще гори на 1 степен. Ако сложиш 80 гр. ще гори на 3 това в случая който си посочил 64 гр. Със стрелките нагоре и надолу се променя зададената температура която търсим.
Последна промяна от gnt69 на съб окт 08, 2016 4:06 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Явно няма да стане дистанционно, до като се прибера след 2 месеца ще гори както е настроена...надявам се да не изяде много пелети :)
gnt69 - майстор
kalin72 написа:
Явно няма да стане дистанционно, до като се прибера след 2 месеца ще гори както е настроена...надявам се да не изяде много пелети :)
Що накарай ги да прочетат обясненото. Ако не се справят драсни на лични съобщения един номер ще звънна и ще обясня по подробно.
n.ganev - майстор
andy_forresite написа:
Първо провери настройките, т.е. колко пелети падат за 6 минути. Така ще прецениш всяка от трите степени колко киловата е ориентировъчно. Получава се например 6, 11 и 17 киловата.
На 6 кв ще работи ако термоглавите се затворят и остане един голям радиатор и нещо около бойлера. Или пък два радиатора.
На 11 кв ще работи след като степен III 17 kw е свършила тежката работа - загряла е водата в инсталацията и температурата е достигната. Тогава работи на 11. Ако вземе да се снеможава (да изстива водата) ще се превключи на ІІІ степен.
Ако всичко това е вярно, за да ти заработи на трите степени трябва да се направят 7,5, 11 и 17 да речем. Т.к. вдигаш първа за да има нужната "сила" да прави нещо. Всичко зависи от големината на инсталацията ти - литри вода, киловати на радиаторите, буфер и способността на стаите да задържат топлината си - т. нар. топлозагуби. Моите стаи имат топлозагуби в мегавата при t от -5 надолу.
Ще завърша като gnt69 --> :partyman:
Анди, кога оправи Зеления, че и тук намери време да се справиш с настройките и мощностите :shock: . Шапка ти свалям щото гледам че нещо не можеш да влезеш в слънчогледовата нива а като чета какви разходи правиш сега и си доволен :? не знам при Минус дваЦат к'во ша пра'йм #-o .
Здравейте, на всички.
Нов съм във форума и като цяло в отоплителните инсталации. Напоследък (макар и малко късно) се зароди идеята да подмяна/възстановяване на съществуваща отоплителна инсталация в еднофамилна къща на 2 етажа по около 64 кв.м. Отопляват се 6 стаи с общо 94 глидера (чугун) и досега е използван неизвестен котел на твърдо гориво и бойлер 120л.. Инсталацията е отворен тип, като в последствие е била монтирана помпа Грундфос УПБЕЙСИК 25-4. За сега мисля да не сменям радиаторите, а само котела.
Не случайно пиша в тази тема (изчетох я цялата) ... както и доста други. Спрял съм се на котел Грейко Експерт 20 с горелка РБ20, но до тук с лесните задачи. Имам доста въпроси и се надявам с ваша помощ да изясня повечето от тях.

По информация от нет-а, която е доста оскъдна успях да доизясня габаритните размери на котела (560х670х1200) + горелка отдясно (+350мм), но в реалността незнам дали всичко е така. Направил съм чертеж на котелното помещение ( доста е малко) и като цяло изглежда, че ще се събере котела. Очаквам хората с опит в инсталацията на този котел да изкажат мнение "ще го бъде или няма да го бъде".
Най-големите ми притеснения са относно шнека (1800мм) и 60 градусовия му наклон. Но и относно присъединяването към системата и минималното разстояние на котале от стената.
Прикачен файл:
kotelno.jpg
Ще съм благодарен на всеки, който изкаже мнение.
Благодаря ви!

П.П Забравих да спомена ... Аз съм от Раднево, на 30км от Стара Загора. Ако има някой колега в региона може да обменим инфо на място.
andy_forresite - майстор
n.ganev написа:
Анди, кога оправи Зеления, че и тук намери време да се справиш с настройките и мощностите :shock: . Шапка ти свалям щото гледам че нещо не можеш да влезеш в слънчогледовата нива а като чета какви разходи правиш сега и си доволен :? не знам при Минус дваЦат к'во ша пра'йм #-o .
Няма много за настройка, както много добре знаеш. Настройва се жумешката. Някъде да виждаш да съм му дал параметри кое на колко да настрои? Написал съм му фундаментални неща.
На -20 в спален чувал баце. Няма друг начин. В стаята ми гореше печката и един туч 2400 вата - с 300 зора 19 градуса постигах. Сега е радиатор 4200 вата, който в никакъв случай не може да се мери с предишната топлина. Как да е на минус 20 ...
Това че изобщо нямам изолация и два от прозорците са за смяна дали има някакво значение според теб? И то на двете най-големи и жадни за топлина стаи. Ще е студено и разхода ще е в небето. Няма какво друго да стане.

Я като си толкова вещ ми отговори на следния въпрос: с колко килограма пелети с калоричност 4300 kcal ще може да се поддържа температура 60° в радиатори 10 киловата ? Махаме термостатичните глави и всякакви регулатори на топлината. Искаме само t в радиаторите да седи на 60 и да установим разхода на пелети за тази задача. 23 градуса да е в стаите. Хайде да те видя.
Здравейте.Четох,четох,четох....201 страници , но не стигнах до отговор на моя проблем . Нов собственик съм на котел Грейко и горелка РБ30 . Дойдоха монтираха го ,настроиха го... вчера го запалих за сефте с цел отопление - за 20 часа не можа да достигне зададените 70 градуса ,при 14 градуса външна температура!!!! Търся помощ и срещу заплащане.... Забравих да спомена ,че системата ми е работила 14 години с пиролизен котел ,перфектно .При вчерашният опит за отопляване ,бях включил радиатори около 21 кв....
За самия котел какво да кажа- изрязани с лазер красиви табелки ,но изолиран с най -калпавата минерална вата и около 20% въобще нямаше такава. Още при настройките котела не се пипаше- пареше ,като пернишка печка.Купих си каменна вата и си подмених заводската- сега е напълно студен от вън....
Янко Чуров 0899187766
LazarGanev - "Велик майстор"
To вярно, че форумът е вече комерсиален и е нормално да търсиш платена помощ, ама айде от мен да мине. Логиката на този контролер е такава (писали сме го много пъти), че никога да не се достигат зададените градуси, тъй като преди тях горелката влиза в модулация. Ако искаш работна температура 70*С, то трябва да зададеш максимална 80*С. Пробвай и кажи резултата :cool:
kalin72 - майстор
Значи така, горелкатап почва на 3та степен, после минава на втора, и после съспенд. Предполагам, големи топлозагуби и/или неправилно настроен контролер?
gnt69 - майстор
kalin72 написа:
Значи така, горелкатап почва на 3та степен, после минава на втора, и после съспенд. Предполагам, големи топлозагуби и/или неправилно настроен контролер?
Неправилно настроен контролер. ДТ за смяна на степените фабрично е 0/5/10, аз съм задал на моята 0/4/8. Не може от 2ра направо съспенд, впрочем може ако си с стаен термостат, бързо стопляш и въобще не отиваш до първата. Дай още малко сведения какво представлява системата и как разбира горелката че се стоплило. :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: