Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, съфорумници
Искам да Ви попитам при монтажа на конвекторен радиатор на стена, като изключим инструкциите за неговото поставяне то къде в едно помещение е най-удачно да се постави? По принцип всички радиатори трябва да се поставят под прозорец, защото създават така наречената топлинна бариера и разходът на топлинна енергия е по-малък. Разбирасе има и други мнение относно "конвекторните радиатори". Въпроса ми е следният: стената, на която искам да го монтирам е дълга около 4 метра и половина като 2 метра от нея е прозореца в лявата част на стаята, а в дясната е спалнята, която е 1,90м и фактически между тях остава някъде около 50 см., та мисълта ми е ако го монтирам между тях какво ще загубя като топло енергия? ако го монтирам в дясната част на прозореца до промеждутъка им какво ще загубя и ако го монтирам точно под прозореца? кой е оптималния вариант? И също ако пердето падне в/у него дали е удачно или да намеря вариант без перде или късо такова?
zdravcho - специалист
А другата стена колко е дълга? Някаква ориентировъчна скица на стаята би била от полза. Загубите на топлоенергия по-скоро се определят от вида на дограмата и стъклопакета, изолация, на кой етаж е, вътрешна външна стая и т.н. Мястото на конвектора в случая повече ще влияе на това как се затопля помещението. Идеята на конвектора е да се постигне естествена циркулация на въздуха и така топлината да се разнася из цялото помещение. Ако въпросното помещение е с по-правоъгална форма - издължено, за по-добра циркулация е по-добре конвектора да е на една от късите страни. Ако се монтира на дългата страна може да се получат зони с разлика в температурата, като колкото по-издължена е стаята, толкова по-голям ще е този ефект. Това разбира се на теория. На практика в стаята има мебели, врати...., които също оказват своето влияние и до някъде определят мястото на отоплителния уред. :partyman:
Стаята е на втория етаж има една външна стена прилагам скица, за да стане по-ясно какво питам. на скицата има въпросителни, защото смятам там да го сложа, а на стената в ляво до прозореца има мебели! На дясната стена ми е разположена спалнята (от дясно на прозореца)

Изображение
zdravcho - специалист
Аз бих го сложил на позиция 3, по възможност пердето да остава зад конвектора. Ако можеш да му измислиш една стойка временно, за да можеш да го местиш и си направи проби - във всяка позиция да стои по 2 дена и виж съответно как е затоплянето на стаята, усещане за комфорт, премери температурата на различни места да видиш какви са разликите и си прецени къде на теб ти е най-добре. Ако се чудиш къде ще работи най-икономично - може би ще е малко по-икономично в един от двата края на стаята - под прозореца плътно в ляво или при спалнята плътно в дясно. Но така другата част на стаята ще остава по-студена.
Значи забравих да поясня, че прозореца е пвц дограма, двоен стъклопакет(стъкло-въздух-стъкло), че не съм добре запознат с пакетите. Пердето мисля въобще да не пада пред него. Имам подвижна стойка съм му измислил така, че ще проверя, но все си мисля, че ако е в края на прозореца от към спалнята и под самия прозорец т.е. на позиция 2 ще е по-добър вариант от 3, но кой от двата чисто практически ще ме устрой като нали се надявам топлинния разход да не е голям. Ако говорим за най-качествен май- положение 1 е най-удачен...Моля за съвети :)

Тема "Поставяне на конвекторен радиатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: