• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
lucho написа:
За съжаление мощността на електрокосите с литиево-йонни батерии се обявява само от една фирма – "Pellenc". Всички останали фирми, които произвеждат такива, я пазят в тайна, което не мога да си обясня по никакъв начин.
Ами елементарно е - всички са пълен тaшaк. Включително тоя Pellenc.
И преди да ме попитащ защо, ще ти отговоря.
Да беше казал и каква е цената на "мощната" му батерия - 3000 лева.
Тежи 6 кила и се зарежда минимум за 5 часа. Трябва да си голям баламурник за да купиш такова нещо.
Значи ще ми се изтощи батерията и ще чакам 5 часа да се зареди ли?
Или ще си купя още две резервни батерии щото вероятно първата ще я изтощя за доста по-малко от 5 часа.
И нали се сещаш че след 2-3 години от тези 990Wh не е ясно колко ще са останали и ще трябва пак да се купува батерия.
Че аз за толкоз пари ще си наема градинар да ми коси всяка седмица бре!
Забрави! Вади ги от класацията.
:partyman:
vrangelov - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=Qwzu8h0jawg

Едната май няма 1 kW.

P.S. Не ми се получи вграждането на клипчето, но може да се последва в тубата.
lucho - специалист
vrangelov написа:
Едната май няма 1 kW.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qwzu8h0jawg[/youtube]

Тук трябва да се има предвид, че при натоварване, по-голямо от номиналното, оборотите на ДВГ спадат, но той още продължава да се върти! А при синхронния безколекторен постояннотоков електродвигател оборотите се поддържат равни на номиналните само до един момент. Когато натоварването стане прекалено голямо, те спадат много бързо, защото му се нарушава работата. Ако бяха пробвали моята китайска електрокоса за 109 лв., главата ѝ щеше да продължи да се върти, макар и на намалени обороти.

Вижте, признавам, че:

1. Не съм аз този, който да дава мнение по въпроса, защото не съм пипвал мотокоса.
2. Рано или късно, електрокосите ще заменят мотокосите. Но едва ли ще го доживея.
lucho - специалист
hidrazin написа:
Ами елементарно е - всички са пълен тaшaк. Включително тоя Pellenc.
По същия начин са говорели за автомобила в края на XIX век.
И преди да ме попитащ защо, ще ти отговоря.
Да беше казал и каква е цената на "мощната" му батерия - 3000 лева.
Благодаря за информацията. Не съм писал колко струва, защото не съм се интересувал. А не съм се интересувал, защото предварително бях сигурен, че е толкова много, че никога няма да мога да си я купя. Сега погледнах и аналогичната батерия на "Husqvarna" – струва почти толкова :(
Тежи 6 кила и се зарежда минимум за 5 часа. Трябва да си голям баламурник за да купиш такова нещо.
За щастие има такива баламурници и именно благодарение на тях фирмите могат да финансират разработките си. "Pellenc" имат 120 инженера-разрабочика. Нали трябва да им плащат заплати? Ако такива баламурници нямаше, още щяхме да си косим с класическата коса. Между другото, гледали ли сте това филмче? :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gsfIHiBB6xE[/youtube]

Само дето пропуснаха да измерят пулса на косача с класическата коса след упражнението. Като го гледам, насмалко щеше да падне от умора ;)
Значи ще ми се изтощи батерията и ще чакам 5 часа да се зареди ли?
Или ще си купя още две резервни батерии щото вероятно първата ще я изтощя за доста по-малко от 5 часа.
И нали се сещаш че след 2-3 години от тези 990Wh не е ясно колко ще са останали и ще трябва пак да се купува батерия.
Че аз за толкоз пари ще си наема градинар да ми коси всяка седмица бре!
Забрави! Вади ги от класацията.
Добре. Вадим ги временно. Като измислят още по-компактни батерии, които да не струват майка си и баща си, пак ще ги погледнем :)
hidrazin - майстор
lucho написа:
2. Рано или късно, електрокосите ще заменят мотокосите. Но едва ли ще го доживея.
Трудна работа, да не кажа небъдна. Сверявай се по пазара на електромобили.
Когато почнат да се купуват примерно на 100 автомобила само 20 бензинови (дизелови), тогава ще дойде времето и на електрокосите с акумулатори.
Ама то това не е задължително. Например навремето SONY така и не се наложиха със системата Betamax, въпреки че беше по-качествена от VHS.
Но пък значително по-скъпа. Пазара отхвърля скъпите и не работещи като хората решения.
lucho написа:
Само дето пропуснаха да измерят пулса на косача с класическата коса след упражнението. Като го гледам, насмалко щеше да падне от умора ;)
А я измери пулса на тая кака дето скрива шайбата на всякакви такива акумулаторни тaшaци. :-D
Косенето с обикновена коса изисква "чалъм" а не сила.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wFAZMolCCJk[/youtube]
lucho - специалист
hidrazin написа:
Когато почнат да се купуват примерно на 100 автомобила само 20 бензинови (дизелови), тогава ще дойде времето и на електрокосите с акумулатори.
"И това ще стане, и това ще стане, някога, но не сега" :)
В Германия планират да забранят продажбата на нови леки коли с ДВГ след 14 години.
lucho написа:
А я измери пулса на тая кака дето скрива шайбата на всякакви такива акумулаторни...
Тя коси по-бавно от младежа в предходното филмче. Но "скрива шайбата" и на мотокосите! Защо тогава изобщо ги въведоха тия мотокоси? Да вземем да си купим по една обикновена и готово!
Косенето с обикновена коса изисква "чалъм" а не сила.
Сигурно. То всичко в живота изисква "чалъм". Но няма как да научиш всички "чалъми". А за гражданин, който не е работил селска работа от малък, да стане селянин е много трудно, защото селският труд е много тежък, изисква голяма опитност, добро планиране и резултатът от него се вижда чак след месеци. И докато се научиш по метода на пробите и грешките, току-виж животът ти свършил.
hidrazin - майстор
lucho написа:
...Да вземем да си купим по една обикновена и готово!...
Че кой ти е казал че аз нямам обикновена коса? Имам разбира се. Често е направо незаменима.
За какво говоря? Ами за някое малко място дето са ми пораснали буренаци.
Да извадя бензиновата, че да и направя сместа от бензин и масло...
За електричките въобще и не си помислям де.
Докато ги свърша тези неща, вече съм го ударил буренака с обикновената коса.
Пък и с обикновената коса се косят без особени затруднения и дървесни издънки по 1 сантиметър дебели.
Между другото миналата седмица я оправях че се беше разсъхнала пък и не си помни годините.
http://www.garden-hobby.com/bellota-kos ... 60-gr.html
lucho - специалист
hidrazin написа:
lucho написа:
...Да вземем да си купим по една обикновена и готово!...
Че кой ти е казал че аз нямам обикновена коса? Имам разбира се. Често е направо незаменима.
За какво говоря? Ами за някое малко място дето са ми пораснали буренаци.
Да извадя бензиновата, че да и направя сместа от бензин и масло...
Защо, не може ли да се държи в смесено състояние или маслото (или бензина, не знам кое е по-леко) изплува отгоре? Мисля, че се продава и готова двутактова смес. Тя не може ли да се съхранява по-дълго?
За електричките въобще и не си помислям де.
Аз пък си помислям, защото просто трябва да извадя електрокосата, да разпъна кабела и да го включа към нея. Работа за три минути.
Докато ги свърша тези неща, вече съм го ударил буренака с обикновената коса.
Пък и с обикновената коса се косят без особени затруднения и дървесни издънки по 1 сантиметър дебели.
Невероятно! Но сигурно иска 1 час точене с брус!
Между другото миналата седмица я оправях че се беше разсъхнала пък и не си помни годините.
http://www.garden-hobby.com/bellota-kos ... 60-gr.html
131,51 лв. без дръжка! Моята 1,2-киловатова електрокоса е 109 лв...
lucho - специалист
Така и така споменахме тук "536LiR" на "Husqvarna", защо да не споменем и една друга подобен електрокоса, този път на японската фирма "Echo" – CST-58V4AH? Тя тежи 6 кг с 232-ватчасовата батерия, което е с цял килограм повече от "536LiR". Иначе пак няма данни за мощността. Двигателят е безколекторен и е с горно разположение, като на "Excelion 2000". Ако се съди по това и по теглото, би трябвало да е по-мощна от "536LiR". Оборотите се регулират и освен това има два режима на работа – икономичен и "бърз". В техническите данни пише, че батерията се презарежда само за час и зарядът ѝ стига за до час и половина работа в най-лекия режим (в тежък режим 30–45 минути според коментарите). В САЩ се продава за 269 щатски долара заедно с батерията и зарядно устройството. В България не се продава. Комплектова се с глава "Speed-Feed" ("Echo" и "Shindaiwa" са една фирма):

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
lucho - специалист
Както споменах, "Echo" и "Shindaiwa" са една фирма ("Echo" е купила "Shindaiwa"). Но "Shindaiwa" има относителна самостоятелност, защото е разработила електрокосата "T3000", подобна на "CST-58V4AH" на "Echo". Разлики: Неразглобяема (и следователно с по-малки вибрации), малко по-ниско напрежение на батерията, малко по-различен външен вид, по-малко тегло (5 срещу 6 кг) и вероятно по-малка мощност, 185-ватчасовата батерия се зарежда за час и половина с "бързото" зарядно устройство. Нещо като "лек" вариант на "CST-58V4AH":

Изображение

На картинката по-горе пише че предавателното число на редуктора е 1,4:1, но в упътването пише, че е 2,93. Може би става дума за различни редуктори?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Мощни електрокоси (над 1 kW)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: