Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Master_Kenobi - V.I.P.
Не се опитвам да го отчая, а до го предпазя от фикс-идеи, от които и аз страдах до скоро. :)

Пък и 5 бона трябва да стигнат не само за панелите, а за цялата глезотийка - тръби, помпи, автоматика, бойлери, тръбна разводка към шадраванчето плюс топлообменник и всичко това от мед. Къртене и труд отделно. Цифра ще е.
Освен това за термопомпи (разбирай и инверторни климатици) му споменах по-рано, но за него това е отхвърлен вариант... Жалко.

При инсталирана мощност от 25,5 кВт най-вероятно къщата е около 200 кв. м. РЗП. Всъщност, това е груба сметка по стандартите за ново строителство и изолации. Но това е стара къща и вероятно РЗП-то е по-малко. В този смисъл си прав, че едва ли някога ще му се наложи да я топли цялата на 100% за относително дълъг период и една мощност от наполовина ще е достатъчна. Така че, следващите ми въпроси, ако се завърже дискусията, щяха да са за вида на стените и изолацията им.

И си го казал много прецизно: "много добра топлоизолация и директно слънчево греене в помещенията" (през прозорците) :) Защото добрата топлоизолация пречи на зимното слънчево греене да влиза като топлина и през стените. :)

Да изчакаме реакцията на собственика, все пак. :)
Последна промяна от Master_Kenobi на вт юли 29, 2008 11:36 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма такъв бойлер, който да акумулира топлина за отопление през дългите, студени зимни нощи, дори и при температура на водата в него Т=90°С, а да не говорим за Т=20-30°С, получени при добро стечение на обстоятелствата от мижавото зимно слънце. 5 бона не стигат дори за 2т. бойлер, а в случая са малко и 20т.! Щом е къща означава, че поне 1/4 от прозорците дори и не помирисват слънце през зимата. От тук нататък мисля, че е безмислено да говорим. Виж - за лятото съм съгласен. Щом даваш по "120 лв за бойлери" има смисъл от вложение за слънчеви колектори за битова вода и тези 5000 може и да стигнат до някъде, но може и да не са достатъчни. Съжалявам - темата е много дълга, а аз трябва да излизам, за това спирам до тук, но Вие продължавайте :)
Тани - модератор
LazarGanev написа:
Няма такъв бойлер, който да акумулира топлина за отопление през дългите, студени зимни нощи, дори и при температура на водата в него Т=90°С, а да не говорим за Т=20-30°С, получени при добро стечение на обстоятелствата от мижавото зимно слънце. 5 бона не стигат дори за 2т. бойлер, а в случая са малко и 20т.! Щом е къща означава, че поне 1/4 от прозорците дори и не помирисват слънце през зимата. От тук нататък мисля, че е безмислено да говорим. Виж - за лятото съм съгласен. Щом даваш по "120 лв за бойлери" има смисъл от вложение за слънчеви колектори за битова вода и тези 5000 може и да стигнат до някъде, но може и да не са достатъчни. Съжалявам - темата е много дълга, а аз трябва да излизам, за това спирам до тук, но Вие продължавайте :)
Лазаре, по-внимателно с цифрите! Мисля че си доста краен! Все пак никой не е споменал за отопление САМО от слънцето, въпреки , че и това е възможно!В случая говорим за подпомагане на отоплителната инсталация! От друга страна си абсолютно прав , че за да се използва максимално потенциала на слънцето , то трябва да се започне още от архитектурата на сградата!
Също така си прав , че трябва огромен акумулатор , но както споменах горе малко си се увлякъл в цифрите , освен ако не си смятал да се използват наистина радиаторите на питащия! Понеже и аз съм мислил за подобна инсталация , защото преди три месеца си купих къща , смятам акумулаторите да са пластмасови бидони по 1000 литра , които да изолирам с вата . Цената на един такъв бидон е около 150 лева . Все пак нали форума е Направи сам :-D

Като ще бъдем крайни нека минем и в другата крайност!

http://pasivni.kashti.com/page_1.htm

Ето описанието на една пасивна къща:
Пасивните къщи са сгради, в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. (Адамсон 1987 и Феист 1988). Къщата сама се подгрява и охлажда и затова се нарича "пасивна".

За Европейското пасивно строителство, необходимо условие е годишните изисквания да са по-малки от 15 kWh/(m2 на година), и не трябва да бъдат увеличавани разходите за енергия необходими за други нужди (например електричество за домакински нужди). Нещо повече, комбинираната първична енергия за жилищната площ на пасивна къща не трябва да достига 120 kWh/(m2годишно) за отопление, топла вода и електричество за домакинство.
Лазаре, почернил съм изходните данни , би ли си прекалкулирал мнението с новите данни!Признавам си че на мене ми е трудно , но знам че за тебе ще е като детска игра!
Тани, аз не говоря за
За Европейското пасивно строителство
, а за къщата на питащия rainheart, която се нуждае от 30 кВт за отоплемие и топла вода. Колкото до сметките - много са прости и много добре бяха обяснени на друго място (в друг форум) от участник в нашия форум. Ще се опитам да ги издиря и да го цитирам, а може през това време и той да се появи. Става дума за 2v6, ама гледам, че от събота не се е появявал тук.
Тани - модератор
То за неговата къща в това състояние е ясно , но ми е интересно по принцип дали може да се разчита на отопление от слънцето , дори ако имаме пасивна къща? :? И какъв трябва да е капацитета на акумулатора?
Трудно и не по нашия джоб е да постигнеш показателите на пасивната къща. Там се ползва за отопление дори топлината на човешкото тяло, топлината отделяна от хладилника затопля бойлера и т.н. И понеже топлинните загуби са много малки - да може да се ползва слънчева енергия за отопление. Не ми се рови сега за формулата и за специфичния топлинен капацитет на водата, но както ти казах сметките са прости, сложното (и скъпо) е да се построи такава къща.
Тани - модератор
Е аз мисля поне леко да се доближа до тези показатели след време, защото наистина става въпрос за доста инвестиции.Ако се почне от нулата една къща обаче не е чак толкова скъпо и е просто въпрос на мислене! И това за улавянето на топлината от човешкото тяло , готвене, хладилник , монитор и използването и за затопляне (предварително подгряване на водата не е толкова сложно колкото изглежда! Както писах още в първия отговор на питащия , най подходящо е използването на вентилаторни конвектори.

http://www.estervil.com/rub.php?sr=1&r=11

Когато температурата на въздуха стене по-висока от зададената - да речем 19 градуса, тогава през питата на конвектора започва да циркулира флуид , който преминава през най долната серпентина на бойлера и по този начин подпомага подгряването на водата в бойлера.
Тани написа:
Когато температурата на въздуха стене по-висока от зададената - да речем 19 градуса, тогава през питата на конвектора започва да циркулира флуид , който преминава през най долната серпентина на бойлера и по този начин подпомага подгряването на водата в бойлера.
Е,зависи - за да започне подгряване, трябва водата в бойлера да е с Т<19°С, което у нас примерно е недопустимо. Мен не ме удовлетвори и подгряването на бойлера от камината - тогава имах малко дете и бебе и не можех да разчитам постоянно на топла вода и затова врътнах кранчето и оставих бойлера на ток. Екологията е хубаво нещо, ама животът е напрегнат и ако ще ми създава допълнителни неудобства - благодаря. Аз също в момента строя къща и обмислям какви ли не варианти, но най-разумно ми се вижда да се спасявам някак си докато дойде газта до нас (очаква се до две години) и това е. Засега се отказвам и от слънчевите колектори, които заедно с термопомпения бойлер ми се струват най-разумни от всичко "екологично" на пазара. Но всичко е въпрос на сметки и компромиси между възвръщаемост и удобство.
rainheart - напреднал
Мисля, че темата се изчерпи! Може да заключвате :toimonster:
Шъ са грейме на :furz:
Тани - модератор
Че тя темата още не е започнала :-D , че да я заключваме .

Лазаре , то всеки си има различни критерии , така че всеки сам си взема решенията. Едни гледат за днес и утре, а други в по далечен план! Помисли си накъде вървят цените на горивата и накъде си тръгнал ти! А колко ли ще се повиши цената на слънчевото греене след 5 години, а след 20?

Тема "Изчисления на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: