Всичко за дърводелството
reevil - специалист
трябва да защитя задната част на чамова ламперия и се чудя с какво точно да е?
лицевата ще я правя с байц импрегнатор и после с лак на водна основа, но за задната не ми се пръскат толкова пари, а и тя не е видима, не търся красота, а защита.
четох, че с горяло масло става добре, но няма от къде да намеря толкова много масло. остава вариант евтин български лак или безир
кое ще защитава по-добре и ще е по-дълготрайно? директна вода по материала няма да има, но понеже е навън, макар и под покрив, все пак ще има някаква влага, а и да пази от дървояди и др. гадове:)
кой безир е най-добър, препоръчват ми ленен, и на коя марка да търся?
също възможно ли е да се ползва и ще има ли полза от безир след байц импрегнатора и преди лака на водна основа? това е за чамови маси, който също ще са на открито, но под покрив.
10х
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Горяло масло ... че от една колица излиза над 3 литра! Колко маси имаш за импрегниране???
gandonov - специалист
Здравейте,
аз имам същия въпрос:
- Какъв безир ще ми препоръчате за импрегниране на чамови греди?

Смятам да намажа гредите в подпокривното пространство на нов "студен" покрив. Там не се очаква да има вода, но не искам гредите да поемат влага от въздуха.
griffin - майстор
Има специален импрегнационен грунд за дърво Бохемит мисля че се казваше може да напръскаш дървото с това чудо само не знам дали няма да ти дойде много скъпо бутилката от литър мисля че беше 10лв като се разрежда и се пръскаше с 40% разтвор доколкото помня.

А иначе питал ли си по сервизчетата където сменят масло дали не може да ти дадат
reevil - специалист
общо ламперията/на тавана и по стените/ е към 70 квадрата. гледах някакъв безир на ф-ма Сидекс ленен и излиза разход 100мл на 1квадрат, така ще ми трябват 7-8 шишета или в пари излиза под 40лв
гледах и бохемит, но ми обявиха цена 30лв за кило и ме разбиха. за справка италиянския байц импрегнатор излиза на 11-12лв
с масло знам че става добре, но не ми се занимава :|
мисля дори и шипките на керемидите да мина
безир ще е но какъв точно и на коя фирма

също да попитам за кит за дърво има ли такъв, с който след като запълня цепнатина после да се оцветява еднакво с останалото дърво, в смисъл като байцна в кафяво да се оцвети и кита?
предлагат ми някакъв кит жълт на цвят уж бил чам, но не могат да ми кажат дали ще се оцвети
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Лененият безир е най-финия. Не е баш за такава работа. Не разбирам как не ти се занимава с отработеното масло, като работата е същата, маслото е без пари, а освен водоотблъскване те пази и от гадинки (за разлика от безирите).
Няма начин, нещо различно от дървото, да поема оцветяване по същия начин. Елементарно нелогично е, отделно практиката. Класическите китове са си масло и пълнител, сиреч безир и винервайс. Сега, естествено има и полиестерни (за които не ми се говори). Ако искаш максимално незабележим кит, то го оцвети преди полагане. Замеси си го сам от байц и винервайс, съобразявайки белотата на пълнителя. Другият, по-практикуван начин, е след полагане, съхнене, шкурене, байцване, китваните места да се дорисуват.
emil_v r - майстор
N-a , отдавна се каня да те питам .
Това наистина ли е ленен безир , понеже никой не гледа лен според мен .
Едно време , ех блаженни години ... като мина дърво два пъти с лененият , оставаше направо гланц .

Вчера си събрах отработеното масло от мощният турбодизел , но то едно черррно .., то и новото което наляха беше черно.
За дограма ? То няма да направи покритие или гланц сигурно ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Никът ми е категорично с малка буква. Ма нема значение, де.
За маслото. Идеята е, че масло е естествено в дърво и си влиза в пори и проводи, сиреч напоява по някакъв начин и създава един естествен преход между дърво и друго. Един буфер между дърво и атмосфера. И малко нещо САПРОМАТ нали, това относно последващи покрития. Моторните масла имат едни съставки дето ебават дървоЯдите. Отработено има по-разлечен хим състав от необработено, плюс момента с цената. При всички случай самият материал дърво не поема твърдите съставки и след попиване (което освен от време зависи от температура), та след попиване детайла просто го избърсваш. За гланц си иска търкане, полиране демек. Нааай-красивото дърво е при мен :-D . На дървеното ми стълбище, на Първа чупка, на колоната топката..... галена години наред от ръце, попила каквото намерила... абсолютната лъскава красота. Това само го включвам в теорията.
MammaMia - помощник
Здравейте майстори!

Поставям въпроса си тук, за да не отварям нова тема!

Дали мога да импрегнирам току-що купени чамови греди за покрив сега, преди да са сложени, като ме притеснява това, че не са изсъхнали добре, и колко пъти трябва да ги мина?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Доколкото "изсъхване" е излизане на влагата, то какъвто и да е опит за "вкарване" на нещо е обречен на провал. При всички случаи, не бива и да монтирате мокра дървесина, та си изчакайте изсъхването. По принцип е достатъчна една ръка, но зависи от качеството на полагане.

Тема "какъв безир да взема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: