• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
todor.dimitrov - напреднал
Здравейте,

в процес на привършване съм на слънчева инсталация със следните детайли за не:
- Бойлер Елдом с две серпентини и електронно управление
- Вакуумно тръбни колектори SunSystem heat pipe VTC-15.
-Тръбни пътища Ф22 - 20м.
- Соларния панел най високата точка е на ниво 1м. над циркулационната помпа.
- Еднощрангова помпена група с помпа Alpha 2L 25/60
- Разширителен съд 12л.
Това са основните компоненти на инсталацията но те се и виждат от прикачената снимка.

Първоначалните въпроси са следните:
- Нужни ли са допълнителни обезвъздушители на тръбата на горния край на серпентината и обратната извивка след циркулационната помпа ?
- При тестово пълнене на системата с вода с цел оглед за течове при максимална мощност на помпата дебитомера не отчете никаква стойност. Скалата му започва от 8л/мин. и кранчето за регулиране беше напълно отворено. Това нормално ли е ?

Прикачен файл

IMG_7250.JPG
Emoooo - специалист
Здр.Аз имам от няколко месеца сл.-а система,със същата помпена група само че с соларният грундфост.Имам само един обезваздушител на панела,и мисля че е достатъчен въпреки че и втори да сложиш няма проблеми.Поради това че помпена група с щуцери за пълнене и точене на системата става много лесно и бързо,и в системата почти не остава въздух.Това го научих след мноооооого пълнене и точене на ден,защото аз пък имах други проблеми.но това е мое мнение.
Какъв максимален дебит постигаш с твоята циркулационна помпа ?

Относно обезвъздушителите знам че няма да са излишни, но ще има ли реална нужда вземайки на предвид S образните тръбни пътища ?

Нужен ли ще е разширителен съд за водата в бойлера ?
Emoooo - специалист
Moят дебит докато го виждах е нагласен на доста по-малко от 8л.мин.На 3-а скорост правех по 8;9л.мин.,но аз съм на 1-а скорост и с допълнително намален дебит от трипътника.А за S-та също пак казвам според мен неби трябвало да има никакви проблеми,защото дори и малкото останал въздух би трябвало дасе избута до обезвъздошителя.Медната тръба има много малко съпротивление с което спомага,спрямо гофрето.Аз след като напълних системата я оставих на 2,8бара с цел проба,тя се застопори на 2,7бар и така досега.а пак ти казвам имам само един обезвъздошител.и аз съм меден тръбен от край до край,и аз имам много чупки и завойчета,инямам проблеми относно това.
Emoooo - специалист
А това с разшерителният съд имам само на самата система,,,нещо немога да разбера това разшерителен съд за бойлера.А могали да получа и аз малко информация:защо избра тази помпа,тя не е ли модулираща?
Сложил съм такава помпа поради причината че това имах. Гласих я за подово но бойлера изпревари. Все пак ще е временно.

Относно РС за бойлера става въпрос за компенсация на разширението на водата от бойлера.

Относно потока при максимална скорост на помпата температурата на колектора не пада (поддържа се ) и помпата не спира. Днес извадих филтъра и беше силно запушен от флюс и боклуци. Надявам се че ще се подобри потока. При силно слънце колко време е нормално да се включва помпата и да се изключва ?
naskov - майстор
todor.dimitrov написа:

- Нужни ли са допълнителни обезвъздушители на тръбата на горния край на серпентината и обратната извивка след циркулационната помпа ?
Обезвъздушителя над помпата и малко в дясно от нея е задължителен. Иначе дебитомера винаги ще отчита нула. Тръбите ф22 са излишно преоразмерени като диаметър.
Преоразмерените тръби като диаметър имат ли някакъв негативен ефект освен че повече антифриз ще събират ?

Над помпата явно е задължителен а на входа на серпентината (горния край) нужен ли е обезвъздушител ?
шоп - майстор
naskov + 1 към мнението ти
Много точно написано. Зимата и при редуване слънце-облаци системата с Ф22 не е толкова ефективна особено ако имаш дълги тръбни пътища.
шоп написа:
naskov + 1 към мнението ти
Много точно написано. Зимата и при редуване слънце-облаци системата с Ф22 не е толкова ефективна особено ако имаш дълги тръбни пътища.
При тръби с по-голям диаметър предполагам хидродинамичното съпротивление е по-малко. Това няма ли да се отрази в натоварването на помпата съответно и в консумацията и на енергия ?
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси соларна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: