• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Така е. Но тук не гоним ниско хидродинамично съпротивление и разход на ток ( помпите вече са супер икономични), а ефективност.

Премери колко линейни метра ти е двустранният тръбен път и по формулата за обем на цилиндър си сметни мъртвият обем.

Обикновенно с медни тръби ф22 аз захранвам 6-8-10 колектора :shock:
todor.dimitrov - напреднал
Предполагам при добра термоизолация ефекта на изстиване на антифриза в тръбите поради по-големия обем ще се намали. А за информация колко е оптималния диаметър за моя случай при тръбен път 20м ?

Сега имам други притеснения пак заради формата на тръбния път:
Прикачен файл:
Picture2.png
Picture2.png (90.5 KиБ) Видяна 1002 пъти
Както може да се види тръбния път съм го направил по този начин за да мога да го прекарам през вентилационна керемида.
Притеснява ме че обезвъздушителя не е в най-високата точка и има риск от задържане на въздух в системата. Смятате ли че това ще е сериозен проблем за работата на инсталацията ?
шоп - майстор
Аз бих пуснал тръбен път макс Ф12/16мм

Пак според мен имате основания за големи притеснения. Вие или упълномощено от Вас лице проектира и направи системата?

П.П напоследък често срещам прокарване на тръбен път през вентилационни отвори. Ако е удачно и близко-разбирам. Но, дори и с 2 метра ако трябва да се увелични тръбният път за мен това е кощунство. Особено при наличието на съвременната строителна химия.
За проектиране не може да става въпрос по скоро експериментиране от моя страна. Основната причина поради която го направих по този начин е ограничаване до минимум тръбния път на открито и да избегна пробиването и херметезирането през керемидата.

Какви ще са симптомите свързани със задържането на въздух в тръбния път над обезвъздушителя ?
шоп - майстор
Възможните симптоми са:
-липса на тотална циркулация
-слаба циркулация
-шум в помпата
-слабо ефективна система
Какъв е най-удачния вариант за хидроизолация на дупка пробита в керемидата ? Предполагам полагане на битумна лента върху гумента изолация и облепяне с алуминиева лента след това ?

Относно обезвъздушаването на серпентините и тръбния път около тях.
Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (82.14 KиБ) Видяна 967 пъти
Обезвъздушител с означение 1 е задължителен, а 2 необходим ли е ?
naskov - майстор
Аз слагам и 1 и 2. По принцип ако имаш напорна помпа обезвъздушаването става лесно, дори и с тръба през вентилационната керемида, като използваш двата щуцера на помпената група. Ако нямаш такава, то добре е да има 1 и 2, та дори и 3 на покрива. На покрива можеш да използваш ръчен соларен обезвъздушител за 5лв
При каква температурна разлика е най удачно да включва помпата и при каква да изключва ? Предполагам зависи от дължината на тръбния път и загубите в него ?
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси соларна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: