Този път ще си спестя коментарите за термошилда! Особено пък нанесен върху вътрешна ТИ!
За това червеното сам си дал пример - студената бира. Стаята е била студена десетина часа , всичко в стаята е станало с еднаква температура , да речем 10 градуса. Палиш печката и в стаята въздуха се загрява до 30 градуса за 15-20 минути , но по-масивните мебели са акумулирали студа и им трябва поне час за да се стоплят до температурата на въздуха и ето ти условия за конденз!
8180 написа:Тани написа:Аз си го обяснявам само с рязка смяна на температурите! Ако в стаята е много студено и стоплим много бързо въздуха в нея , ако има вътрешна топлоизолация стените биха се стоплили по-бързо от затворения гардероб и влагата би кондензирала на най-студеното място. От друфа страна , дори да са с еднаква температура, ако влагата кондензира върху картона , то той ще я абсорбира и като се затопли ще я "върне" в помещението. Но какво става с влагата , кондензирала върху " недишащ" материал?Червеното определено не ми ясно, въпреки че се среща често. По-скоро съм на обратното мнение - при тези "резки" или не промени в температурата, ако въздухът е същия, при затопляне нещата трябва да се подобряват. Затоплящият се въздух става "по-влагоемък" и би трябвало да изсушава влажните повърхности. Каквото е щяло да кондензира при по-ниските темпер., вече е кондензирало. Няма как да се случи след затоплянето на един и същ като влагосъдържание въздух. (После ще кажа какво става, според мен).
Виж при обратен преход - "рязко" или не охлаждане на повърхностите - конденз (при един и същи въздух). Вадим бира от хладилника.!?
Зеленото също често се среща (за гипскартона и дървените къщи), но дали има съществен количествен смисъл (без вреди) - не съм сигурен.
Малко "смахното" и рисковано ми се струва да търсим подобни ефекти чрез периодично "навлажняване" на стените.
За това червеното сам си дал пример - студената бира. Стаята е била студена десетина часа , всичко в стаята е станало с еднаква температура , да речем 10 градуса. Палиш печката и в стаята въздуха се загрява до 30 градуса за 15-20 минути , но по-масивните мебели са акумулирали студа и им трябва поне час за да се стоплят до температурата на въздуха и ето ти условия за конденз!