Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
Бялото е от слънчогледа :) .
Аз само слънчоглед съм горил дървени пелети само на картинка съм виждал.
Филме нищо не каза за схемата ще работи ли без вентили. Чакай сега ще я подбутна.
gnt69 - майстор
Да питам и аз нещо. Въртят ми се едни еретични мисли как да си включа буфер към системата с минимални инвестиции и максимално просто. Имам буфер 1000 литра. Миналата година при монтаж на горелката и котела го отрязах от системата. Но буфера е в мазата и е включен само в соларната инсталация като загрее бойлера 75 гр. почва да тъпче в буфера.
Та идеята е да го включа без трипътен смесителен вентил а директно в отоплителната инсталация. Взех една схема пооправих я малко според мен и останаха въпросите ще работи ли по този начин. Горелката пали от диференциалния термостат вдига 75 градуса водата в буфера и гасне. Стайния термостат командва помпата на буфера и го изпразва до 45 гр примерно след което диференциалния пали горелката и пак отначало.

Уп.
filmatoplo - майстор
Става и без термовентил но нали уж да не се връща по студена вода в котела под 55 гр ,но ако няма смесителен вентил преди радиаторите просто се губи ефекта от икономията черпането от буфера .
gnt69 - майстор
Инсталацията я има и работи перфектно нямам забележки никакви, направена е с медни тръби ф28, трипътен вентил ESBE TV 60 гр, бойлер включен с отделна помпа с жаба клапа да не се охлажда. Искам само да включа и буфера като спестя смесителен вентил за подаваната вода след буфера, просто ще го пълня с топлина и изпразвам като помпата за радиаторите ще се командва от стайния термостат. А горелката от диференциален термостат закачен на буфера.
filmatoplo - майстор
Имам май спомен ,но моля те сложи си смесителен вентил ,чрез него ще става регистрация колко да пуша към радиаторите и излишната за момента топлина ще ходи в буфера .
borisov3252 - напреднал
filmatoplo написа:
Бялото е от слънчогледа :) .
Здравейте,

Аз бялото не мога да го докарам.
Иначе изгарям колкото му подам, нямам остатъци и не изгорели пелети.
Смятам, че при мен проблема е ниска темп на котела, поддържам 42-44
Белее ми само последния ход.
Няколко дена бях със счупена запалка (не знам как се счупи) и го палех с газова горелка, не ми е гаснал котела по 12 часа.

Според вас температура на котела ли е проблема или в горенето ?
Трябва ли комина да пуши или не, когато загрее ?
geniya - специалист
Комина може да пропушва при палене на горелката, ако се горят слънчогледови пелети естествено пуши като парен локомотив, но само при паленето.След това почти няма пушек.Друга причина за пушенето е ако досега през този комин са горели въглища и сега е първи сезон на пелети.При горене на дървесни пелети няма никакъв пушек, само лека мараня която се вижда като се вгледаш.
filmatoplo - майстор
Не трябва да пуши , наистина ако догаря остатъци от преди .
achmonek - специалист
При мен на слънчоглед на максимална мощност се вижда лек дим като от цигара. Бялото по котела се постига при оптимален режим, тоест повечко работа на 2ра и 3та мощност. На 1ва няма как да стане или при мен не се получава. Иначе според мен тези градуси са ниски (42....43.....40 и нещо си там).
gogosto - специалист
Здравейте, днес дойде дистрибутора на моята грейко 20 и я настрои за работа на котела бош 27кв. при около 85 м2 отопляема площ която греехме от доста години с стар модел българско котле без да имаме проблеми и почти никакво обслужване на системата. С голяма изненада видях капки конденз да се стичат по тръбата на кюнеца с доста силна и неприятна миризма. Понеже имам опит с такъв проблем от друг комин знам от какво е. Студен е комина поради по голямото КПД на котлето и по ниската температура на изходните газове. Дали има по лесен начин да елиминирам проблема освен с изолация на неизолираната част от комина? Понеже по горе казвахте колкото се може по студен комин - аз казвам не може да е студен заради катрана които тече когато е студен. Има ли възможност с настройки на горелката това да се елиминира или само изолацията ми е изхода?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: