Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kvazo - помощник
Здравейте,

Попаднаха ми едни материали за различните видове заземителни системи и се замислих над следното.
Имам къща съответно, когато се e окабелявала никой не е мислил за земя и едва ли някой е знаел какво е това.
Замислих се дали, ако си направя заземяване с замителни колове направя необходимите измервания за да влезне съпротивлението в нормите и свържа проводник към нулевата клема на разпределителното ми табло дали ще успея да преобразувам сегашната ми двупроводна система в система TN-C ?
muhala - майстор
Системата ти ще стане от TN-C -> TN-C-S.
Това е най - доброто решение според мен.
Изображение
http://www.electricneutron.com/earthing ... g-systems/
Kvazo написа:
Здравейте,

Попаднаха ми едни материали за различните видове заземителни системи и се замислих над следното.
Имам къща съответно, когато се e окабелявала никой не е мислил за земя и едва ли някой е знаел какво е това.
Замислих се дали, ако си направя заземяване с замителни колове направя необходимите измервания за да влезне съпротивлението в нормите и свържа проводник към нулевата клема на разпределителното ми табло дали ще успея да преобразувам сегашната ми двупроводна система в система TN-C ?
nikolov333 - майстор
Точно така се прави..другото което у нас не съм виждал в домашните инсталации е изравняването на потенциалите..

Прикачен файл

pic_1230_bg.jpg
rulом - специалист
при калпавите доставчици, изравняването на потенциали е самоубииство
nikolov333 - майстор
Разбира се, но в случая говорим за качествено собствено заземяване..
rulом - специалист
няма шанс да си еднолично присъединен към БГ ел доставчик то и да ти е у ред нулата !
Ще се повторя, осигурявайки собствено заземяване или зануляване с по-високо ниво от това на енергодоставчика, обирате всички загуби и вредни токове на съседите, иначе казано, ако угасите всички фази и заземлението ви е ОК, то отново ще ви "пецка" тока от съседската калпава инсталация !
Единствения начин е да се изравнят потенциалите спрямо съседите, т.е. оглеждате кой най-близо около вас има качествена инсталация и го засилвате да се презастрахова с още по-дебели кабели :-D
nikolov333 - майстор
У нас нулата си е у ред..но съм в центъра на града на 50м от трафа и въпреки това правих собствено заземяване заради тангенторната вана и проточния бойлер. Захранването ми е трифазно и съм на първи етаж а партидата ми е захранена директно от касетата пред входа.. Инсталацията ми е подновена по системата TN-C-S с ДТЗ. Друг въпрос са селските инсталации с въздушни линии по стълбовете.. Там може би най-правилно е заземяването по системата ТТ с произтичащите от нея задължителни ДТЗ-та и ежегоден контрол на съпротивлението на заземяването.
Kvazo - помощник
nikolov333 написа:
Точно така се прави..другото което у нас не съм виждал в домашните инсталации е изравняването на потенциалите..
Имаш предвид това което аз искам да направя ли ???
nikolov333 - майстор
Да..правилно си се ориентирал..точно така се прави, само че системата ти ще стане TN-C-S, както е писано във втория пост.. :partyman:
Kvazo - помощник
Много много благодаря :)

Тема "Заземителна уредба (модификация)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: