• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
deianr - специалист
Здравейте,

Panasonic MC-E778 с мотор SDS-1304L. При включване моторът не завърта.
Освен мотора, има няколко елемента, разположени по пластмасовата обшивка, в която влиза мотора.
Едното е knb 1532 (според мен кондензатор)
Изображение
Има потенциометър без означения, само пише PIHER и има 3 извода, само 2 от които се ползват.
Има и това - не знам какво е:
Изображение
Има и термозащита (кликсон ключ) - той не е прекъснат в момента.
Моля за насоки, може ли да подам директно ток на мотора, за да го пробвам.
С мултицет дава звук - т.е. не са му прекъснати намотките.
Последна промяна от deianr на съб окт 15, 2016 12:38 pm, променено общо 1 път.
stefan_mil4ev - специалист
Сигурен ли си, че мериш правилно? Махни четките на мотора, виж къде е захваната намотката и мери. Ако прахосмукачката е с блок за намаляване на оборотите, повредата може и там да е. Ако си сигурен, че мотора е здрав, пусни го директно.
deianr - специалист
Съвсем не съм сигурен :). Меря на изводите (на клемите) на мотора, посредством които се свързва.

1. Нормално ли е с фазомер да имам фаза и на двата кабела, отиващи към мотора (без да е закачен той към кабелите)? Според мен не е.
2. Мога ли да шунтирам регулатора на мощността за проба (както си е свързан, да свържа двата му извода). Тип плъзгач е.

ПП: проверих потенциометъра с мултицет - съпротивлението се променя плавно с местенето на плъзгача. Явно работи.
ПП2: съмнява ме това зеленото (май е симистор), което участва в регулирането на мощността, но има 3 извода и не знам как да го елиминирам или с какво да го заменя.
iliya_i - майстор
А като обърнеш щепсела пак ли и на двата фаза? Да не е прекъснат захранващият кабел? Случва се, особено ако се навива на макара.
zdravcho - специалист
Човек, ти май не знаеш какво точно правиш и ако е така по-добре не пипай преди да си направил някоя беля - това не е слаботокова техника. Как така ще мериш с фазомер на клемите на мотора под напрежение
deianr написа:
1. Нормално ли е с фазомер да имам фаза и на двата кабела, отиващи към мотора (без да е закачен той към кабелите)?
В случая проблема не се установява с фазомер. Провери си с мултицет изправността на захранващия кабел. Да може да подадеш захранване директно на мотора, но не търси начин да го направиш с инсталацията на прахосмукачката. Направи го с друг кабел.
deianr - специалист
Захранващият кабел е ОК.
Не разбрах, какъв е проблема да видя има ли фаза на кабелите, които са към мотора, като съм изключил мотора от тях? Към мотора не трябва ли да ходи фаза от единия и нула от другия кабел?
zdravcho - специалист
ОК щом захранващия кабел е изправен значи до платката за регулиране на мощността предполагаме, че идва захранване. Пробвай да свържеш най-обикновена крушка с нажежаема жичка за 230V на мястото на мотора - ако свети и можеш да регулираш силата й - платката е изправна, проблема е в мотора.

P.S. - това да не е поредната тема в която някой се бъзика със съфорумците: знаеш какво е кликсон, а не разпознаваш кондензатор 0.15uF, двете снимки които си приложил изглеждат като взети от чичко Гугъл, а не снимани от теб....
deianr - специалист
Мерси. Не е майтап темата. Не можах да сваля снимките от фотоапарата (нещо четеца прави номера), затова намерих снимки от нета.
deianr - специалист
Благодаря Ви. Оказа се най-прозаичното, но ме заблуди. Захранващият кабел така е прекъснат, че като е леко навит на макарата явно прави контакт - така го мерих. А като го опъна докрай и я включвам - не работи.
lyubohar - майстор
Ако е прекъснат в края към прахосмукачката те чака голямо забавление.
Има една пружина на барабана още куп неща,които трябва да си ги снимаш преди да разглобяваш.После трябва да изчислиш колко трябва да е натегната пружината,че да прибере целия кабел.
Успех.
  • 1
  • 2

Тема "Прахосмукачка - откриване на повредата, не завърта мотора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: