• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
qsen.1998 - помощник
Здравейте искам да попитам как се разширява водата в отворения кръг! Системата е локална с разширителен съд 40 литра и е вързан към лирата. Има общо радиаторите са 7+бойлер. Вчера котела беше на 80 градуса нищо не пукна не гръмна. А днес котела е на 60 градуса изгърмя автоматичен обезвъздушител .Така правилно ли е съда да е към лирата вързан защото котела! Един път вдигна 100 градуса а съда изобщо не изхвърли а системата е напълнена и обезвъздушена! Кажете вашето мнение предварително благодаря!
Последна промяна от qsen.1998 на съб окт 15, 2016 9:17 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Браво! 6 реда без нито един препинателен знак. Ти самият като четеш написаното, разбираш ли се? Поне да беше разделил на няколко изречения.
qsen.1998 - помощник
iliya_i написа:
Браво! 6 реда без нито един препинателен знак. Ти самият като четеш написаното, разбираш ли се? Поне да беше разделил на няколко изречения.
Сега как е? Искам да чуя ти какво ще кажеш за тая система ?
iliya_i - майстор
Системата ти е от отворен тип и повишавянето на температурата не повишава налягането в нея. Не търси връзка между температурата и аварията. А онези 100 градуса, явно са били 99 и водата не е завряла. Не си казал нищо за етажите - тези седем радиатора и котела на едно ниво ли са само? От там не се знае какво е хидростатичното налягане в котела. Но то има значение за кипенето и изхвърлянето.
qsen.1998 - помощник
iliya_i написа:
Системата ти е от отворен тип и повишавянето на температурата не повишава налягането в нея. Не търси връзка между температурата и аварията. А онези 100 градуса, явно са били 99 и водата не е завряла. Не си казал нищо за етажите - тези седем радиатора и котела на едно ниво ли са само? От там не се знае какво е хидростатичното налягане в котела. Но то има значение за кипенето и изхвърлянето.
Котела е на високо ниво а радиаторите са на ниско ниво смисъл етажа е вкопан в земята
naskov - майстор
Когато се монтира раз. съд на отворена система най-важното нещо между него и котела е да няма кранове, обратни клапани и всякакъв друг вид спирателна арматура. Ако си спазил това, котела няма да гръмне.
zdravcho - специалист
Интересни хора - искат съвет, а толкова не грамотно и не разбираемо написано. Освен това дай някаква схема на тая отоплителна инсталация и то точна и подробна - колко отоплителни тела, какви, как са свързани, кранове, клапани, колектори, помпи всичко може да има отношение към питането ти. Хората са казали задай правилният въпрос, за да получиш правилният отговор. Не се е чуло още хората от форума да имат гадателски способности.
qsen.1998 - помощник
zdravcho написа:
Интересни хора - искат съвет, а толкова не грамотно и не разбираемо написано. Освен това дай някаква схема на тая отоплителна инсталация и то точна и подробна - колко отоплителни тела, какви, как са свързани, кранове, клапани, колектори, помпи всичко може да има отношение към питането ти. Хората са казали задай правилният въпрос, за да получиш правилният отговор. Не се е чуло още хората от форума да имат гадателски способности.
Радиаторите са панелни и са 5 са вързани на кръст! Колектора е цолски с четири извода ! Има една помпа която посока и е към котела !
А от лирата е вързан съда за разширението на водата!
qsen.1998 - помощник
naskov написа:
Когато се монтира раз. съд на отворена система най-важното нещо между него и котела е да няма кранове, обратни клапани и всякакъв друг вид спирателна арматура. Ако си спазил това, котела няма да гръмне.
Съда е вързан към лирата и от нея се пълни цялата система ! Котела е чугунен на него му няма нищо! Но вчера гръмна автоматичен обезвъздушител при температура 60градуса ! Искам съвет? Къде трябва да бъде вързан разширителния съд за да работи системата нормално?
andy_forresite - майстор
При мен до април месец разширителния съд беше свързан с тройник на входната серпентина на бойлера. Все едно вместо бойлер при вас е свързана с лира. Едно и също е. Имах три радиатора и бойлер с двутръбна схема на свързване. От изхода на печката с тройник водата тръгваше наляво и надясно. Наляво за радиатор 2500 вата и надясно към бойлера и още два радиатора в същата посока. Изход 3/4 и редукция до 1/2 на тройника за вход към радиатора и бойлера. Разширителния съд беше на 20 см от мястото на свързването с бойлера и най-високо в системата. Никакви проблеми не съм имал. Просто, елементарно, по-просто от гъбена чорба. Завирал съм я 5-7 пъти, редовно държах 80/70 градуса подаваща/връщаща вода и не съм загубил нито една капка вода ... с белите тръби дето са до 95°.
В домашна отворена система не знам точно какво налягане може да се развие. В работата разш. съд е поне 500 литра на 15 метра височина. Налягането в студена система да е 1,5 и после качва до към 2 атмосфери на 80 градуса. Котелът ни е 420 киловата газов, чугунени радиатори ... тонове вода в системата, не знам точно колко.
Не знам защо е "гръмнал" обезвъздушителя. Толкова е бил затегнат според мен. Имало е нещо нередно около резбата му. Снимай този радиатор да видим резбите и въпросния обезвъздушител.
  • 1
  • 2

Тема "отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: