n.ganev написа:Инсталациите които пускам в момента работят по30 мин. на трета и след това 2-1-2-1 при зададени 70*.Точно това е едно от притесненията ми. Ще ми стигне ли 20квт при -20 гр . След като сега ми трябват 2 часа за вдигане на 55 градуса (при настроени 65 вдигна 55 ), а от вън е 5-10 градуса
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gogosto
- специалист
15644 мнения в "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB"
achmonek
- специалист
gogosto написа:Не знам каква е системата ми, но до сега от 40 години си е работела без отказ и без преразход. Отопление с 4 тона кюмур Пернишки на сезон.Четири тона въглища за 85 кв.м. си е доста сериозен разход. И тогава, когато си бил на въглища колега си имал големи загуби (така мисля, не твърдя). Казваш, че тогава си нямал проблеми. Нямал си защото въглищата са по калорични и системите с твърдо гориво не са инертни както пелетните. Аз стигнах до извода, че е немислимо да караш не пелети ако системата е както казва gnt69 - тип печка. Според мен пелетните системи си искат всевъзможни подобрения (трипътни вентили,термовентили с термоглави, изолация на жилище, изолация на тръбен път, изолация на комин, буфери.....), освен ако не те бърка разхода. Ако вдигаш 55 градуса при зададени 65 за два часа в това време си е притеснително и има по какво да работиш додето на са дошли големия и малкия сечко. Температурата, която ти е задал инсталатора (65*) е добра, но според мен ще ти се наложи в студовете да я качиш поне на 75. Колкото до конденза, там немога много да ти помогна, но при мен бе така: Комина ми е дълъг 7-8 метра, зидан и изолиран. Имам само една кривка около метър с метална тръба ф 170. Миналата година при първото палене тази тръба отдели кондензи. Докато не подкарах системата в постоянен режим по температура винаги прокапваше по малко. Бях вързал един парцал отдолу да не капи по стената че се оцветяваше. Тази година забравих да го направя, сетих се късно, но нямах никакви течове. Като се замислих, отдавам го на това, че тръбата вече е с пепел и налепи отвътре, което е като изолация и не позволява конденз. Ето защо трябва и комините ни да са изолирани добре, нещо което спада към така наречените подобрения. Като подкараш нон стоп системата течовете би трябвало да спрат. Колкото до подобренията: Сигурен съм, че почти няма колега, който да не е дооправял нещата. Първата година на ПЕЛЕТИ виждаш каква е разликата между тях и въглищата и виждаш евентуално къде има грешки и къде може и трябва да се надгражда. Съответно вземаш "зачет" по топлотехника

gogosto
- специалист
gnt69 написа:8.3метра от които 3.5м от мазето до плочата на втория етаж търба ф 250,а 4.8м от плочата до покрива комиини тела 25х30 изолирани с каменна вата. Явно търбата която помня от дете да дотопля една огромна стая сега трябва да я изолирам, което изобщо не ми се ще. На старото котле търбата изпълняваше функцията на три пернишки чуда в стаята.gogosto написа: С голяма изненада видях капки конденз да се стичат по тръбата на кюнеца с доста силна и неприятна миризма.Колко метра е тръбния път на кюнците.

n.ganev
- майстор
andy_forresite написа:Теб питам, Н. ГаневТакива уточнения няма - просто Тдг над 150* са много,а при Тдг под 100* тръгва конденз особено през януари. Най-добре е 120-130. При мах мощност при мен достига до 130-136* , на мин - около 100*.Понеже всеки си е настроил степените на различна мощност и разход, по-добре да се уточни при 1 кг/час, което считаме за 5 кв при все че не е, температурата на кюнците трябва да е хх градуса; при 1,5 кг/час - хх градуса и т.н.
Но виждам, че продължавате да си мерите температурата на кюнците. Това което пиша , че измервам е в средата на комина на 50см. от фукса и при ПОСТОЯННА тяга и при Ткотел 68-73*.
VelinPetrov
- специалист
n.ganev написа:Температурата не се ли мери на изхода на фукса на котела ?andy_forresite написа:Теб питам, Н. ГаневТакива уточнения няма - просто Тдг над 150* са много,а при Тдг под 100* тръгва конденз особено през януари. Най-добре е 120-130. При мах мощност при мен достига до 130-136* , на мин - около 100*.Понеже всеки си е настроил степените на различна мощност и разход, по-добре да се уточни при 1 кг/час, което считаме за 5 кв при все че не е, температурата на кюнците трябва да е хх градуса; при 1,5 кг/час - хх градуса и т.н.
Но виждам, че продължавате да си мерите температурата на кюнците. Това което пиша , че измервам е в средата на комина на 50см. от фукса и при ПОСТОЯННА тяга и при Ткотел 68-73*.
П.П. Не се заяждам, интересувам се понеже съм сефте този сезон на пелети, да знам какво да гледам и към какво да се стремя

Поздрави. Велин Петров
Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература