Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Знам... :-D
има 3 фиксирани и 3 автоматични степени тази помпа.

По подразбиране помпата е на фиксираните степени. Ако натиснеш и задържиш копчето за по-дълго време ( по спомен 5-10 сек) минаваш в автоматичните икономични режими. Тогава зеленият светодиаод мига и според това дали е на 1,2 или трета чертичка показва мощността.

Изпробвай всичкки степени за да подбереш най-оптималната и икономична скорост.. За соларите ми обикновенно ползвам 1 авт. спепен с мощност 5 вата и това е достатъчно. Разбира се при първоначално стартиране и изкарване на въздуха-помпата е на макс.
Успехи!
шоп написа:
Знам... :-D
има 3 фиксирани и 3 автоматични степени тази помпа.

По подразбиране помпата е на фиксираните степени. Ако натиснеш и задържиш копчето за по-дълго време ( по спомен 5-10 сек) минаваш в автоматичните икономични режими. Тогава зеленият светодиаод мига и според това дали е на 1,2 или трета чертичка показва мощността.

Изпробвай всичкки степени за да подбереш най-оптималната и икономична скорост.. За соларите ми обикновенно ползвам 1 авт. спепен с мощност 5 вата и това е достатъчно. Разбира се при първоначално стартиране и изкарване на въздуха-помпата е на макс.
Успехи!
Благодаря за пояснението.
Но това какво означава, че като е на някоя от автоматичните скорости нама да върти постоянно, а ще се вкючва от време на време ли, за какво точно се използват тези автоматични степени, за да постигнат нужната икономичност. :)
шоп - майстор
И по време на автоматичният режим върти постоянно.

Иначе много добър и логичен въпрос задавате, и аз съм си го задавал. Каква е точната логика на управлени?
Понеже помпата не измерва дебити и диференциални наляганя преди и след помпата, единствената логика според мен е обратна връзка с ел.двигателя и това колко е натоварен той.

Ако има запознати колеги, моля нека дадът инфо.
idealist - специалист
george_11 написа:

Благодаря за пояснението.
Но това какво означава, че като е на някоя от автоматичните скорости нама да върти постоянно, а ще се вкючва от време на време ли, за какво точно се използват тези автоматични степени, за да постигнат нужната икономичност. :)
Изказвам предположение:

При моя газов котел помпата работи една минута (по фабрична настройка, а може да си настроиш времето произволно) след изгасване на горелката в режим "Отопление". Котел Бош 2500.
Твърде възможно е логиката на работа и при твоята помпа да е същата.
Здравейте "шоп" ,
Първо бих искал да ви благодаря за съвета който споделихте вчера, но в този подход сме испуснали явно малка подробност.
Както бяхте ми казали, че при работата си помпата нарушава правилото за скачените съдове, и когато тя работи е трудно да се обезвъздуши, защото се наблюдава в системата лек спад на налягането.
И ето какво се случи накратко:
След като обезвуздуших всички радиатори и лира при спряна помпа, затегнах крановете, пуснах отново помпата и се качих при автоматичният обезв. на серпентината на боилера. Слушам, тя съска ли съска, а водата бълбука в тръбите, и така се зарадвах казвам си ето работи, но след 10 мин. нещо се притесних, че въздухат е твърде много и като сложих пръст на винтила, той го засмука лекичко.
О ооо неможе да бъде от авт. обезв. през цялото време е смукало въздух, а нивото в разш. стд се покачи драстично.
Спрях помпата и тогава взе да връща и въздух и вода от вентила.
Тогава отвих крановете пуснах помпата и започнах от радиатор на радиатор да обезв. отне ми 3 часа, за да мога да запаля парното.
Сигурно още има някъде останал малко въздух, но това за по-нататък.

Само споделих впечатленията си, нишо лично :-D човек се учи от опит и грешка, нама как.

Моля ако някой знае да ми каже само, знам че много е изписано по темата, каде е по добре да е вързан разшерителният съд?
И мога ли да го вържа за лирата, при условие, че системата ми е отворена и е на три кръга, а лирата ми е на 2-рия кръг (1 кръг, етаж едно 2 радиатора; 2 кръг, етаж две 4 радиатора+лира; 3 кръг, етаж две 2 радиатота и серпентината на бойлера)

Благодаря предварително.
шоп - майстор
Важното е, че си обезвъздушил. Дори да се наложи още 2-3 пъти да направиш процедурата-вече знаеш.

Без схема е трудно да се каже къде е най-удачно да се върже РС. Но между котела и разсширителният съд не трябва да има нито един кран.

Един предпазен клапан 2.5 бара при котела е също хубаво да го има.
шоп написа:
Важното е, че си обезвъздушил. Дори да се наложи още 2-3 пъти да направиш процедурата-вече знаеш.

Без схема е трудно да се каже къде е най-удачно да се върже РС. Но между котела и разсширителният съд не трябва да има нито един кран.

Един предпазен клапан 2.5 бара при котела е също хубаво да го има.
Да в комплек към котела има един клапън 2,5 бара на "Honywell" но не съм го поставял, притесних се че ако отвори ще изтече водата от котела.
Пък и нали е отворена системата, не би трябвало да вдигна до толкова.
шоп - майстор
Съвета от мен е да го монтираш този клапан.
Нищо няма да изтече. Ако случайно имаш кран между котела и РС, или пък котлен камък, ръжда или замръзване запуши систевмата ти, може да получиш взрив.

Предпазният клапан не отваря изведнъж, а прокапва и леко протича при обозначеното върху него налягане. Прокапването ще спре, когато налягането спадне до работното.
шоп написа:
Съвета от мен е да го монтираш този клапан.
Нищо няма да изтече. Ако случайно имаш кран между котела и РС, или пък котлен камък, ръжда или замръзване запуши систевмата ти, може да получиш взрив.

Предпазният клапан не отваря изведнъж, а прокапва и леко протича при обозначеното върху него налягане. Прокапването ще спре, когато налягането спадне до работното.
Благодаря за съвета, ще трябва да измисля начин да го монтирам на всяка цена, но без да източа много от водата, че тъкмо успях да обезвъздуша.
ESPACE - майстор
Момко, купи си един мембранен разширителен съд, сложи си клапана, надуй си системата до 1 бар и ще забравиш за всякакви проблеми с обезвъздушаване. Така както те чета ще си отровиш нервите.

Тема "Проблем с нова инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: