Здравейте 
Отдавна чат-пат хвърлям по едно око на форума,но не пиша.Доста полезни неща може да научи човек,за което благодаря на всички които споделят акъл и опит
.Днес вече и аз ще пиша ,макар и задавайки въпрос ;)
Да започна първо с презумпцията,че ми е ясно ,че някои неща зависят от твърде много фактори ,които трудно се предвиждат и т.н ,но физиката си е физика и законите си важат.Второ нямам нищо общо с топлотехниката и е твърде вероятно да живея в големи заблуди
Накратко-след като и двата компресора на термопомпата се предадоха,миналата година пък сондажната помпа,а имам и капещ топлообменник вдигам ръце от нея и мисля да се преориентирам към пелети.Ясно ми е ,че термопомпата е по-икономична ,по-чиста и т.н ,обаче пък си има и редица недостатъци,които съм изпитал лично на гърба си -скъпи ремонти,няма ток-няма топло (което не е вариант вече,тъй като имам бебе на годинка и малко),зависимост от майстори и т.нТъй като обичам да си правя сам нещата и по този въпрос мисля да не се отмятам
.Почетох тука-там (всъщност основно тук
) и имам някаква идея за нещата,но и доста неясноти.Да почна от горелката.Не съм професор и не обичам да се хвърлям в излишно сложни сметки,но все пак някоя бакалска сметка предварително спестява малко време в преправяне на тотално грешни концепции
.До момента ползвахме единя компресор на помпата който е приблизително 12kW.Той топли буферен съд около 250 литра и от там нагоре по стаите които са с конвектори и стайни термостати.При вода в буфера 36 градуса,в стаите при не много голям кочан е около 21-22 градуса,като стегне студа с около градус надолу.Изхождайки от това приемам ,че минимума за отопление на къщата е 12кW.Като приемем загубите в несъществуващото котле
(това ми е следващия въпрос) и т.н със запас ,да кажем,че 20kW ще стигнат.Aко вярваме на надписите по чувалите на пелетите за калоричността би трябвало 1кг пелети при изгаряне да отдава средно 4.5kW т.е за 20kW мощност,трябва горелката да съумява да изгаря около 4.5кг пелети на час.Според моите виждания основно това зависи от дозирането,респективно шнека трябва да може да подава такова количество за това време.Това е лесно проверимо-при известни шнек и мотор (с редуктор) се отмерва за определено време какво количество успява да подава в някякъв съд примерно и от там се съди за един час колко ще подава.Ако има нужда се коригират оборотите по един или друг начин (я предавка,я електроника-според случая).След туй иде ред на горивната камера,която честно казано нямам хабер как се оразмерява,освен на принципа проба-грешка,но си мисля,че основния критерий е да може да събира необходимата доза гориво.Да приемем,че горелката работи на МАХ т.е трябва да гори около 75гр/мин т.е отмерваме такова количество и спрямо обема му преценяваме размера на камерата със известен запас или?
.За оразмеряването на вентилатора-някъде из нета намерих,че стехиометричното отношение за дърва е 6:1 масови части т.н 1кг дърва и 6кг въздух.Приемам ,че и за пелетите е така (макар ,че съм склонен да вярвам,че е повече,но...).Плътността на въздуха при 15 градуса (да кажем ,че системата е в студено помещение) е 1.22кг/м3 т.е на пълна тяга трябва вентилатора да може да подава поне по 27 кубика на час.Това ми се вижда реалистично като цифра но от друга страна ми е странно,че едно тъпо вентилаторче 80мм за компютър има около 0,5 кубика на минута т.е около 34м3/ч .Тогава защо се слагат (освен заради по-насочената струя) сравнително големи вентилатори тип охлюв,при положение,че едно такова малко пак би свършило работа?
До тук с теорията.Ще се радвам някой ако се изкаже относно верността на моите размишления
На практика-тъй като работата ми е доста разнообразна и ми се налага да ходя от най-лъскавите до най-изпадналите места
,онзи ден бях в едни вторични и ми се мярна пред поглега едно парче около 30см неръждавейкова тръба към 120мм и около 4мм стена и малко ламарина 3мм и веднага си ги конфискувах
.Идеята ми е да се помъча от тая скрап + още малко чаркове да направя горелка.Замисъла е прост и банален-по дължината на тръбата -скара заустена в долната си част в предния край на тръбата,отзад на нивото на скарата шнека за подаването за да може уж да се самопочиства,отстрани на шнека или запалка,или под скарата реотан и вентилатора да духа под скарата.И точно по въпроса с вентилатора от толкова гледане така и не разбрах
-само под скарата ли трябва да духа т.е огъня да се подклажда отдолу през дупките на скарата или трябва да влиза и директно в горивната камера т.е примерно от някакъв отвор до шнека? (тук ми липсва иконка с човече ,което се срамува).Основно това ми убягва от цялата концепция.Мисля пелетите да падат гравитачно от бункера и от там шнека да ги подава към камерата.Тръбата на шнека мисля да е поцинкована (такава имам под ръка) 1" 1/2 т.е около 48мм вътрешно и спирала самоделка.Ако резултата не е задоволителен т.е неравномерно пдаване примерно или нещо такова ще се минава на купешки вариант спирала и по-широка тръба
.Другите неща в движение и каквото си намеря 
Втория въпрос на кратко е (че стана късно пък и е още далеч) аджеба каква е зависимостта между площта на на водната риза на едно котле и мощността му?.Срещам някакви "универсални" зависимости между 8 и 10кW за 1m2 площ,ама нещо без обяснения ми се виждат някак несериозни
.Идеи теоретични,практически? 
Благодаря предварително

Отдавна чат-пат хвърлям по едно око на форума,но не пиша.Доста полезни неща може да научи човек,за което благодаря на всички които споделят акъл и опит

Да започна първо с презумпцията,че ми е ясно ,че някои неща зависят от твърде много фактори ,които трудно се предвиждат и т.н ,но физиката си е физика и законите си важат.Второ нямам нищо общо с топлотехниката и е твърде вероятно да живея в големи заблуди

Накратко-след като и двата компресора на термопомпата се предадоха,миналата година пък сондажната помпа,а имам и капещ топлообменник вдигам ръце от нея и мисля да се преориентирам към пелети.Ясно ми е ,че термопомпата е по-икономична ,по-чиста и т.н ,обаче пък си има и редица недостатъци,които съм изпитал лично на гърба си -скъпи ремонти,няма ток-няма топло (което не е вариант вече,тъй като имам бебе на годинка и малко),зависимост от майстори и т.нТъй като обичам да си правя сам нещата и по този въпрос мисля да не се отмятам

До тук с теорията.Ще се радвам някой ако се изкаже относно верността на моите размишления

На практика-тъй като работата ми е доста разнообразна и ми се налага да ходя от най-лъскавите до най-изпадналите места

Втория въпрос на кратко е (че стана късно пък и е още далеч) аджеба каква е зависимостта между площта на на водната риза на едно котле и мощността му?.Срещам някакви "универсални" зависимости между 8 и 10кW за 1m2 площ,ама нещо без обяснения ми се виждат някак несериозни

Благодаря предварително