Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Krass написа:
Zlateff, този на аватара ти, ти ли си?
Едва ли. Ако беше той, щеше да може да свърже няколко контакта. :-D
:partyman:
kozl - майстор
Zlateff метни по една снимка на уредите дето мериш с тЕх.
Пробна лампа немаш, ала мериш с веригомери и потенциаломери. И на потенциаломера немаш ли нула за нулата :? Оти само я тражиш тая нула, а она ти бега.
А като ги ползваш контактите бачкат ли включените уреди?
Ако бачкат начи на тея уреди не им требе нула, за да бачкат. А на теб за ко ти е тая нула :?
FM STEREO - специалист
Може да го лъже фазопоказателя по индукция. На мен ми се случи нещо подобно в една циганска къща,свързвахме един бойлер,който е сложен на тавана,на въпросният таван нямаше лампа,изведен беше кабел и на него закачена фасунга без дори да бъде изолирана снадката,реших да изолирам връзската,спрях напрежението,разкачих фасунгата,заголих наново проводниците,включих захранването за да видя дали фазата минава през ключа защото ел.инсталацията е правена от пишман цигански майстори,проверявам на единия кабел има фаза,щракам ключа фазата изчезва,слагам фазопоказателя на нулевият проводник той свети и то доста силно,включвам ключа и меря с лампата,фасунгата лампата свети и то нормално,свързах я за да може да работим и лампата си светеше нормално,не остана време да проверя в кутията връзките,но това щях да направя на другият ден защото имаше да се монтират и полилей,единият даже беше закачен с пирон на арматурно желязо на плочата,същият занулен и понеже нулата има потенциал,долу на терасата един циганин помощник на мазачи,които работеха се подпрял на колоната и пипнал оголена арматурна пръчка и го бъзнало,премерих с мултицет спрямо земя 15волта,когато разкачих въпросният полилей потенциала изчезна от арматурата. Монтирах полилея с дюбели и махнах пирона с който беше закачен. На тръгване забелязах,че на входа френският кабел е снаден с медният 4мм2 вероятно на спайки защото всичко беше намотано с изолирбанд. Попитах стопанина защо е направено така и той отговори че тези дето му правили инсталацията са го направили така,казах му че така не се прави защото при пряк контакт между алумин и мед се получава термодвойка и връзката започва да грее и ако не дай си боже се откъсне нулата ще стане страшно и че това не може да остане така. Препоръчах му един мой съсед работи в една фирма и има преса и биметални муфи да го извика да му направи връзките както трябва,циганина каза че го познава и така си остана. За мен това светене си остана загадка,или някъде по кутиите има калпава връзка или пък е било по индукция или нулата отвън не е добра,но напрежението си беше добре,при включване на големи консуматори нямаше голям пад,премигване на крушки и.т.н Повече при тях не отидох защото не ми платиха както трябва за свързването на бойлера. При него на нулевият проводник нямаше такова светене на фазомера. Това още един път ме убеди,че с инсталации правени от пишман майстори не бива да се занимавам!
Zlateff - специалист
FM STEREO Благодаря за изчерпателния отговор, но аз няма как да не се занимавам с такава инсталация и то при положение че е в нас.Тръгнах да сменям контактите защото почти всичките бяха нагорели и стопени и вързвани както му падне от стария собственик.Бойлера не беше занулен, в кухнята стърчаха кабели от контактите които при напускането,стария собственик също си ги беше задигнал(за контактите говоря :D), но пък апартамента е супер като изключил ел частта и леките забележки по ВиК-то, но това е друга тема на разговор.Иначе hidra помолих тези от Далкия Варна да спрат напрежението да се кача на трафа да се снимам и случайно взех един гащеризон и една каска от колегите им там, и те така. :D :partyman: :partyman:
FM STEREO - специалист
Твоето е ясно имаш някъде калпава връзка при изключени консуматори от всички контакти,виж на тези контакти дето ти свети фазомера на нулата с пробна лампа спрямо фазата и нулата дали светва крушката,ако не значи нулата е прекъсната някъде,в много от панелките контактите са свързани на пръстен като фазата и нулата тръгват от таблото минават от контакт в контакт и пак се връщат в таблото с цел ако някъде връзката между контактите се "разкъса" за да не останат без захранване тези след ''разкъсаната" връзка се захранват от вторият проводник,който се връща отново в таблото.
hidrazin - майстор
Zlateff написа:
Иначе hidra помолих тези от Далкия Варна да спрат напрежението да се кача на трафа да се снимам и случайно взех един гащеризон и една каска от колегите им там, и те така.
Така и си помислих де.
Нооо... пък ми се струва че по този начин са нарушени една камара закони, правилници, наредби ...
Така стават белите и нещастните случаи и после някой реве що е в затвора...
Zlateff - специалист
hidrazin написа:
Zlateff написа:
Иначе hidra помолих тези от Далкия Варна да спрат напрежението да се кача на трафа да се снимам и случайно взех един гащеризон и една каска от колегите им там, и те така.
Така и си помислих де.
Нооо... пък ми се струва че по този начин са нарушени една камара закони, правилници, наредби ...
Така стават белите и нещастните случаи и после някой реве що е в затвора...
Е то и там трябва да има хора де!давай на лс че ще ни се карат за офтопика! :supz: :partyman:
ben84 - специалист
Zlateff написа:
давай на лс че ще ни се карат за офтопика! :supz: :partyman:
Да не сте посмели!!!
Аз тоя форум от известно време много го харесвам. Е*ахти убавата говорилня :-D
Krass - майстор
ben84 написа:
Zlateff написа:
давай на лс че ще ни се карат за офтопика! :supz: :partyman:
Да не сте посмели!!!
Аз тоя форум от известно време много го харесвам. Е*ахти убавата говорилня :-D
:prayer: :lol: