Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Ха, по-скоро спамерът съм Аз. Намали стойностите на Р3 и Р2 с малко. Промените не се виждат веднага, да знаеш. Трябва да изчакаш.
Настройките за иглолистни и широколистни са като на слънчоглед, само че на слънчогледа подават повече вятър и става. Щом падат неизгорели пелетчета, намали втора и трета. В инструкцията за експлоатация пише и за f.load, споменава се едно време в секунди за пълнене на съд 1 л с пелети ... все важни неща, без които не може. Хвърли й око де, само ще ти е от полза :)

На ухо, Л. Ганев може да ти настрои горелката със завързани очи :yawinkle: Толкова горелки и котли са му минали през ръцете че ние с теб нямаме толкова коса на главите :rolleyes:
Стоян Петришки - специалист
Анди много си в грешка ако мислиш че настроикоте на слънчоглед и на дървесни са едни и същи. моята горелка е рб 20 и на дървесни гори по 4кг на час без проблем а ха слънчоглед не мога да изгора и 3.5кг за час а от там идват и другите промени. А за Лазар съм съгласен на 100% много знаещ и отзивчив човек но със това плюване по форума маи скоро нямя да е така
bai_bradyra - специалист
masterpit написа:
Тъй като напоследък, все повече колеги се чудят, как да си настроят работата на горелката на трите мощности и съспенда, първо трябва да си отговорят на въпроса, от какви мощности имат нужда и след това как да ги постигнат? Ще се опитам да ви помогна с няколко примера. Взимаме за пример жилище 100м² за отоплението на, което предварително е изчислено, че при вътрешна температура 25°С и външна -5 (средно-годишна през зимата 0°С за Северна България. Необходимата отоплителна мощност за стаите примерно трябва да е 12,6Kw, бойлер 100 литра до загряване от 10°С до към 40°С 3Kw (това зависи от самия бойлер и броя на серпентините. С нарастването на температурата на водата в бойлера намалява мощността на серпентината). Топлозагубите в системата 1Кw. Трябва ни общо номинална мощност от 16Kw. За да достигнем тази мощност и да я поддържаме трябва да сме наясно с характеристиките на горивото, което ще ползваме и капацитета на подаващия шнек (kg/h) При използване на пелети от слънчогледова люспа и калоричност от 4200kcal разделяме търсената мощност на калоричността на горивото и получаваме следното 16/4,2=3.8, където 3.8 са килограмите пелети, които горелката трябва да гори средно на час за да поддържа постоянна мощност от 16Kw/h. След като сме наясно с търсената мощност преминаваме към следващата стъпка, как да я достигнем? Според законите на термодинамиката загряването на различните вещества зависи от техния химичен състав. Водата е един от природните елементи за загряването на които е необходимо повече енергия. Затова за първоначалното загряване на системата, ще ни е нужна не по-малко от 80% от мощността на горелката. Което означава, че при 30Kw-те инсталации, трета степен би трябвало да е максимална или близо до максималната мощност в зависимост от необходимостта на жилището. При тези обстоятелства бихме могли да изберем настройки на мощностите Р3-25Кw, P2-16Kwq, P1 - 8Kw и съспенд, в зависимост потребностите (Най-добре Retort 30min) След като изберем желаните мощности за различните степени, остава да ги програмираме в контролера. При условие, че шнека за един час работа подава 40кг пелети(това зависи от наклона на самия шнек и е индивидуално при всяка инсталация) Пресмятаме че средно за секунда време подава 0,0111кг в секунда. (40/3600) ако за трета степен търсим 25Kw мощност за които ни трябват 5,95кг пелети (25/4.2=5.95) Тези 5,95кг пелети трябва да ги вкараме на равни порции в горелката при подходяща скорост на вентилатора. (до получаване на равномерен пламък с наличието и на синкави пиролизни пламъчета-различно при всяка система)
При цикъл от 45 секунди означава, че шнека ще направи 80 зареждания в рамките на един час. След като знаем необходимите килограми брой цикли и капацитет на шнека в секунда пресмятаме по следния начин: 5,95/80/0,0111=6.7 - получихме секундите работа на шнека, или Р3 - load 6,7 cycle 45, fan 54%. По същия начин правим настройки за другите степени Р2 16Кw, 16/4.2=3.8kg/h, 3.8/80/0.0111=4.3sec P2- load 4.3sec, cycle 45, fan 52%; Р1 - 8Kw, 8/4.2=1.9kg/h, 1.9/80/0.0111 = 2.2sec, P1 - load 2.2, cycle 45, fan 50%. Модулирането при всяка система е различно и зависи от много фактори, като външна и вътрешна температура, наличието на термостатични вентили на радиаторите, наличие на релета за преразход на конвектори или стайни термостати, честата употреба на БГВ и др. За това също така и не бива да се задават недостижими за системата температури. Тези фактори са строго индивидуални при всяка система и всеки потребител с времето сам се научава правилно да си управлява потреблението. С цел постигане на икономия препоръчвам предварително подготвяне на няколко настройки при мен имам 5-10-15 за температури от 0° до 15°С, 8-15-25 за температури от -10° до 5°С и 12-16-30 за екстремно ниски температури. Надявам се да съм бил полезен.
PS: iceheart :partyman:
Вдъхновен от написаното от masterpit и известно количество водка :partyman: , направих едно екселско файлче за автоматично изчисляване на P1, P2, P3 в зависимост от калоричността на пелетите ( да се надяваме, че производителите са коректни в надписите по чувалчетата :-D ), количеството, което пуска шнека за 1 ч. и желаната мощност. Въведох и една корекция, която кръстих Коеф. КПД на системата, но какъв е той за отделните системи трябва да се произнесат специалистите от форума. За чисто пелетните системи може би около 90%. Цикълът също може да се променя. Може да се тегли от тук: http://dox.bg/files/dw?a=79faf80edc . Линкът ще е активен 5 дни.
Последна промяна от bai_bradyra на вт окт 18, 2016 8:58 pm, променено общо 1 път.
scivos - напреднал
Един приятел я настрои, идеална е в момента. Остава само термовентилите да сложа и да падне разхода.

Сегашните ми настройки са: rb30
p3 4.7 / 45 / 58%
p2 4.3 / 45 / 48%
p1 2.7 / 45 / 44%

-слънчогледови пелети

За дървени пелети % вентилатор трябва да е по-нисък спрямо агропелетите.

:)
Стоян Петришки - специалист
колко градуса ти е наклона на шнека нещо ми се виждат малко времената на подаване на трета и втора степен пък да не говорим че при тези времена едва ли ще има видима разлика между тях.
LazarGanev - "Велик майстор"
scivos написа:
Един приятел я настрои, идеална е в момента. Остава само термовентилите да сложа и да падне разхода.

Сегашните ми настройки са: rb30
p3 4.7 / 45 / 58%
p2 4.3 / 45 / 48%
p1 2.7 / 45 / 44%

-слънчогледови пелети

За дървени пелети % вентилатор трябва да е по-нисък спрямо агропелетите.

:)
Бих казал, че тези настройки не струват, но няма да го кажа :wink:
p.v.x - майстор
Друго е да се чуе и види как работи.
Че от пелети до пелети.
scivos - напреднал
LazarGanev написа:
Настройките са индивидуални, зависят от много неща, няма гаранция, че моите настройки ще ти паснат, викай сервизния да си я настрои
Както каза индивидуални.
LazarGanev написа:
Бих казал, че тези настройки не струват, но няма да го кажа :wink:
Каквото и да кажеш 100% спам, 0% полезен по въпросите в темата.

п.с. Човека, който я настрои разбира повече от тебе. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
scivos написа:
п.с. Човека, който я настрои разбира повече от тебе. :-D
Сигурно, от филмова музика.
scivos - напреднал
stojan83 написа:
колко градуса ти е наклона на шнека нещо ми се виждат малко времената на подаване на трета и втора степен пък да не говорим че при тези времена едва ли ще има видима разлика между тях.
45 градуса
не са малко времената
образува си коронка от пепел около цялата камера
пълно изгаряне

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: