• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
maimun - специалист
Здравейте, имам следните готварски уреди - Раховец 01 и ел. котлонче Сапир. И понеже си мисля, че Раховеца харчи повече ток от котлончето ползвам само неговата фурна, а за тенджерите - Сапира. Естествено, би ми било по-удобно да си ползвам котлоните на Раховеца, та се чудех дали всъщност разликата в харча е толкова съществена?

Отделно на тавана имам и една ел. тенджера от онези древните - тя би трябвало най-малко да харчи или?
hidrazin - майстор
Разликите са нищожни. Разбира се не е желателно да вариш кафе в джезве на голямата плоча на Раховеца. :)
Горе-долу дъното на тиган, тенджера ... трябва да е с размера на плочата, което не винаги е възможно.
Още по-малко "харчат" керамичните плотове.
:partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Прикачен файл:
Rahovec01.JPG
Rahovec01.JPG (93.69 KиБ) Видяна 3918 пъти
vlax - майстор
Можеш да засечеш по електромера,един път слагаш да вариш боб на Ряховица ,другия път на Сапфира. :-D
bobko - специалист
Купуваш си едно такова нещо и си мереш Изображение
hakama - специалист
Аз имам немска плоча 2кВт, бързонагревна, имам и ключ 7 степени.
Някъде тук имаше схеми... трябва да ги намеря.
Старата 800Вт е много бавна и ми се струва че харчи повече ...
Новата - температурата при която старата е на 4та степен - при новата на 7ма ли ще я прави или на 5та? Имам IR термометър, ако успея да я свържа ще я замеря.
шоп - майстор
Колеги, това е НАГРЕВАТЕЛ има КПД почти 100%. Преобразува ел. енергията в топлинна почти без загуби ( нищожни са и пренебрежимо малки) Демек можете да си варите боба 5 часа с 800 вата плоча и 2 часа при 2000 вата плоча. Равносилно е като разход и топлина. Хидрата обаче правилно отбеляза. че дъното на тенджерата трябва да съответсва на диаметъра на плочата.

Със здраве?
ben84 - специалист
шоп написа:
Колеги, това е НАГРЕВАТЕЛ има КПД почти 100%. Преобразува ел. енергията в топлинна почти без загуби ( нищожни са и пренебрежимо малки) Демек можете да си варите боба 5 часа с 800 вата плоча и 2 часа при 2000 вата плоча. Равносилно е като разход и топлина. Хидрата обаче правилно отбеляза. че дъното на тенджерата трябва да съответсва на диаметъра на плочата.

Със здраве?
Не съм съгласен.
Водата като заври спира да си повишава температурата и вече нема значение с какво я грееш.
Боба ше уври за еднои също време. С по-мощен котлон само ше правиш повече пара. А пара не ти требе. Демек си у преразход.
Икономия би имало, ако се съкрати времето до достигане и поддържане на работна температура.

Бон апети! :-D
шоп - майстор
ben84, прав си, съгласен съм с теб. Исках да напиша, че ЕНЕРГИЯТА необходима за увирането на боба е константа. Просто е необходимо да я използваме рационално.
DundyTheCroc - майстор
Раховеца може да харчи повече ако котлоните му са стари и нагънати. Най-голяма икономия се прави от хубави гладки котлони и подобни съдове, така че да има максимална контактна площ и минимални загуби при топлообмена. Шопе, боба може да стане за по-малко време само в тенджера под налягане, където температурата е по-висока ;)
  • 1
  • 2

Тема "Колко харчи Раховец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: