Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svetoslavoff1 - майстор
jabata написа:
Svetoslavoff1 написа:
Бих помислил за вариант - камина на дърва в дневния възел заради магията на живия огън и ТП въздух - вода за БГВ + отопление.
При добре обмислен проект и реализация на етапи може да е финансово поносимо.
Може да е една обща система, реализирана поетапно.
С модул за дист управление ще си влизаш в отоплени помещения.
ТП въздух - вода, за вила е възможно най-неудачния вариант. Първо, това като инвестиция ще легне на поне 10к лева (около 5к за ТП + още 2 сондажа за водата, които трябва да са поне 20-30 метра), което не вярвам някой да може да си позволи още повече за вила. Второ е супер скъпо и капризно нещо, и никой няма да загроби такива пари в една къща, в която не се живее постоянно, и утре тъмнозелените металурзи може да влезнат и да си напазаруват каквото им трябва. Освен това ТП иска смяна на радиаторите с конвекторни, които пак е инвестиция и то не малка. И всичко това за едно капризно нещо, което може се изплати след 10-15 години, а може и не, ако нещо се прецака. Ами ако е така, по-евтино ще ми е на духалки.
Така че ТП въздух вода си струва само за къща от 250м2 в която се живее постоянно. Всичко останало са търговски трикове и реклама.
От опит знам, че ако една техника ако ще ми се изплати след 10 години, значи не си струва, защото е техника, и може всеки един момент да се развали и да останеш само с илюзиите и заблужденията.
Май си чел поста ми като дявола Евангелието :)
К'ви сондажи за ТП въздух - вода?
Не е по - капризно от климатик.
И от къде ги изкара "поне 10к" ? Авторът на темата така или иначе ще слага радиатори, с каквото и котле да е.
И що да ги сменя с конвектори, като никъде не е казал, че иска и охлаждане.
Пък и вече писах - при добре обмислен проект и реализация на етапи.
Още повече авторът има такива намерения след време да заживее постоянно.
Само предлагаме варианти, а авторът да му мисли как и за колко.
А за циганска напаст и проблеми с тоците, всеки има глава на раменете си и си ги отчита тези фактори. Може пък в това село да са късметлии.
jabata - специалист
Svetoslavoff1 написа:
Май си чел поста ми като дявола Евангелието :)
К'ви сондажи за ТП въздух - вода?
Не е по - капризно от климатик.
И от къде ги изкара "поне 10к" ? Авторът на темата така или иначе ще слага радиатори, с каквото и котле да е.
И що да ги сменя с конвектори, като никъде не е казал, че иска и охлаждане.
Пък и вече писах - при добре обмислен проект и реализация на етапи.
Още повече авторът има такива намерения след време да заживее постоянно.
Само предлагаме варианти, а авторът да му мисли как и за колко.
А за циганска напаст и проблеми с тоците, всеки има глава на раменете си и си ги отчита тези фактори. Може пък в това село да са късметлии.
Извинявам се, това със сондажите си е моя грешка и си го отчитам, защото идва от факта че мислих за вода-вода във случая. Но и въздух вода да е, пак няма да е по-розово. Въздух-Вода термопомпа ще отиде на поне 4к лева само за термопомпата. А както е известно при тях максималната температура на водата която докарват е в най-добрия случай, при най-най-модерните 55-60 градуса (при 5-7 градуса ) външна температура. Да не говориме че при -5 външна температура ще докара макс 40 - 45 градуса на водата. А при такава температура с нормални радиатори никога няма да се стоплиш, защото доколкото си спомням минималната температура в която конвенционален радиатор ще грее беше 50 градуса, за конвекторен 45, а за БГВ поне 55.
Е вярно че можеш и по-висока температура да докараш, ама тогава отиваш на такава мощност, че незнам дали въобще ще е рентабилно за една къща, още повече вила.
Да не говориме за удобството че като отидеш може да се окаже че външното тяло е приятно замръзнало, и тепърва трябва да започваш да размразяваш.

Именно поради тези причини до момента не съм видял къща на село с термопомпа Въздух Вода, или ако има са единици. Ако беше толкова хубаво и евтино всеки щеше да слага.
Знам за едни които се подлъгаха, и сложиха такава термопомпа, вързаха я към нормалните радиатори, и за да може да докара поне 60 градуса трябваше да изберат някоя по-мощна, и равносметката беше че разходите за ток бяха почти колкото за пелети.
valbg1 - напреднал
Благодаря на всички за интереса и мненията.

Значи за котел нямам условия - под самата къща няма избени помещения (върху скала е), понеже е на склон встрани от къщата има гараж и под верандата нещо като избени помещения - и в двата случая ще трябват почти 10 м тръби да стигна до мястото, където планирам да е печката/камината че оттам нататък по стаите. Отделно все пак повече ми харесва огъня (или поне светлината от пелетната горелка) да е в дневната стая ... Това като обща нагласа, а иначе ясно е, че търся оптималното между ефективност/икономия и инвестиция - нито искам да изградя отопление "без пари", нито пък имам достатъчно за да се хвърля на модерни "баровски" изпълнения.

На първо време - за предстоящото застудяване, докато текат вътрешните ремонти, смятам да сложа някаква обикновена камина на дърва, тъкмо и да видим комина как работи, и като съм готов със стаите, баните и т.н. да премина към изграждане на отоплението. От мненията в тази тема (и естествено разговорите с познати, колеги и т.н.) нещата отиват на водна риза, радиатори, бойлер ... Съгласих се да не "икономисвам" от тръби и да ги поставя под прозорците на спалните (между другото 99% съм решил да са медни тръбите - затова търся оптимално/минимално трасе).
Само още не мога да се ориентирам и ми се иска преди да започна, да имам решение - колко кръга да е инсталацията, отворен/затворен тип, достатъчно/възможно ли ще е дневната, където ще е камината да се отоплява само въздушно от нея и евентуално други "тънкости" ако има някакви, да не ги решавам набързо като му дойде времето.

За желаещите да помогнат с това, за улеснение отново поствам скиците на двата етажа.

1 етаж Изображение
https://s21.postimg.org/fpm5lrwg7/forum ... zh_(2).jpg

2 етаж Изображение[/url]
https://s11.postimg.org/lwu22xvr7/forum_2_etazh_3.jpg
gnt69 - майстор
Добре си го измислил. Сложи един радиатор може и по малък в хола, че не се знае колко топло ще отдава камината. И си направи затворена система няма изпарения няма терзания има ли вода. Има манометър хвърляш му едно око и знаеш всичко е наред. :partyman:

Тема "Избор на отопление за вила/къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: