jabata написа:Май си чел поста ми като дявола ЕвангелиетоSvetoslavoff1 написа:Бих помислил за вариант - камина на дърва в дневния възел заради магията на живия огън и ТП въздух - вода за БГВ + отопление.ТП въздух - вода, за вила е възможно най-неудачния вариант. Първо, това като инвестиция ще легне на поне 10к лева (около 5к за ТП + още 2 сондажа за водата, които трябва да са поне 20-30 метра), което не вярвам някой да може да си позволи още повече за вила. Второ е супер скъпо и капризно нещо, и никой няма да загроби такива пари в една къща, в която не се живее постоянно, и утре тъмнозелените металурзи може да влезнат и да си напазаруват каквото им трябва. Освен това ТП иска смяна на радиаторите с конвекторни, които пак е инвестиция и то не малка. И всичко това за едно капризно нещо, което може се изплати след 10-15 години, а може и не, ако нещо се прецака. Ами ако е така, по-евтино ще ми е на духалки.
При добре обмислен проект и реализация на етапи може да е финансово поносимо.
Може да е една обща система, реализирана поетапно.
С модул за дист управление ще си влизаш в отоплени помещения.
Така че ТП въздух вода си струва само за къща от 250м2 в която се живее постоянно. Всичко останало са търговски трикове и реклама.
От опит знам, че ако една техника ако ще ми се изплати след 10 години, значи не си струва, защото е техника, и може всеки един момент да се развали и да останеш само с илюзиите и заблужденията.

К'ви сондажи за ТП въздух - вода?
Не е по - капризно от климатик.
И от къде ги изкара "поне 10к" ? Авторът на темата така или иначе ще слага радиатори, с каквото и котле да е.
И що да ги сменя с конвектори, като никъде не е казал, че иска и охлаждане.
Пък и вече писах - при добре обмислен проект и реализация на етапи.
Още повече авторът има такива намерения след време да заживее постоянно.
Само предлагаме варианти, а авторът да му мисли как и за колко.
А за циганска напаст и проблеми с тоците, всеки има глава на раменете си и си ги отчита тези фактори. Може пък в това село да са късметлии.