• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
maxx271 - специалист
Колеги имам следният проблем,дали може да ме посъветвате при напрежение 12волта намаля волтажа на 6 волта.12 волта са от автомобилен акумулатор. Мисълта ми е някакъв начин да намаля волтажа след акумулатора.Преди време си закупих едно китайско радио което работи на флашка но батерията му вътре държи 5 минути при зареждане от 5 часа смених я с две батерии от GSM работи с тях около 2 часа .Имам стар акумулатор който държи ток мисълта ми е да си монтирам музика на вилата която няма електричество мисля че ми трябва .
shadow__01 - майстор
Може да сложиш конвертор подобен на този http://www.zahranvane.com/%D0%97%D0%B0% ... LM2596-kit
или да сглобиш/купиш регулатор с LM317. Първото има по-добро КПД.
maxx271 - специалист
А как става регулирането по мудула не не виждам нещо подобно а пише че се регулира 1.25V до 35V на мен ми трябва да е до 6 волта ,че не се знае ако му пусна по голям волтаж да не почнат да греят елементите му и да се сбогувам няма ли по прост вариант да го намаля на 6 волта имам в къщи доста платки от най различни неща свалени не съм много в час с електрониката но съм сменял интеграли ,кондензатори ,резистори ,транзистори имам обща представа но не съм се занимавал да сглобявам нещо по схема но мисля че ще ще се справя.
gogo7777 - майстор
Ако акумулатора е автомобилен и обслужваем, може директно от него да черпиш 6 волта. Трябва ти само един графитен електрод за да извадиш средна точка от акумулатора. Свързваш успоредно съответно получилите се полюси /двата плюса или двата минуса, зависи/ и ще имаш музика за цял месец. :wink:
maxx271 - специалист
gogo7777 написа:
Ако акумулатора е автомобилен и обслужваем, може директно от него да черпиш 6 волта. Трябва ти само един графитен електрод за да извадиш средна точка от акумулатора. Свързваш успоредно съответно получилите се полюси /двата плюса или двата минуса, зависи/ и ще имаш музика за цял месец. :wink:
Това е наистина интересно а за електрода колко милиметра трябва да е разбира се след като го свържа ще измеря тока акумулатора е в добро състояние няма избити клетки една седмица да свири пак е добре от колкото един или два часа .
shotik - майстор
Имам готов адаптор, ако те интересува , разгледай и пиши.

От 12 волта може да се изведе 6 или 9 волта , според свързването на жака, в инструкцията пише и има чертежи. Малко е изгоряла хартията ,вероятно киселина е капнала, но се разбира начинът на употреба .

Прикачен файл

CIMG8224.JPG

Прикачен файл

CIMG8225.JPG

Прикачен файл

CIMG8226.JPG

Прикачен файл

CIMG8227.JPG

Прикачен файл

CIMG8228.JPG
gogo7777 - майстор
maxx271 написа:
gogo7777 написа:
Това е наистина интересно а за електрода колко милиметра трябва да е разбира се след като го свържа ще измеря тока акумулатора е в добро състояние няма избити клетки една седмица да свири пак е добре от колкото един или два часа .
Все тая е....какъвто намериш. Може да ползваш и олово за електрод. Просто на една от двете средни клетки /мисля, че по-близката до плюса трябва да е/ монтираш електрода така, че да стои потопен в електролита без да се допира до оловните плочи и да има потенциал 6 волта спрямо плюса на батерията. Този електрод ще се яви като втори минус. Свързваш ги заедно и имаш батерия от 6 волта с двойно по-голям капацитет. :wink:
ESPACE - майстор
Ще съсипеш половината акумулатор с това свързване, бавно но славно. Нали като свържеш средно извадения извод с минуса между тях също има 6V потенциална разлика и ще разредиш тези три клетки. Сложи си DC/DC конвертор, направи си труда да прочетеш описанието, ясно е написано че изходното напрежение се регулира с многооборотен потенциометър..
gogo7777 - майстор
Нали като свържеш средно извадения извод с минуса между тях също има 6V потенциална разлика
Потенциал 6 волта ще имаш между оловните плочи и минуса. Между електролита няма потенциална разлика.
  • 1
  • 2

Тема "Стабилизатор за напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: