• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
fill написа:
gnt69 написа:
Ама колко тона ще са дървата след 3 години.

Другарки и другари/че някои се обиждат на "колега"/...
Според науката/уики/,водата във всичко дето мърда е 70 - 75 %...
Е,кво гори тогава...суха краставица или мумия...
Държа да отбележа,че не съм фен на викито...
Готин си, ама доста хора не стигат по-далеч от Викито - едене, пиене и тия три неща са му в главата на булгаристанеца. Не го приемай като заяждане, но не всичко, което мърда е вода в съответните проценти, елктроните също "мърдат" около ядрото на атома, ама не винаги става въпрос за вода - гори всичко или по-точно всичко, което можеш да изпариш, май и диамантите горят. Истината е, че всичко, което се случва около нас е само плод на нашето определение, някой е казал, че окислителните процеси свързани с отделянето на топлина са горене и ние сме го приели, окислителните процеси без отделянето на (осезаема) топлина са ръжда и т.н. Човеците са измислили черно, бяло, сиво, червено и т.н. това, което не са успели да измислят са го обоготворили - кланяме се на дървата, в което няма никакъв проблем, но отричаме атома, което вече си е проблем. Вярата е много важно нещо, но сляпата вяра е пагубна - погледни поста преди теб! Не знам дали Викито ще ти даде правилния отговор за това колко са АЕЦ в Япония или Франция, или Белгия и т.н. но едно е сигурно - ядрената ни енергетика е унищожена (както и всичко останало), за да сме зависими, ама си го и заслужаваме. Извинявай за неудобния въпрос, ама имаш ли някое по-големо дръво, че ми се ще нещо да гризна в този момент - мъдите вечИ си изгризах!
Разбра ли сега защо не искам да ме наричат "колега" - нека аз да съм неандерталеца, а те да са Убави!
Понеже обичаш да ядеш лайна (също както мен) ще ти кажа един виц. Един отишъл при доктора - "докторе проблемът ми е, че каквото ям това сера, ям кифла-сера кифла и т.н.", докторът не разбрал какъв му е проблема и пак попитал "какъв по-точно Ви е проблемът", "ами искам като всички други да сера лайна" - досещаш ли се какъв е бил отговора на доктора "ами яж лайна бе".
Аз ги изядох, ама да не се открехвам на тая тема, че каквито съм ги ял може и да ми завидиш!
Hoвoceлckи - майстор
Някой май пак не си е взел хапчето.
----------------------
preslav написа:
но едно е сигурно - ядрената ни енергетика е унищожена (както и всичко останало), за да сме зависими, ама си го и заслужаваме.
Май ще си дойдем на думата.
Hoвoceлckи написа:
оставането на България без такава (ядрена енергетика) е само въпрос на време. Т.е. - не "дали", а "кога"? Сериозно ли мислите, че България ще може да се отоплява на ел. енергия от други източници?
В момента все още не са спрели V-ти и VI-ти блок, та цената на тока позволява той да конкурира другите топлоизточници. Дали тя ще остане такава и когато започнем да го внасяме :? ... и термопомпите няма да останат поредния паметник на българската "далновидност".
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
----------------------
preslav написа:
но едно е сигурно - ядрената ни енергетика е унищожена (както и всичко останало), за да сме зависими, ама си го и заслужаваме.
Май ще си дойдем на думата.
Hoвoceлckи написа:
оставането на България без такава (ядрена енергетика) е само въпрос на време. Т.е. - не "дали", а "кога"? Сериозно ли мислите, че България ще може да се отоплява на ел. енергия от други източници?
В момента все още не са спрели V-ти и VI-ти блок, та цената на тока позволява той да конкурира другите топлоизточници. Дали тя ще остане такава и когато започнем да го внасяме :? ... и термопомпите няма да останат поредния паметник на българската "далновидност".
Хахахаха, ама ти наистина си вярваш - радвам се за теб, искрено се радвам, че си вярваш, ама не е хубаво, че вярваш и на продажниците, които са те докарали до сегашното ти положение. Искаш ли да престанем да си приказваме празни приказки за затваряне и отваряне на блокове - темата не беше ли кое е по-евтиното отопление тази година? Аз обещах да пиша тук в края на отоплителния сезон колко е "изпапал" един климатик и ще спазя обещанието си, още повече, че и на самия мен ми е интересно каква ще е разликата с отоплението на дъва защото миналата зима въпросната стая се е топлила на дърва. На въпросните дебелоглавци съм им обещал да платя всичко, което надхвърли миналогодишните им разходи, щото и те като теб голям го вадеха, ама тази година не могат вече да си цепят сами дървата, а аз съм казал, че с простотия няма да се занимавам. И за да няма спекулации от сега мога да кажа, че миналата година 200 лв. за дърва не стигнаха, в преходните времена (като сегашното) в стаята работеше вентилаторна печка, която обаче не влиза в сметките на отоплението хахахаха.
Силно ми напомняш за едно даскалче по биология, което по едно време се беше запенило да обяснява на другите как като намерим газ в Ч. море и едва ли не ще започнем да го продаваме на руснаците, хайде да не е на всички, но поне на рускините да го подаваме, пардон продаваме. Та същото това мекере се беше отпуснало да философства и на тема как руснаците ни изкупували селскостопанската продукция "под себестойност" - нер де биология, нер де селскостопанска продукция и газ от шелфа. Не съм русофил, но не съм и русофоб, просто се опитвам да мисля трезво - и теб искам да те проумея, опитвам се да отгатна колко си голям или малък, а от там да разбера вярата ти в онези, които и в момента те ограбват, че и ти се подиграват. Ще си позволя едно лирично отклонение в твоя дух на мислене - точно когато ние се отказахме от Белене, Турция започна да строи ядрени централи, по-сигурен ли ще се чувстваш когато турските ядрени специалисти започнат да следят за изправността и безопасността на съоръженията си - аз бих предпочел наши си хора да карат колелото, дърварите са много!
Със здраве драги ми съфорумец!
Задръж си определенията за хапчетата, аз съм напълно добронамерен, но на кого ще му светне под каскета си е въпрос на личен избор.
шоп - майстор
preslav, визираш само твоят случай. Погледни върху темата малко по отстрани.

Термопомпа ( или климатик ) е икономически обосновано за отопление на апартамент. Там имаш по-малко топлозагуби. По-малко външни стени, имаш съседи, които също те отопляват. Лесно е, чисто е и с това предимствата свършват.

При - 20 градуса " дебелоглавците" както ги нарече ти да не те карат да им вкарваш печка на дърва в стаята. Или пък ако спре тока за дни...

Горното си е голям минус както откъдето и да го погледнем. Имам вкъщи климатици, имам и водно отопление с радиатори. Топлината и комфорта, която идва от радиаторите по нищо не може да се сравнява от течението и шума от климатиците :|

Така, че всичко зависи от конкретиката и е обективно.
infomar
Hoвoceлckи написа:
----------------------
preslav написа:
Като повдигнахте въпросът за "ядрените" електроцентрали, ми прави впечатление защо нашата преса мълчи по темата за съхраняване на отработеното ядрено гориво.
Когато нашите АЕЦ реактори се подхранват с руско гориво, то в последствие Русия не отказва да си прибере остатъците му. Преди години се заговори за използване на ядрено гориво от САЩ, вече не чувам да се говори за това и не знам ползваме ли го или се отказахме. Проблемът с това американско гориво е, че САЩ и ЕС страните не искат според своето законодателство да приемат отработено гориво в своите хранилища от трети страни, както прави Русия, та трябва сами да съхраняваме американските боклуци.
Понеже в наши дни Украйна масово внедрява американско гориво в своите АЕЦ, то САЩ са им поставили условие да си направят и хранилище за остатъците му. Те направиха едно експериментално над повърхността на земята, близо до Киев и р. Днепър, нещо което не е правено никъде по света.

Как се справяме ние с проблемът - американски "отходи" от тяхното ядреното гориво?

02 юни 2011 = АЕЦ "Козлодуй" ще изгражда още едно хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ), но за суровината на американската компания "Уестингхауз". Друга фирма от САЩ – "Холтек", вече прави предпроектно проучване на бъдещото съоръжение, което ще определи цената му и на чиято база ядреният оператор ще вземе крайното си решение за обявяване на търг за строежа. „Уестингхаус“ не предлага на никой от контрагентите му да извозва обратно ядреното гориво. България също не прави изключение.
20.06.2016 - АЕЦ "Козлодуй" в момента не връща отработено ядрено гориво в Русия. Централата няма финансови средства за извозване на отработеното гориво в Русия, потвърди и директорът на ДП "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Делян. Новото ядрено хранилище ще бъде построено край АЕЦ „Козлодуй“ на площадката „Радиана“. В него ще се съхраняват само ниско- и среднорадиокатвини отпадъци от първите четири блока на ядрената ни централа, както и част от отпадъците, които в момента се съхраняват в хранилището в Нови хан.
Hoвoceлckи - майстор
Екстра! Много добро наследство за поколенията след нас. За гората знам, че се възстановява за 40-50 години. До какви нива ще е отслабнала радиацията на въпросното наследство след 50-годишен полуразпад? Пренебрежимо малки, безопасни, направо безобидни?
В личен план избягвам да се замислям над глобалните проблеми на бъдещето. Не защото не ми пука, а защото абсолютно нищо не зависи от мен. Тези, от които зависи, имат свои планове и си ги реализират без свян. Те нямат проблем да промият мозъка на масите, така че последните да им се прекланят и величаят колко са далновидни. Не отричам прогреса! Но нямам намерение сляпо да приемам всичко, което се завира в носа ми. За почти всички открития, нововъведения и рационализации след време се разбира, че влачат след себе си страшно много негативи. Но веднъж зарибено, обществото няма сили да се спре, камо ли да се върне назад.
А в обществото норми трябва да се спазват. Който иска да се грее на дърва, да идва на село, в планината. Господата граждани да си ходят на фитнес и да не ни забраняват на нас селяните да се разкършваме като си цепим, редим дръвца за огрев. Да си дишат компресирания с СО2 (и всякакви ароматни) въздух в херметическите си кутийки, а нас да ни оставят да си димим на гората, но да си дишаме свеж планински въздух. Да се държат подобаващо със съседи и непознати. Не е задължително да си пият виното с комшиите като на село, но все пак да спазват добрия тон.
infomar
Hoвoceлckи написа:
Екстра! Много добро наследство за поколенията след нас. За гората знам, че се възстановява за 40-50 години. До какви нива ще е отслабнала радиацията на въпросното наследство след 50-годишен полуразпад? Пренебрежимо малки, безопасни, направо безобидни?
В личен план избягвам да се замислям над глобалните проблеми на бъдещето. Не защото не ми пука, а защото абсолютно нищо не зависи от мен. Тези, от които зависи, имат свои планове и си ги реализират без свян. Те нямат проблем да промият мозъка на масите, така че последните да им се прекланят и величаят колко са далновидни. Не отричам прогреса! Но нямам намерение сляпо да приемам всичко, което се завира в носа ми. За почти всички открития, нововъведения и рационализации след време се разбира, че влачат след себе си страшно много негативи. Но веднъж зарибено, обществото няма сили да се спре, камо ли да се върне назад.
А в обществото норми трябва да се спазват. Който иска да се грее на дърва, да идва на село, в планината. Господата граждани да си ходят на фитнес и да не ни забраняват на нас селяните да се разкършваме като си цепим, редим дръвца за огрев. Да си дишат компресирания с СО2 (и всякакви ароматни) въздух в херметическите си кутийки, а нас да ни оставят да си димим на гората, но да си дишаме свеж планински въздух. Да се държат подобаващо със съседи и непознати. Не е задължително да си пият виното с комшиите като на село, но все пак да спазват добрия тон.
Колега (вече се обърках и не знам как да наричам съфорумниците които пишем в този форум) не си прав.
Когато се прави цена на тока произвеждан по един или друг начин, се предвиждат и отчисления за "зариване" на отпадъците. До колкото съм чел, до известни години такива средства за АЕЦ са се отделяли, но с идването на "демокрацията" и особено последни 6-8 години, не се е отделяло нищо.
За това не бива да обвиняваме принципът и че е най-екологичният от останалите. Фотоволтаиците не са екологични, ако се вземе в предвид отровите които се получават при производството им, но за това еко организациите не говорят.
Та ако се спазва технологията нещата ще стоят по друг начин.

п.с.
Не повдигам въпросът с енергийната... дървената мафия.... :? защото и правителството мълчи и се прави, че такова животно нема.
p.v.x - майстор
infomar написа:
защото и правителството мълчи и се прави, че такова животно нема.
Определено може да се каже - "Нема такава държава"
Даже и песен има.
preslav - майстор
шоп написа:
preslav, визираш само твоят случай. Погледни върху темата малко по отстрани.

Термопомпа ( или климатик ) е икономически обосновано за отопление на апартамент. Там имаш по-малко топлозагуби. По-малко външни стени, имаш съседи, които също те отопляват. Лесно е, чисто е и с това предимствата свършват.

При - 20 градуса " дебелоглавците" както ги нарече ти да не те карат да им вкарваш печка на дърва в стаята. Или пък ако спре тока за дни...

Горното си е голям минус както откъдето и да го погледнем. Имам вкъщи климатици, имам и водно отопление с радиатори. Топлината и комфорта, която идва от радиаторите по нищо не може да се сравнява от течението и шума от климатиците :|

Така, че всичко зависи от конкретиката и е обективно.
Аз дадох тон да не си викаме колеги, ама може и да премисля, че е по-лесно и някак си безлично. Уважаеми "шоп", имам много основателна причина да наричам тези хора дебелоглавци и точно по тази причина им оставих печката и кубик дърва, ама за сега си натискат копчето на климатика. Знаеш ли, няма никакво значение дали си в апартамент, къща, вила или на палатка, загубата на топло все някак трябва да я компенсираш и именно заради това казах, че в момента съм засякъл консумацията на климатика в стаята, която преди това се е топлила на дърва - ще коментирам резултата на засечката в края на отоплителния сезон, ако се окаже, че на дърва е по-евтино ще демонтирам пущината наречена термо-помпа и ще се върна на дърва. Още малко търпение, някакви си 6 месеца останаха! Колкото до топлината от климатик, печка, парно и аз си мислех по същия начин, дори спорех, че няма разлика межу инверторен и конвенционален климатик, ама сега на свой гръб се убедих, че едните топлят, а другите пречупват въздуха. За (-20) няма да споря, приготвил съм си кожуха, дебелите чорапи и ушанката, брадвата е зад вратата, дървата са в кокошарника, ама се питам при сегашните (+13) как се топлят онези на парно, да го палиш ли за 2 часа, да го гасиш ли, да се събуждаш с чаршафа около врата ли - не се правя на оригинален, просто наблюдавам дебелоглавците.
kalin72 - майстор
Топлят се много лесно, с щтракане на 1 копче :-D
Това за отопление на пелети.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: