Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lovech2001 - специалист
Един въпрос от неразбиращ:
Ако няма заземяване със подцинковани ленти във основата на сградата (или както там се прави) може ли просто да се забие един меден двуметров прът във земята по американски тертип :?

Въпрос №2, трябва ли заземяването да е свързано със зануляването или се свързва само със третият проводник? Защото във американско съм ги виждал и двата варианта. Кабел от медният прът в земята директно във заземителната шина, а така също със мост между заземителната шина и шината на нулата?

Изображение

Изображение
nikolov333 - майстор
1-во не е толкова просто да забие един прът и да получиш добро заземяване..може да се наложи да забиеш 20-тина пръта докато се получи необходимото съпротивление и 2-ро необходимо е да се обедини с нулата защото в противен случай при отпадане на собственото заземяване оставаш без защита.
lovech2001 - специалист
Ако заземяването и нулата са обединени то какъв е смисълът от заземяването?
nikolov333 - майстор
Смисъла е в двойното взаимно подсигуряване на нулата и заземяването и при отпадане на едната от двете, у вас все още ще имаш защита..
lovech2001 - специалист
Ако нулата и заземяването са обединени и отпадне едно от двете как ще разбереш че има проблем?
nikolov333 - майстор
Няма да разбереш..защото за теб няма да има проблем.. :-D
zdravcho - специалист
lovech2001 написа:
Ако няма заземяване със подцинковани ленти във основата на сградата (или както там се прави) може ли просто да се забие един меден двуметров прът във земята по американски тертип
Поцинкован, по-цин-ко-ван!!!
И като знам как се забива заострен поцинкован винкел или кол, искам да видя как ще забиеш МЕДЕН двуметров прът в земята. Или имаш предвид полагане? Не знам братята хАмериканци какво правят, но медта няма ли да се окисли, което ще влоши контактното съпротивление, което пък не е добре за заземяването?
hidrazin - майстор
zdravcho написа:
... но медта няма ли да се окисли, което ще влоши контактното съпротивление, което пък не е добре за заземяването?
Единствената причина да се използва по-цин-ко-ван кол е цената и че джилязу по-лесно се забива без да се криви.
Медните заземителни пръти, колове, плочи ... са практически вечни.
Масово предлаганите галванично поцинковани колове карат 2-3-5 години.
Ако са както трябва - горещо поцинковани минимум 70 микрона, карат по 10-15-20 години.
И то ако там където влизат в земята се изолират.
:partyman:
lovech2001 - специалист
zdravcho написа:
lovech2001 написа:
И като знам как се забива заострен поцинкован винкел или кол, искам да видя как ще забиеш МЕДЕН двуметров прът в земята. Или имаш предвид полагане? Не знам братята хАмериканци какво правят, но медта няма ли да се окисли, което ще влоши контактното съпротивление, което пък не е добре за заземяването?
Не ги полагат, забиват ги.
Медните пръти са със стоманена сърцевина.
Не знам дали се окисляват но има медни антики на по 2000 години?
И до колкото знам слагат не повече от 1-2 пръта?
hidrazin - майстор
lovech2001 написа:
Медните пръти са със стоманена сърцевина.
И до колкото знам слагат не повече от 1-2 пръта?
Тези със стоманена сърцевина - поредния евтинджос и пълен таш...ак.
При забиване често медното покритие направо се свлича, оголва се джелязото отдолу и си до там. Корозията кръц, кръц...
Това за 1-2 пръта от къде го знаеш? Само моля ти се не ми казвай от хамериканците....
:partyman:

Тема "Заземителна уредба (модификация)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: