• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Е точно за това се прави собственото заземяване и се обединява с нулата в ел.мерното или апартаментното табло..
hidrazin - майстор
simplex написа:
lovech2001 написа:
Добре де, а ако се прецака нулата преди ДТЗ-то какво ке стане.
Ще се мре! ....
И що ще се мре? Ти така и не научи как бачка пустото му и ДТЗ...
:partyman:
nikolov333 - майстор
Тя нулата в ГРТ не отпада лесно, а и сега навивам съседа да бие още колове за собствено заземяване да можем да си разделихме натоварването, като ни отпадне нулата някой ден.. Надявам се, че 2х16мм2 зебра ще поеме натоварването донякъде.. Блока е 3-ри етажен с 6 апартамента :-D
Последна промяна от nikolov333 на пон окт 24, 2016 12:32 am, променено общо 1 път.
zdravcho - специалист
simplex написа:
Представяш ли да отпадне нулата в ГРТ и да дръпнеш консумацията на всички потребители през твоето лично заземяване? Целият вход, 27 апартамента на твоята земя, ползвайки я за нула.
Ам в съседният вход се случи - ама само 2 апартамента се "зануляваха" през бойлера на единия и все още железните тръби поради лоша връзка с нулата на етажа....
lovech2001 - специалист
zdravcho написа:
simplex написа:
Представяш ли да отпадне нулата в ГРТ и да дръпнеш консумацията на всички потребители през твоето лично заземяване? Целият вход, 27 апартамента на твоята земя, ползвайки я за нула.
Ам в съседният вход се случи - ама само 2 апартамента се "зануляваха" през бойлера на единия и все още железните тръби поради лоша връзка с нулата на етажа....
И какво стана?
zdravcho - специалист
...ами разбраха, че имат проблем, когато комшията с бойлера го разкачил за нещо. Прицъркало нещо, ама не обърнал внимание. Интересно станало когато взело да го пере ток от корпуса на някои уреди. Още по-интересно станало като си свалил главния бушон и продължавало да го пере тока... Това защото някой умник навремето като е правил инсталацията незнайно защо е направил така, че един кабел за нулата тръгва от единия апартамент стига до общата нула на стълбището. Там само е заголен и със скоба е хванат към общата нула и без да е прекъснат отива до другия апартамент.
Последна промяна от zdravcho на пон окт 24, 2016 12:47 am, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
simplex написа:
nikolov333 написа:
Тя нулата в ГРТ не отпада лесно...
Добре. Не бях ли публикувал аз снимки как свързват от ЕВН електрическо табло, след като изнасят електромера отвън? С усукване 2 пъти на жичките на нулата. Убийци. :evil:
Аааа не...нашето си е от едно време във входа с автомат и старите бушони 63А, а електромерите ни са в ГРТ. Не им е удобно за изнасяне, а и сме малко апартаменти та ще сме от последните..
lovech2001 - специалист
А ако не се слага в ДТЗ-то мост към заземяването, а заземяването се хакне към арматурата?
Фаза-нула към фаза-нула, арматура-ДТЗ-трети кабел-бойлер заземяване?
hidrazin - майстор
simplex написа:
...Някой не е чел Шуко-то.
Зае...би шукото. Тя че няма основание да изключи, няма, но и не е задължително да се мре...
Дадения случай е същия както при двупроводна инсталация без ДТЗ, занулени уреди и отпаднала нула.
Опасно си е, да ...
:partyman:
nikolov333 - майстор
За..би арматурата. Това не е вариант. Компромиса без собствено заземяване е трипроводна инсталация след ел.мерното табло с обединен нулев и заземителен проводник в таблото и разделени след ДТЗ. След това трипроводна от апартаментното..пред последния вариант е твоя с ДТЗ преди бойлера и последния е ДТЗ в бойлера.. Степенувал съм ги в низходящ ред според мене. Колкото по напред можеш да реализираш някой от изброените..по-добре. Мен лично от бойлер даже и занулен ток не ме е хващал..да не чуе :snakeman: , но от консуматори от контакти и осветление ми се е случвало.. Точно за това е измислено ДТЗ.. :partyman:
Последна промяна от nikolov333 на пон окт 24, 2016 1:16 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Бойлер 3kW на кабел 1.5 квадрата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: