Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
astra_1940 - помощник
Здравейте!От три месеца сме в ремонт на баня,вече сме на финала.Още не сме прерязали лентата, дето се вика и почнаха рекламациите / на стоки и услуги/.Купихме си термостатна батерия за душкабинката ,много красива,немска от Практикер Пловдив.
На третата седмица отказа да пуска топла вода.Върнахме я,дадоха ни друга,но и тя не ще.Каква може да бъде причината?Възможно ли е да е от налягането, защото през лятото е слабо ,а топлата вода ни идва от покрива ,където монтирахме слънчеви панели и бойлер.Но на другите три батерии тече топла вода/вана, мивка,кухня/,само от душа не ще.Какво да правим?Дайте съвет!Каква може да е причината?
fichtenweg - специалист
първото изискване за да функционират термостатните батерии е достатъчно голямо налягане. Можеш ли да кажеш все пак каква марка е термостатната батерия. Принципно в документацията към нея би трябвало да пише изискването за минимално налягане.
astra_1940 - помощник
Марката на батерията е SANITOP-WINGENROTH. Но няма в упътването такива параметри за налягането.Гаранционната карта е на немски ,но май е произведена в Полша.Сега забелязах ,че са дали сайт и имейл и ще вляза да видя какво пише.Все пак ,благодаря за отзивчивостта.
fichtenweg - специалист
още по-добре щом пише на немски, аз също ще потърся информация за марката която си дал, и ако намеря нещо ще ти пиша.

....ами в общата информация за продуктите действително нищо не е споменато. Аз обаче драснах два реда на Kundenbetreung отдела който отговаря на info@sanitop-wingenroth.de и веднага щом имам отговор ще ти дам всички необходими изисквания които трябва да са спазени за правилната експлоатация.

по това което прочетох насам натам из немските форуми, оставам с вчечатлението че термостатните батерии отказват да работят както трябва ако има разлика в налягането на постъпващата топла и студена вода - принципно трябва да е сходно, ако не равно. Това се потвърждава от описанието което си дал по горе. Батериите които не зависят от налягане си функционират нормално и топла вода има, докато единствено от термостатния смесител не идва топла. Щом е сменен смесителя се изключва причината да е от фабричен дефект. При всички случаи е хубаво все пак да се провери какво е налягането на топлата вода и каква е разликата между това на топлата и студената. Предполагам че по-скоро съществува изискване за допустима разлика в налягането между постъпващата топла и студена вода, отколкото единствено по отношение на налягането на топлата водa.

А междувременно ще ти дам тех. данни на моята термостатна батерия (Grohterm):

Technische Daten Технически данни

Mindestfließdruck 1 bar --- минимално работно налягане (за да може изобщо да потече вода)

Max. Betriebsdruck 10 bar --- максимално работно налягане

Empfohlener Fließdruck 1 - 5 bar --- препоръчително налягане м/у 1 и 5 бара

Prüfdruck 16 bar --- изпробвано на 16 бара

Durchfluß bei 3 bar Fließdruck ca. 8 l/min --- дебит при 3 бара около 8 литра/мин

Max. Wassertemperatur am Warmwassereingang 80 °C - макс. допустима температура на входа за топлата вода

Empfohlene max. Vorlauftemperatur (Energieeinsparung) 60 °C --- препоръчителна граница на загряване на топлата вода с цел пестене на енергия

Warmwassertemperatur am Versorgungsanschluß
min. 2 °C höher als Mischwassertemperatur - постъпващата топла вода най-малко 2 °C по-висока от температурата на смесената вода

Mindestdurchfluß = 5 l/min - минимален дебит 5 литра/мин.
Последна промяна от fichtenweg на пет авг 01, 2008 12:23 am, променено общо 1 път.
fichtenweg - специалист
надявам се да не прозвучa съвсем критично, но ми е истински интересно как при вас се оправдава ползването на термостатен смесител при положение че водата се топли от слънчеви панели. Слънчевите панели предполагат че топлената вода се ползва единствено и само от вас самите, а термостатните смесители обикновено демонстрират най-силно качествата си в гъсто населени блокове или там където има повечко потребители и съответно са налице условия за най-честа промяна в потребеното количество студена и топла вода (да речем хотели и др.). Реципрочни са условията в къща (каквито са най-вероятно при вас) - освен ако желаете да изолирате и тези най-малки температурни колебания на водата които се пораждат от няколко (да речем още 3-4) точки на потребление. Последните обаче ми се струват твърде малки, че да създават дискомфорт при ползването на банята. Каква е разликата спрямо ползвания преди това обикновен смесител.
plumber - специалист
fichtenweg написа:
Каква е разликата спрямо ползвания преди това обикновен смесител.

Раликата е че термостатния не пуска вода :) ИЗвинявам се но не се сдържах.И мен ми стана доста чудо за тия панели и термостати.Добре де ,тия форуми нали са за това ? Човек ако не знае,да пита преди да се набута.Защо не питате преди,а след като стане проблем не ми е ясно. astra_1940 по-добре пробвайте пак да я смените в Практикер но с обикновенна.
fichtenweg - специалист
plumber :-D прав си, това е крайният ефект че батерията не пуска вода, аз исках astra_1940 поне да сподели впечатления от времето когато е работил - за около 3 седмици както казва.
fichtenweg - специалист
а ето и отговора на SANITOP-WINGENROTH

Der Leitungsdruck sollte nicht ein Bar unterschreiten.
Unsere Thermostate sind alle Durchlauferhitzer geeignet

Mit freundlichen Grüßen
SANITOP-WINGENROTH
GmbH & Co. KG
i.A. Hans Schwerbrock
Teamleiter Vertriebsinnendienst

и в превод:

(точно както в техническото описание на моя термостат)

Налягането на водата не бива да бъде по малко от 1 bar. Всички наши термостати могат да се ползват с проточни бойлери.
astra_1940 - помощник
Благодаря за изчерпателните отговори/не беше нужен превод,знам немски/.И аз стигнах до извода, че трябва да купим обикновена батерия.Тази ще я подарим на дъщерята за новото жилище.Аз живея в къща ,но с още две семейства на долните етажи и наистина имах проблеми с регулирането на водата,но не съм била наясно с тези подробности за налягането.Пък и първите седмици течеше топла вода,макар и слабо.Помислихме и за помпа,но доста се охарчихме покрай ремонта и за сега няма да сложим.Благодаря още веднъж,тези дни ще довършим нацяло и ще кача снимки на банята във вашия форум,от който научих толкова много полезни неща.

Тема "Термостатна батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: