Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,искам да прокарам отдушник за банята(тръба ф100 или ф120 мм)не искам да разбивам стената с къртача (тухла + мазилка) и реших да се допитам до вас за използването на боркорона.След дълго търсене установих че за тухла/хидроизолация не се предлага ф100-120 мм, а стигат само до 84 мм което не ме устройва.Какво ви е мнението за универсалните боркорони като тази:
http://www.toolpak.bg/product/98/multif ... -borkorona
Ако имате други идеи споделете моля.
Благодаря за отделеното време :) .
nikolovvd - майстор
Зависи какви са тухлите, че има едни от преди 70 години, които и до днес са здрави като бетон.
С показаната може и да успееш да пробиеш отвор ф100, но незнам как ще се държи без охлаждане.
Боркороните, които ползвам са за бетон и имат допълнителни зъби от високоякостна стомана, но са за 50 и 80 мм ако не се лъжа. Ползвам ги най-вече за монтиране на розетки на ел.контакти и разпределителни кутии, но и за дупки в стената при монтиране на климатици. Ползват се без охлаждане с 1200 W машина/къртач и в тухла дълбаят като в кашкавал.
Имай предвид, че работата в тухла е голяма мизерия, особено ако работиш постфактум, т.е. след като всичко е зарвършено. Затова прежали една прахосмукачка и смело напред!
Такъв голям отвор ми трябваше за да сместя вентилатора вътре,но след яко търсене разбрах че се продавали преходници като този http://www.tashev-galving.com/028+DTR28 ... 0%BE%D1%80 и просто на изхода ще бодна големия вентилатор,а за стената ще използвам тръба ф80мм

ЕДИТ: А какво ще стане ако ползвам боркорона за метал?
nikolovvd - майстор
Да ви открехна в една далавера!
Маншон за тоалетна чиния става перфектно на 100 мм вентилатор. Другият край, който е за тръба Ф110 и има 3-4 гумени ребра се вкарва в ПВЦ тръбата (с малки изключения във всички жилища аспирациите са изпълнени с тръби Ф110). На практика се получава почти безшумна работа на вентилатора и вибрациите са сведени до минимум.
infomar
nikolovvd написа:
Да ви открехна в една далавера!
Маншон за тоалетна чиния става перфектно на 100 мм вентилатор. Другият край, който е за тръба Ф110 и има 3-4 гумени ребра се вкарва в ПВЦ тръбата (с малки изключения във всички жилища аспирациите са изпълнени с тръби Ф110). На практика се получава почти безшумна работа на вентилатора и вибрациите са сведени до минимум.

:partyman:
шоп - майстор
promojo написа:
ЕДИТ: А какво ще стане ако ползвам боркорона за метал?
Ще съсипеш боркороната. Преполагам ще пробиеш отвора, но инструмента ще е за боклука.

Аз ползвам за 20-30 лв боркорони ф100 и ф120. Тухлата я реже като кашкавал. За армиран бетон и за инцидентни отвори също стават, но са си мъка. Там отиваме на боркорони с цена над 300 лв и мощни дрелки.
http://www.thispay.com/catalog/index.ph ... ctId=16540

По принцип аз не харесвам преходи и стеснения, защото тормозят вентилатора и потока, но все пак са възможен компромис.
Благодаря за отговорите,взех си боркорона за тухла 80 мм, ако не ми хареса ще разширявам отвора и така...
zz_stefanov - майстор
И аз почнах с такава, но накрая отвора го дооформих с шилото на перфоратора. Машината трябва да е с предпазен съединител - да не стане съкатлък, като работиш с боркороната.
mironcho - специалист
Една идея - ползвай за прехода през стената правоъгълен въздуховод 60х200мм - тъкмо една тухла дебелина и става и с къртача

Тема "Отдушник за баня (дупчене с боркорона)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: