• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
cvettomirr - специалист
Здравете,
преди 2 години ми вкараха трифазен ток. Бях решил да си правя компресор и почнах да си търся мотор. Намерих едни 3кв/950оборота пускам го той върти с 10оборота в минута. Звъня на човека, той ми казва при мен до последно работеше, не е работил 10г беше се окислил малко по връзките приех го че е проблем в мотора. Едни цигани продаваха един компресор, викам си включвам ако работи го взимам, мотора не завъртя изобщо. Днес ми се наложи да взема от приятел компресор за да си свърша една работа, момчето го изключи пред мен работещ, нося го в гаража в нас включвам в контакта, контактора на компресора включва и бучи а мотора не тръгва, нося го в съседа, понеже има трифазен ток включваме го там тръгва. Меря контакта и трите фази ги имам, меря с мултицет после и с волтметър. Пробвах и с пробна лампа. Не съм много на вътре в нещата, но знам че се връзват звезда или триъгълник, в единия случай нула май не трябваше не съм сигурен. Само в гаража имам трифазен ток, като от него тегля за осветление и контакти на 220волта. Според мен или е проблем с нулата или нещо още в главното табло на ЧЕЗ. И се чудя и немога да разбера къде е тънкият момент. За утре ще викам ел.техник, но ми е интересно защо 4ти трифазен двигател не мога да подкарам.
shotik - майстор
Имах подобен случай , но с монофазен електромотор на компресор. След много опити ,стигнах до заключение , че сечението на кабелите на къщата е малко и не може да протече ток с достатъчно сила, за да развърти електромотора.
Вярно ,че не е точно като твоя случай ,но си помисли за сечението на кабелите в сградата.
lov - майстор
Защото не знаеш какво и как да мериш. Ако знаеше със сигурност щеше да установиш че едната фаза ти липсва. Вероятно изгорял или изключил предпазител.
cvettomirr - специалист
от стълба на чез до гаража кабела е 4х16 алуминиев, кофтито е че работа бе спешна а аз не можех да свърша работа, и не открих проблема.
cvettomirr - специалист
Мисля че знам как да меря. В контакта от трите дупки/фази спрямо нулата имам напрежение 230 волта, и с лампа, мултицет и волтметър. Всички шалтери са нагоре и здрави.
fbr - майстор
А между самите фази колко е напрежението.
DundyTheCroc - майстор
Като мериш между фазите гледай да е с обхват над 400 волта и недей с лампата.
DMN - майстор
А нещо за поредността на фазите и посоката на въртене на компресора :? .
Junak - майстор
Енергото са те прекарали - с две фази си :-D
iliya_i - майстор
DundyTheCroc написа:
Като мериш между фазите гледай да е с обхват над 400 волта и недей с лампата.
Може и с лампи - две лампи с еднаква мощност свързани последователно.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с пуск на трифазни двигатели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: